«Στέγη για όλους»: Το δικαίωμα στη στέγη δεν μπορεί να είναι προνόμιο των λίγων

Προγραμματίζεται συνέδριο και κλιμακώνεται η διεκδίκηση

Το δικαίωμα στη στέγη δεν μπορεί να είναι προνόμιο των λίγων, ούτε μπορεί να μετατρέπεται σε κοινό εμπόρευμα.

Ως εκ τούτου 19 κοινωνικές οργανώσεις έχουν συνασπιστεί κάτω από την πλατφόρμα διεκδίκησης «Στέγη για όλους». Στόχος της πλατφόρμας αποτελεί η διεκδίκηση αυτού του δικαιώματος προτείνοντας μια σειρά από μέτρα, αλλά και μέσα από την κινητοποίηση της κοινωνίας. Για αυτό το σκοπό έχει αποφασιστεί ότι μέσα στο φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί συνέδριο για το στεγαστικό πρόβλημα, στο οποίο θα προσκληθούν και φορείς από το εξωτερικό.

Παράλληλα θα προωθηθεί η πραγματοποίηση συναντήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ανάλογα με την ανταπόκριση που θα υπάρξει οι δράσεις θα κλιμακώνονται.

Η κοινωνική πλατφόρμα πραγματοποίησε χτες δημοσιογραφική διάσκεψη παραθέτοντας το δικό της πλαίσιο θέσεων και προτάσεων προς επίλυση του στεγαστικού προβλήματος. Σε χαιρετισμό του ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε ότι «το δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες στέγασης είναι ένα από τα βασικά δικαιώματα που καθορίζουν την ποιότητα των σύγχρονων κοινωνιών. Αυτό το δικαίωμα στις μέρες μας δεν είναι αυτονόητο ούτε και διασφαλίζεται».

Στην Κύπρο του 2019, συνέχισε, η «διασφάλιση αξιοπρεπούς προσιτής στέγης, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τα νεαρά ζευγάρια, τους φοιτητές, τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, γίνεται ολοένα και πιο άπιαστο όνειρο». Υπέδειξε ότι τα οξυμένα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, δεν είναι άσχετα με τη φιλοσοφία των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια σχετικά με τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Λόγω αυτών των πολιτικών καταργήθηκε η πλειοψηφία των στεγαστικών σχεδίων που αφορούσαν πρόσφυγες, νεαρά ζευγάρια, χαμηλά αμειβόμενους και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Οι κοινωνικοί οργανισμοί στεγαστικής πολιτικής αδρανοποιήθηκαν. Τα νομικά εργαλεία που δόθηκαν στις τράπεζες, στο όνομα της αντιμετώπισης των ΜΕΔ, οδηγούν σε άστεγους.

Η απουσία δυνατοτήτων εξασφάλισης ιδιόκτητης στέγης σε συνδυασμό με τις πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση στο όνομα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, οδήγησαν τα ενοίκια σε πρωτοφανή επίπεδα σε σχέση με τους μισθούς και τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.

Οκτώ πυλώνες

Οι προτάσεις της πλατφόρμας χωρίζονται σε 8 πυλώνες. Μερικές από αυτές είναι η δημιουργία νέου σχεδίου επιδότησης ενοικίου με βάση το εισόδημα, η αύξηση του επιδόματος ενοικίου για λήπτες Ε.Ε.Ε. και πρόσφυγες, με βάση τις πραγματικές αυξήσεις των ενοικίων και η βελτίωση των κριτηρίων επιδότησης ενοικίου σε φοιτητές.

Επίσης επιδιώκεται η τροποποίηση του νόμου για τις εκποιήσεις με στόχο την προστασία του δικαιώματος στέγης της οικογένειας και την παρέμβαση του δικαστηρίου για την εξασφάλιση στέγασης της οικογένειας πριν την παράδοση του πλειστηριάσματος στις τράπεζες.

Άλλο αίτημα είναι να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις για ανέγερση πρώτης κατοικίας σε νεαρά ζευγάρια.

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.