Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τις τοπικές εκλογές

Έλα στο Google News
  • Οι εκλεγµένοι θέτουν ως πρωτεύον την υλοποίηση της µεταρρύθµισης, ωστόσο σηµειώνουν ότι θα αντιµετωπιστούν προβλήµατα αν γίνουν τώρα εκλογές
  • Βρισκόµαστε τρεις µήνες πριν τις τοπικές εκλογές, αλλά ακόµη δεν έχουν παρθεί αποφάσεις

Του Γιάννη Κακαρή

Ενώ η συζήτηση για παράταση ή όχι της θητείας των υφιστάµενων τοπικών Αρχών συνεχίζεται, συνεχίζονται ταυτόχρονα και οι εκλογικές διαδικασίες των κοµµάτων.

Οι υποψηφιότητες στον ∆ΗΣΥ έχουν κατατεθεί και ο Αβέρωφ Νεοφύτου πήρε σβάρνα τους δήµους.

Στο ΑΚΕΛ οι εσωκοµµατικές διαδικασίες συνεχίζονται σε τοπικό επίπεδο. Ολοκληρώθηκαν στην πλειοψηφία τους οι τοπικές συνελεύσεις για υπόδειξη υποψηφιοτήτων από τα µέλη και φίλους του κόµµατος και διαδικασία αναµένεται να ολοκληρωθεί µέχρι το τέλος του µήνα µε γενικές συνελεύσεις, κατά τις οποίες θα επιλεγούν οι υποψήφιοι δήµαρχοι/κοινοτάρχες και δηµοτικοί/κοινοτικοί σύµβουλοι.

Τα 2,5 χρόνια θα αποτρέψουν νέους υποψηφίους

Για το επίµαχο ζήτηµα της αναβολής ή όχι των εκλογών, η «Χαραυγή» επικοινώνησε µε δηµάρχους και τον πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων ζητώντας την άποψή τους.

Ο δήµαρχος Γερίου, Νεόφυτος Παπαλάζαρος, τόνισε ότι το καθοριστικό είναι αν θα προχωρήσει ή όχι η μεταρρύθµιση. Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη για τις εκλογές, είπε ότι παρά να γίνουν εκλογές µε θητεία 2,5 χρόνια, καλύτερα να µη γίνουν και να δοθεί παράταση 2,5 ετών.

Εξηγώντας, ανέφερε ότι είναι πολλά τα έξοδα των εκλογών για να γίνουν δυο εκλογικές διαδικασίες σε διάστηµα 2,5 χρόνων. Την ίδια ώρα, επεσήµανε ότι ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται να διεκδικήσει και είναι ικανός, και κατέχει µια σοβαρή θέση, δύσκολα θα τη θυσιάσει για 2,5 χρόνια, αφού στη συνέχεια θα γίνει ενοποίηση µε άλλους δήµους. Πρόσθεσε ότι σε αυτό το σύντοµο χρονικό διάστηµα δύσκολα θα παράγει έργο ένας νέος εκλεγµένος.

Ο δήµαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάµπους, ανέφερε ότι η προσωπική του θέση είναι πως εκείνο που επιβάλλεται είναι να γίνει η µεταρρύθµιση. ∆εν θέλησε να τοποθετηθεί για την πρόταση παράτασης της θητείας, γιατί είναι θέµα που τον αφορά άµεσα, ως εν ενεργεία δήµαρχο, αλλά ανέφερε ότι« όποια και αν είναι η απόφαση της Βουλής, εµείς θα την υλοποιήσουµε», σηµείωσε όµως ότι οι εκλογές για 2,5 χρόνια θα ευνοήσουν τους υφιστάµενους εκλεγµένους. Όπως εξήγησε, το γεγονός ότι βρισκόµαστε στα µέσα του Σεπτέµβρη και ακόµα συζητείται αν θα γίνουν εκλογές ή αν θα γίνουν µε θητεία 2,5 ετών, θα αποθαρρύνει νέους υποψηφίους από το να διεκδικήσουν. Όπως επεσήµανε, αυτή η συζήτηση έπρεπε να γίνει εδώ και αρκετό καιρό και όχι στο παρά 5.

Ο δήµαρχος Μέσα Γειτονιάς, ∆ώρος Αντωνίου, σηµείωσε ως προτεραιότητα την εφαρµογή της µεταρρύθµισης, «αν και δεν είναι τέλεια τα νοµοσχέδια». Υπέδειξε ότι «πρέπει να δοθεί παράταση, γιατί τα υφιστάµενα Συµβούλια γνωρίζουν τα τεκταινόµενα», αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι αποτρεπτική η θητεία των 2,5 ετών, αφού, όπως είπε, «αυτοί που θέλουν να βάλουν υποψηφιότητα θα το πράξουν όπως και να έχει».

Ο δήµαρχος Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου, υπέδειξε ότι πρέπει να δοθεί παράταση, σηµειώνοντας ότι είµαστε 3 µήνες πριν τις εκλογές και αυτοί που ενδεχοµένως να ενδιαφέρονται δεν ξέρουν τι θα γίνει, χαρακτηρίζοντάς το ως άδικο. Πρόσθεσε όµως ότι αν εκλεγεί ένας νέος δήµαρχος, τότε πολύ δύσκολα θα µπορεί µέσα σε 2,5 χρόνια να εγκλιµατιστεί, να συνεχίσει τα έργα που έχουν ξεκινήσει, να ξεκινήσει την υλοποίηση του προγράµµατός του και την ίδια ώρα να κάνει όλη την προεργασία που θα χρειαστεί για τη µεταρρύθµιση.

Ο δήµαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, προτίµησε να µην τοποθετηθεί κατά πόσον προτιµά να δοθεί παράταση ή όχι, αφού, όπως είπε, υπάρχει σύγκρουση συµφέροντος λόγω του ότι είναι εν ενεργεία δήµαρχος. Σηµείωσε όµως ότι εκλογές για θητεία 2,5 ετών θα αποθαρρύνουν νέους υποψηφίους, αφού «πολλοί που ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι σε µικρούς δήµους ή κοινότητες που θα συνενωθούν µε άλλους µεγαλύτερους δήµους δεν θα το πράξουν, αφού γνωρίζουν ότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο να επανεκλεγούν µετά από 2,5 χρόνια σε έναν ενωµένο δήµο». Πρόσθεσε ότι θα παρουσιαστεί δυσκολία να βρεθούν υποψήφιοι σε τοπικές Αρχές όπου ο τωρινός δήµαρχος ή κοινοτάρχης δεν θα επαναδιεκδικήσει σε περίπτωση που γίνουν εκλογές τον ∆εκέµβριο.

Προβληµατισµός για εκλογές τώρα και από την Ένωση Κοινοτήτων

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέας Κιτροµηλίδης, σηµείωσε ότι «πρώτη µας έγνοια είναι να προχωρήσει η µεταρρύθµιση, γιατί το υφιστάµενο µοντέλο είναι ξεπερασµένο».

Σε ό,τι αφορά την παράταση ή όχι, ανέφερε ότι «οι εκλογές θα δηµιουργήσουν κάποια προβλήµατα για όσους ενδιαφέρονται. Είναι διαφορετικό να ξέρεις ότι θα πάεις για µια θητεία και άλλο για µισή. Πιστεύουµε ότι πρέπει να δοθεί παράταση για 2,5 χρόνια, µε την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθεί η µεταρρύθµιση».

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό να ψηφιστούν τα νοµοσχέδια πριν τις 23 Σεπτεµβρίου, είπε ότι τουλάχιστον θα πρέπει αυτό να γίνει πριν τις εκλογές για να διασφαλιστεί η µεταρρύθµιση.

Πήρε παράταση στη Βουλή η εκκρεμότητα

Βρισκόµαστε µόλις τρεις µήνες πριν την πραγµατοποίηση των τοπικών εκλογών και 20 µέρες πριν από το κλείσιµο των εκλογικών καταλόγων, ωστόσο ακόµη δεν είναι γνωστό κατά πόσο θα πραγµατοποιηθούν και ποια διάρκεια θα έχει η θητεία.

∆ύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια που βρίσκονται ενώπιον των κοµµάτων: Πρώτο, να δοθεί παράταση 2,5 χρόνων στις υφιστάµενες τοπικές Αρχές ώστε εκλογές να γίνουν τον Μάιο του 2024, ταυτόχρονα µε τις ευρωεκλογές και µε το νέο θεσµικό πλαίσιο που θα ισχύει. ∆εύτερο, να γίνουν κανονικά οι εκλογές στις 12 ∆εκεµβρίου αλλά για θητεία 2,5 περίπου χρόνων.

Τα κόµµατα θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις µέχρι την ερχόµενη Πέµπτη που θα συζητηθεί το θέµα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. Αυτή τη στιγµή τίποτα δεν µπορεί να αποκλειστεί, καθώς τις µέρες που αποµένουν αναµένεται ότι θα υπάρξει έντονο παρασκήνιο.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.