Στέρησαν τα Κρασοχώρια από τις τραπεζικές συναλλαγές

Τεράστιο πλήγµα επέφερε στους κατοίκους, τις τοπικές Αρχές και τις επαγγελµατικές δραστηριότητες των 22 κοινοτήτων της περιοχής το κλείσιµο της Ελληνικής Τράπεζας στην Πάχνα

Οι βόρειες ηλιόλουστες πλαγιές των βουνών του Τροόδους πάνω από τη Λεµεσό είναι γνωστές ως τα Κρασοχώρια, λόγω του ότι είναι φηµισµένες για τα αµπέλια και το κρασί τους. Στα γοητευτικά Κρασοχώρια διατηρούνται ζωντανοί οι παραδοσιακοί τρόποι αµπελοκαλλιέργειας, ενώ η παραγωγή κρασιού παραµένει ακόµη και σήµερα η κύρια ασχολία των περισσότερων κατοίκων. Μια περιοχή µε ένα πανέµορφο φυσικό τοπίο, µαγευτική λαϊκή αρχιτεκτονική και δελεαστικές γεύσεις. Μια περιοχή που, δυστυχώς, ταλανίζεται από σοβαρά προβλήµατα, όπως γενικότερα η ύπαιθρος.

Οι είκοσι και πλέον κοινότητες, που αποτελούν το σύµπλεγµα των Κρασοχωριών της Λεµεσού, µε συνολικό µόνιµο πληθυσµό που ξεπερνά τις 5.000, εκτός των άλλων σοβαρών προβληµάτων, στερούνται τα τελευταία δύο χρόνια και κάθε εξυπηρέτησης σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές συναλλαγές τους.

Σε όλη την περιοχή δεν υπάρχει, έστω και ένα, τραπεζικό κατάστημα

Μια κατάσταση µε σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο, όχι µόνο στην καθηµερινότητα των κατοίκων και στην εξυπηρέτηση των αναγκών των τοπικών Αρχών, αλλά και σε µια σειρά επαγγελµατικών δραστηριοτήτων που παραδοσιακά έχουν αναπτυχθεί σε όλες σχεδόν τις κοινότητες. Να σηµειωθεί ότι εκτός των άλλων επαγγελµατικών δραστηριοτήτων, στην περιοχή των Κρασοχωριών έχουν την έδρα τους αρκετά µικρά και µεγάλα οινοποιεία, ενώ λειτουργούν και δεκάδες αγροτουριστικά και άλλα καταλύµατα καθώς και χώροι εστίασης που (µε εξαίρεση τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδηµίας) προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Η απουσία έστω και ενός τραπεζικού καταστήµατος για την εξυπηρέτηση αυτής της σηµαντικής περιοχής της υπαίθρου της Λεµεσού (που παλαιότερα και για πολλές δεκαετίες γινόταν σε µεγάλο βαθµό µέσω των τοπικών Συνεργατικών Ιδρυµάτων) ξεκίνησε µε το ξεπούληµα του Συνεργατισµού από την κυβέρνηση και ολοκληρώθηκε µε τις παράλληλες ενέργειες και συµφωνίες που ακολουθήσαν µε τους ιδιώτες τραπεζίτες.

∆εδοµένου ότι οι τράπεζες αποτελούν ιδιωτικές επιχειρήσεις και δεν λαµβάνουν υπόψιν τον κοινωνικό χαρακτήρα που είχαν τα Συνεργατικά Ιδρύµατα, αλλά κάνουν τους υπολογισµούς τους στη βάση των κερδών τους, κρίνουν προφανώς ασύµφορη τη λειτουργία υποκαταστηµάτων στην ύπαιθρο.

«Πώς θα προσελκύσουμε μικρές επιχειρήσεις ή νέους κατοίκους;»

Η απόφαση της Ελληνικής Τράπεζας να βάλει λουκέτο και στο υποκατάστηµα της Πάχνας, που όταν βρισκόταν κάτω από την οµπρέλα του Συνεργατισµού εξυπηρετούσε το σύνολο των Κρασοχωριών, είχε ξεσηκώσει από την πρώτη στιγµή τις τοπικές Αρχές και τους κατοίκους των επηρεαζόµενων κοινοτήτων, αφού χωρίς τραπεζική εξυπηρέτηση µια ολόκληρη περιοχή δεν µπορεί να προσελκύσει είτε µικρές αγροτικές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες είτε νέους κατοίκους.

Εκφράζοντας την αγανάκτηση και την απόγνωση που επικρατεί για τα προβλήµατα που δηµιουργήθηκαν µε το κλείσιµο του τραπεζικού καταστήµατος, ο κοινοτάρχης Πάχνας και πρόεδρος του συµπλέγµατος Κρασοχωριών, Ανδρέας Σάββα, επισηµαίνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι µόνιµοι κάτοικοι της περιοχής είναι στην πλειοψηφία τους ηλικιωµένοι και συνταξιούχοι, οι όποιοι δεν είναι σε θέση να συναλλάσσονται µέσω διαδικτύου, ενώ τεράστιο πρόβληµα προκύπτει και για τις τραπεζικές συναλλαγές των Κοινοτικών Συµβουλίων. Όπως εξηγεί, προηγουµένως οι εισπράξεις από φόρους και άλλα έσοδα κατατίθεντο στα τοπικά Συνεργατικά και αργότερα στην Ελληνική.

Με το κλείσιµο όµως και του υποκαταστήµατος της Πάχνας, τα Κοινοτικά Συµβούλια δεν έχουν άλλη επιλογή από το να µεταφέρουν αυτά τα χρήµατα που αφορούν µερικές χιλιάδες ευρώ για κατάθεση στη Λεµεσό, µε ό,τι αυτό µπορεί να συνεπάγεται. Κι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, πρόσφατα κατά τη µεταφορά 30.000 περίπου ευρώ για κατάθεση στη Λεµεσό, ο κοινοτικός υπάλληλος που µετέφερε τα χρήµατα ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχηµα και καθώς τραυµατίστηκε σοβαρά, για αρκετές ώρες είχε µείνει εκτεθειµένο και το µεγάλο χρηµατικό ποσό που είχε υπό την ευθύνη του.

Επιπλέον, ο κ. Σάββα, αναφερόµενος στις κατά καιρούς εξαγγελίες της κυβέρνησης για δηµιουργία κινήτρων αναζωογόνησης της υπαίθρου, συµπεριλαµβανοµένου και του προγράµµατος επιχορηγήσεων που ανακοινώθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά στη στέγη για µόνιµη κατοίκηση, διερωτάται πώς θα αποφασίσουν κάποιοι και ιδιαίτερα οι νέοι να κατοικήσουν µόνιµα ή να δραστηριοποιηθούν επαγγελµατικά στο χωριό, όταν ξέρουν ότι, εκτός των άλλων ελλείψεων σε υποδοµές, δεν υπάρχει ένα τραπεζικό ίδρυµα για την κάλυψη των καθηµερινών αναγκών τους.

Δεν ιδρώνει το αυτί ούτε των ιθυνόντων της τράπεζας ούτε των κυβερνώντων

Οι κάτοικοι και οι τοπικές Αρχές των επηρεαζόμενων κοινοτήτων είχαν προ­βεί σε αρκετές εκδηλώσεις διαμαρτυρίες προκειμένου να αποτρέψουν το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Ελληνικής στην Πάχνα, χωρίς όμως να ληφθούν υπόψη. Αφότου μπήκε το λουκέτο, τον Αύγουστο του 2019, οι κοινοτάρχες των Κρασοχω­ριών πραγματοποίησαν συναντήσεις με βουλευτές του ΑΚΕΛ ζητώντας παρεμβά­σεις για επαναλειτουργία της τράπεζας στην περιοχή τους. Αν και έγιναν ενέρ­γειες εντός και εκτός Βουλής, ωστόσο δεν ίδρωσε το αυτί ούτε των ιθυνόντων της τράπεζας ούτε των κυβερνώντων. Κάποιες υποσχέσεις που δόθηκαν αποδεικνύονται μέχρι στιγμής επιταγές χωρίς αντίκρισμα, γεγονός που εντείνει την οργή των επη­ρεαζόμενων κοινοτήτων, οι οποίες εμφα­νίζονται αποφασισμένες να επανέλθουν με νέες κινητοποιήσεις σε μια ακόμα προ­σπάθεια να πείσουν για την αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας της τράπεζας, ώστε να αποτραπεί η διαιώνιση των προβλημά­των που ήδη έχουν δημιουργηθεί.

Όπως σημειώνει ενδεικτικά ο βου­λευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κοι­νοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, Άντρος Καυκαλιάς, «ο αγροτικός τομέας και η ύπαιθρος δέχθηκαν τις πιο έντονες πιέσεις από τη διάλυση του Συνεργα­τισμού. Ο Συνεργατισμός κατείχε το 65% του αγροτικού τομέα, προσέφερε ειδικά προγράμματα για στήριξη των αγροτών, αγροτικά δάνεια μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δάνεια για αγρο­τικό εξοπλισμό και άλλες διευκολύνσεις. Σήμερα, φτάσαμε στο σημείο να εγκρίνο­νται αιτήσεις για επενδυτικά προγράμματα από το σχέδιο της ΚΑΠ και να μην προχω­ρούν, γιατί δεν εξασφαλίζεται η αναγκαία χρηματοδότηση».

Χρήστος Χαραλάµπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy