Στειρώσεις γάτων με το αζημίωτο… Ταρίφες χωρίς προσφορές

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Υπερχρεώνεται το κράτος χωρίς να γίνονται διαγωνισμοί 

Εύλογα ερωτηματικά δημιουργούνται για τη μη τήρηση της νομοθεσίας που διέπει τις δημόσιες δαπάνες, όσον αφορά το κρατικό πρόγραμμα στείρωσης αδέσποτων γάτων, όπως αυτό εφαρμόζεται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, κατά τον τελευταίο καιρό.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Χαραυγής», οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, οι οποίες είναι και οι αρμόδιες Αρχές για το κρατικό πρόγραμμα στειρώσεων των γάτων, δεν προχωρούν στην προκήρυξη των απαιτούμενων διαγωνισμών και ορίζουν οι ίδιες τις τιμές, γεγονός το οποίο καταδεικνύει πως δεν εφαρμόζεται η σχετική νομοθεσία για τις δαπάνες του δημοσίου.

Σημειώνεται ότι οι τιμές στείρωσης που έχουν οριστεί από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ανέρχονται στα 55 ευρώ για στείρωση θηλυκού γάτου και στα 35 ευρώ για στείρωση αρσενικού.

Η σχετική νομοθεσία προνοεί να επιλέγεται η χαμηλότερη προσφορά, μετά από προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού, όπως γίνεται στα ανάλογα ανεξάρτητα προγράμματα στειρώσεων που εφαρμόζουν αρκετοί δήμοι και κοινότητες, αλλά και σε άλλα προγράμματα πέραν της ευημερίας των ζώων.

Για παράδειγμα, ο Δήμος Λευκωσίας, ο οποίος εφαρμόζει πρόγραμμα στειρώσεων από το 2006, μετά από προκήρυξη διαγωνισμού, παραχωρεί τις στειρώσεις γάτων με 35 ευρώ, ανεξαρτήτως φύλου.

Ως εκ τούτου, ο Δήμος Λευκωσίας με ένα ποσό της τάξης των 8.000 ευρώ ανά έτος διενεργεί περισσότερες στειρώσεις (γύρω στις 320) από ό,τι το κρατικό πρόγραμμα, το οποίο έχει σχεδόν διπλάσιο προϋπολογισμό για την επαρχία Λευκωσίας, καθώς διενεργούνται 260-280 περίπου στειρώσεις σε κάθε επαρχία. Όπως καταδεικνύουν τα σχετικά στοιχεία, γίνονται συνολικά γύρω στις 1.400 στειρώσεις το χρόνο σε ολόκληρη την Κύπρο, μέσω του κρατικού προγράμματος.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που παραχώρησε η πηγή στη «Χ», οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έστειλαν επιστολές στους δήμους και τις κοινότητες που εφαρμόζουν τα δικά τους προγράμματα στειρώσεων και τους κάλεσαν όπως τα διακόψουν, χωρίς να αναφέρουν σαφείς λόγους για τη διακοπή των προγραμμάτων.

Σημειώνεται ότι όταν το κρατικό πρόγραμμα στείρωσης των αδέσποτων γάτων, το οποίο ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στις 75.000 ευρώ ετησίως και κατανέμονται ισόποσα σε κάθε επαρχία, είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά πριν από τέσσερα χρόνια, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είχαν προχωρήσει στον απαιτούμενο διαγωνισμό και μόλις το τελευταίο έτος, δεν διεξάγεται.

Φαίνεται ότι εάν δεν ληφθούν οι απαιτούμενες ενέργειες, το κράτος θα πληρώνει το ποσό που παραχωρεί για την εφαρμογή του κρατικού προγράμματος στειρώσεων αδέσποτων γάτων, χωρίς να λαμβάνει το μέγιστο όφελος, αλλά και χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη οργάνωση.

Κωστής Πιτσιλλούδης

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.