Στέρεψε η πηγή του Τάμεση

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν λίγες µέρες ότι τµήµατα της νότιας, της κεντρικής και της ανατολικής Αγγλίας έχουν τεθεί επίσηµα σε κατάσταση ξηρασίας. Το Βρετανικό Γραφείο Μετεωρολογίας ανέφερε πως ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ξηρός στην Αγγλία από το 1935 µε τη µέση βροχόπτωση να φθάνει τα 23,1 χιλιοστόµετρα, µόλις το 35% του µέσου όρου για το µήνα αυτό. Για µερικές περιοχές της χώρας ήταν ο πιο ξηρός Ιούλιος στα χρονικά.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η πηγή του ποταµού Τάµεση έχει στερέψει περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Ο Τάµεσης εκτείνεται σε µήκος 356 χιλιοµέτρων σε όλη τη νότια Αγγλία, περνώντας από το κέντρο του Λονδίνου, προτού χυθεί στη θάλασσα του Έσεξ.

Η φυσική πηγή που τροφοδοτεί τον ποταµό στερεύει τα περισσότερα καλοκαίρια. Όµως φέτος η έκταση της ξερής κοίτης του ποταµού έχει αυξηθεί σηµαντικά περισσότερο σε σχέση µε προηγούµενες χρονιές, σύµφωνα µε παρατηρήσεις ειδικών για την προστασία της φύσης.

Ο Άλισντερ Νολ, αξιωµατούχος του Rivers Trust, εξέφρασε την ανησυχία του στο Reuters γιατί το ρηχό, πιο ζεστό νερό περιέχει λιγότερο οξυγόνο, το οποίο χρειάζονται τα ψάρια και άλλα είδη άγριας ζωής για να ευδοκιµήσουν.

Οι πρωτοφανείς υψηλές θερµοκρασίες και η απουσία βροχοπτώσεων έχουν οδηγήσει δύο εταιρείες ύδρευσης στο νότιο τµήµα της χώρας να ανακοινώσουν προσωρινές απαγορεύσεις για το πότισµα. Η Thames Water, που υδροδοτεί 15 εκατ. πελάτες στο Λονδίνο και στη νοτιοανατολική Αγγλία, δήλωσε πως σχεδιάζει να εισαγάγει παρόµοιες περικοπές. Μια τετραήµερη προειδοποίηση για «ακραία ζέστη» τέθηκε σε ισχύ σε τµήµατα της Αγγλίας και της Ουαλίας την Πέµπτη. Η µετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε την πρώτη στην ιστορία της ανάλογη προειδοποίηση τον περασµένο µήνα, όταν η θερµοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθµούς Κελσίου για πρώτη φορά.

Η κλιµατική ειδικός και υδρολόγος στο Πανεπιστήµιο του Ρέντινγκ, Χάνα Κλόουκ, δήλωσε πως οι λιγοστές βροχοπτώσεις έχουν επιφέρει την πτώση της στάθµης των ποταµών και του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ το νερό φεύγει από τα κανάλια για να αρδεύσει τις καλλιέργειες, να γεµίσει τις δεξαµενές πόσιµου νερού και για χρήση στη βιοµηχανία. Είπε ακόµα πως οι περιορισµοί στο πότισµα από ιδιώτες είναι χρήσιµοι, όµως η επένδυση στις υποδοµές και σε µια πολιτική που αποτρέπει την επιδείνωση της κλιµατικής αλλαγής είναι πιο σηµαντικές.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.