Στεγαστικό πρόβλημα: 9+1 προτάσεις από το ΑΚΕΛ για την πόλη και επαρχία Λεμεσού

Οι πρτάσεις του ΑΚΕΛ για το στεγαστικό πρόβλημα στην επαρχία Λεμεσού παρουσιάστηκαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα «Στεγαστική πολιτική – Προσιτή στέγη».

Αναλυτικά:

Δεν είναι τυχαίο γιατί στο πλαίσιο της εκστρατεία μας για τη στέγη ερχόμαστε ξανά στη Λεμεσό. Είναι η αναγνώριση του γεγονότος ότι στη Λεμεσό το πρόβλημα απόκτησης στέγης είτε ιδιόκτητης είτε με ενοίκιο, είναι μεγαλύτερο απ’ ότι στην υπόλοιπη Κύπρο.

Στη Λεμεσό η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι τιμές των ακινήτων και τα ενοίκια αυξάνονται με ταχύτητα και δίχως φρένο από το 2015. Σημειώνουμε την παρατήρηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας ότι η διαχείριση του λεγόμενου επενδυτικού προγράμματος της Κύπρου, το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΔΗΣΥ το μετέτρεψε σε πλιάτσικο «χρυσών διαβατηρίων» υπήρξε ένας καθοριστικός παράγοντας. Πέραν αυτού, η κρίση της πανδημίας αλλά και αργότερα του πολέμου, προκάλεσαν ακόμα περισσότερη πίεση, με αποτέλεσμα σήμερα η πρόσβαση σε προσιτή και ποιοτική στέγη στη Λεμεσό, αλλά και γενικότερα στην Κύπρο να είναι πολύ περιορισμένη.

Σ’ αυτό βέβαια συνέτεινε το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησής της, ποτέ δεν επένδυσε ουσιαστικά σε πολιτικές στέγασης κοινωνικά προσανατολισμένες και τα στεγαστικά προγράμματα που παρέλαβε τα άφησε να ατονήσουν. Απλά, η στεγαστική πολιτική δεν ήταν στις προτεραιότητές της.

Η πλειοψηφία της κυπριακής κοινωνίας, ειδικότερα η νέα γενιά σήμερα αδυνατεί να πράξει αυτό που τα προηγούμενα χρόνια ήταν σχεδόν αυτονόητο και δεδομένο: να έχει το δικό της σπίτι. Οι τιμές απογειώθηκαν, τα επιτόκια αυξάνονται, τα κατασκευαστικά υλικά ακριβαίνουν, οι μισθοί όμως παραμένουν καθηλωμένοι.

Η ζήτηση για αξιοπρεπή στέγη είναι μεγάλη, η προσφορά μικρή και οι όροι για χρηματοδότηση της στέγης δυσπρόσιτη και ασύμφοροι για ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Σε όλα αυτά προστίθεται η αύξηση του αριθμού των φοιτητών στη Λεμεσό, για τους οποίους έγινε ιδιαίτερος λόγος το προηγούμενο διάστημα.

Χρειάζεται λοιπόν ο σχεδιασμός μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής από μέρους του κράτους με στρατηγικό προσανατολισμό την υποβοήθηση των μικρομεσαίων στρωμάτων, των νέων ζευγαριών και των ευάλωτων ομάδων να αποκτήσουν στέγη.

Μια πολιτική συγκροτημένη και συμπεριληπτική που ν’ απαντά στα προβλήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει συγκεκριμένες και εφικτές προτάσεις για το στεγαστικό. Ιδιαίτερα όμως σε ό,τι αφορά τη Λεμεσό έχουμε διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να δώσουν λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Φτάνει βέβαια να υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση από την κυβέρνηση. Το κλειδί για την υλοποίηση αυτών των προτάσεων είναι πέραν από τη βούληση και η δρομολόγηση συνεργασίας μεταξύ του Κεντρικού κράτους και των Τοπικών Αρχών προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις.

Σε ό,τι αφορά την Λεμεσό προτείνουμε:

1. Συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, κράτος – ΚΟΑΓ και Δήμου Λεμεσού για την ανέγερση των 600 κατοικιών στην περιοχή Αγίου Νικολάου και Αγίου Ιωάννη.

2. Αξιοποίηση κρατικής γης πέραν των 100 σκαλών στον Οικισμό Βερεγγάρια στα Κάτω Πολεμίδια με τη συνεργασία του κράτους, της Τοπικής Αρχής και του ΚΟΑΓ.

3. Άμεση προώθηση, χωρίς καθυστερήσεις της ανέγερσης 500 φοιτητικών εστιών στον Οικισμό Βερεγγάρια στα Πολεμίδια. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι έτοιμο να ξεκινήσει εργασίες εντός του 2024.

4. Στην έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι στην ευρύτερη περιφέρεια της Λεμεσού, υπάρχει χαλίτικη – κρατική γη η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για την απόκτηση προσιτής στέγης μέσω προγραμμάτων κοινωνικής στέγασης.

5. Αξιοποίηση τουρκοκυπριακών περιουσιών οι οποίες θα μπορούσαν να παραχωρηθούν για συντήρηση και αποκατάσταση και να στεγάσουν προσφυγικό κόσμο.

6. Αξιοποίηση γης σε Δήμους, Κοινότητες με προσφυγικούς οικισμούς – αυτοστεγάσεις – κυβερνητικούς οικισμούς για ανέγερση προσφυγικών πολυκατοικιών.

7. Παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες γης για δημιουργία οικιστικών μονάδων για χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

8. Αγορά οικοπέδων από τον Φορέα, τα οποία στη συνέχεια θα εντάσσονται σε προγράμματα σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την ανέγερση οικιστικών μονάδων σε προσιτές τιμές, πόλη και ύπαιθρο.

9. Υιοθέτηση ειδικής δανειοδοτικής πολιτικής από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης για αγορά διαμερίσματος ή κατοικίας. Είναι πεποίθησή μας ότι ο ΟΧρΣτ θα πρέπει να επιστρέψει στον κοινωνικό ρόλο για τον οποίο ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο Οργανισμός δεν μπορεί να κάνει την τράπεζα.

10. Αξιοποίηση αδρανούντος οικιστικού δυναμικού στις πόλεις και τα χωριά (χιλιάδες κατοικίες είναι άδειες, οι πλείστες για χρόνια).

Η απόκτηση στέγης είναι βασικό δικαίωμα κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πρόσβαση στο δικαίωμα αυτό αντανακλά στον δείκτη ευημερίας κάθε κοινωνίας. Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε κοινωνικά προσανατολισμένη στεγαστική πολιτική με αποτέλεσμα η κοινωνία να μείνει απροστάτευτη απέναντι στο κύμα της ακρίβειας, της αύξησης των τιμών των ενοικίων και των ακινήτων. Όμως οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει και η Πολιτεία οφείλει να λάβει συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα.

Το ΑΚΕΛ ως η βασική και η πιο συνεπής δύναμη της αντιπολίτευσης θα εξακολουθήσει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση καταθέτοντας συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις προκειμένου να δοθούν λύσεις σε αυτό το σημαντικό κοινωνικό ζήτημα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy