Στελέχωση για τη Μονάδα Εντατικής Νεογνών – Συμφωνία που δεν τηρήθηκε

Εκδήλωση διαμαρτυρίας νοσηλευτών έξω από τη Βουλή την ώρα που συνεδρίαζε η Επιτροπή Υγείας

 

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν χθες νοσηλευτές της Μονάδας Εντατικής Noσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου, ζητώντας λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης. Οι νοσηλευτές εδώ και πάρα πολύ καιρό φωνάζουν για να στελεχωθεί το συγκεκριμένο Τμήμα, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία λύση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν οι εργαζόμενοι ούτε άδειες ούτε ρεπό.

Την ίδια ώρα μέσα στη Βουλή -και πιο συγκεκριμένα στην Επιτροπή Υγείας- συζητήθηκε το θέμα που αντιμετωπίζει η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, με τους βουλευτές να δίνουν στον ΟΚΥπΥ διορία 15 ημέρες ώστε να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα για επέκταση της Μονάδας, αλλά και επαρκή στελέχωσή της.

O επικεφαλής των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, επεσήμανε ότι παρά το ότι συνομολογήθηκε συμφωνία με τον ΟΚΥπΥ για να ενισχυθεί το Τμήμα σε νοσηλευτικό προσωπικό, στη βάση συγκεκριμένων αριθμών, δεν έχει υλοποιηθεί η συμφωνία αυτή. Κατήγγειλε μάλιστα ότι προχτές το απόγευμα δόθηκαν οδηγίες για μετακίνηση προσωπικού από άλλα τμήματα για στελέχωση της μονάδας κι έγινε, όπως είπε, αναστάτωση.

Η Μονάδα θα έπρεπε να στελεχώνεται από 90 μόνιμους νοσηλευτές, για να είναι εφικτή η παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας στα νεογνά, καθώς ο υπερπληθυσμός σε συνδυασμό με την υποστελέχωση σε προσωπικό θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των βρεφών που νοσηλεύονται, εντούτοις οι μόνιμοι νοσηλευτές ανέρχονται σε 79, με αποτέλεσμα σε κάθε νοσηλευτή να αναλογούν 6 νεογνά.

Ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι στην περίπτωση της επέκτασης της Μονάδας Εντατικής Νεογνών η διαδικασία δεν βρίσκεται στο μηδέν, καθώς, όπως ανέφερε, έστω και η μερική ανακαίνιση που έγινε ήταν πολύ βοηθητική για τη λειτουργία της. Υπάρχουν δυσκολίες, όπως είπε, για την ανακαίνιση, αφού υπάρχει υπερπληρότητα σε νοσηλείες.

Σε διάστημα ενός χρόνου δεν έχει επιδειχθεί κανένα σημάδι βελτίωσης και επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν σε σχέση με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, παρ’ όλη τη διαβεβαίωση του τέως Γενικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ για κονδύλι ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό γι’ αυτό ακριβώς το σκοπό, τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας. Όπως είπε, οι σημερινές, υφιστάμενες εγκαταστάσεις είναι ανεπαρκείς, γιατί η Μονάδα είναι υπερπλήρης και δεν καλύπτουν τις ανάγκες που προκύπτουν από εισδοχή νέων νεογνών.

 

Συμφωνία που δεν τηρήθηκε
Για συμφωνία που δεν τηρήθηκε έκανε λόγο ο Παναγιώτης Γεωργίου εκ μέρους της ΠΑΣΥΝΟ, ενώ, όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών, παρά τις προσπάθειές τους για επίλυση των προβλημάτων μέσω διαλόγου και την αποστολή επιστολών στη διοίκηση, εντούτοις δεν υπήρξε ουσιαστική ανταπόκριση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.