Για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα ενημερώσει ο Υπουργός Εξωτερικών τους ομολόγους του στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να ζητήσει από την ΕΕ να επικαιροποιήσει τη θέση της και να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για κατάλληλη απάντηση προς την Τουρκία.
Επίσης, αναμένεται να επιδιώξει όπως το προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα τεθεί προς συζήτηση αύριο να περιλαμβάνει συγκεκριμένη παράγραφο για την ΑΟΖ, καλύπτοντας τις κυπριακές θέσεις.

 

Τον στενό συντονισμό Λευκωσίας και Αθήνας συμφώνησαν Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία χθες βράδυ.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις και αποφασίστηκε στενός συντονισμός για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, καθώς και ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Ιουνίου.

Προστίθεται ότι οι δυο ηγέτες από κοινού παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα και με ψυχραιμία και προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη αντίδραση στις μεθοδεύσεις και την παράνομη επέμβαση της Τουρκίας.

Τη θέση ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας .
Πρόσθεσε ότι οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς σημειώνοντας την ενισχυμένη διπλωματική θέση της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε ως «πιο ισχυρή από ποτέ άλλοτε», μέσω των ερεισμάτων και των συμμαχιών που έχει διαμορφώσει σε διεθνές επίπεδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και το Διεθνές Δίκαιο, πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό θα έχει συνέπειες.