Στενά χρονοδιαγράμματα για τις αλλαγές στην Παιδεία

Φωνάζουν καθηγητές για τη μείωση εξεταζόμενων μαθημάτων

 

Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί αντιπροσωπεία της ΟΕΛΜΕΚ και των οργανωμένων Γονέων Μέσης με την Υπουργό Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, ώστε να τους δώσει την αναθεωρημένη πρότασή της για την αξιολόγηση μαθητή/τριας.

Η πρόταση φαίνεται να περιλαμβάνει την αποσυμφόρηση της ύλης από τη μια, αλλά και τη μείωση της βαρύτητας των γραπτών εξετάσεων. Κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης Ιανουαρίου, ενώ η βαρύτητα της γραπτής εξέτασης του Μαΐου θα είναι μόνο 30%. Επίσης, για την Α’ και Β’ Γυμνασίου τα εξεταζόμενα μαθήματα θα μειωθούν στα δύο, στα Νέα Ελληνικά και στα Μαθηματικά. Tην ίδια ώρα, ο προσανατολισμός είναι και η μείωση της ύλης γενικότερα, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει προσαρμόζοντας την ύλη στον πραγματικό διδακτικό χρόνο για να μη δημιουργηθούν τα όποια κενά.

Κληθείς να σχολιάσει τις αλλαγές που προωθούνται, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, δήλωσε πως κάποια από τα σημεία που φέρονται ότι συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση ήταν θέσεις των εκπαιδευτικών αλλά και των οργανωμένων γονέων. Ήδη η ΟΕΛΜΕΚ είχε ζητήσει την κατάργηση της ενδιάμεσης γραπτής κεντρικής εξέτασης, αφού η διεξαγωγή της ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την απώλεια ωφέλιμου διδακτικού χρόνου, τη μη εφαρμογή κατά τρόπο αποτελεσματικό της διαμορφωτικής αξιολόγησης, όπως επίσης και για πολλές άλλες αρνητικές παρενέργειες των εξετάσεων τετραμήνων.

Ο βαθμός του έτους θα προκύπτει από το βαθμό του α’ τετραμήνου (ο βαθμός των μαθητών από την προφορική αξιολόγηση, διαγωνίσματα), το βαθμό του β’ τετραμήνου (προφορική αξιολόγηση, διαγωνίσματα) και το βαθμό της τελικής κεντρικής εξέτασης που θα διεξάγεται στο τέλος της σχολικής χρονιάς, κάτι που όπως φαίνεται υιοθετεί στην πρότασή της η Υπουργός Παιδείας.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων, κάτι για το οποίο ήδη δημιουργήθηκε αρκετή συζήτηση στις τάξεις των εκπαιδευτικών, είπε ότι θα πρέπει να περιμένουν να λάβουν και επίσημα την πρόταση της Υπουργού Παιδείας για να μπορούν να τοποθετηθούν μετά που θα συνεδριάσουν και τα αρμόδια όργανα της ΟΕΛΜΕΚ.

Πάντως οι ενστάσεις σε αυτό το θέμα φαίνεται ότι αφορούν το γεγονός ότι οι μαθητές και μαθήτριες στη Γ’ Γυμνασίου καλούνται να επιλέξουν κλάδους για το Λύκειο. Συνεπώς, εάν δεν γνωρίζουν τις δυνατότητές τους για συγκεκριμένα μαθήματα και δεν υπάρχουν συγκριτικά αποτελέσματα, ενδεχομένως να επηρεαστούν οι επιλογές τους ή να κάνουν και επιλογές που δεν θα τους αντιπροσωπεύουν. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, το σίγουρο είναι πως τα χρονοδιαγράμματα είναι στενά, αφού οι αλλαγές θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση πριν από τη διακοπή των εργασιών για το καλοκαίρι.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy