Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητική και μη υποβοηθητική η ανακοίνωση υπογραφής μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης

Μη υποβοηθητική και προκλητική χαρακτηρίζει το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών την ανακοίνωση για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης της Λιβύης.

Απαντώντας σε ερώτηση του HellasJournal.com, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν γενικά θέση σε διαφωνίες άλλων κρατών για τα θαλάσσια σύνορα, «καλούμε όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή».

Το Στέιτ Ντιπάρντεντ σημειώνει ότι αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης.

«Ειδικότερα, η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, είναι μη υποβοηθητική και προκλητική», καταλήγει η δήλωση.