Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Η οικονομία δεν αντέχει άλλο χτύπημα όπως τα «χρυσά» διαβατήρια

Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα, αφού η Κύπρος βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο με αφορμή την εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία σε βάρος των Ρώσων ολιγαρχών και όσων συνεργάζονται μαζί τους. Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου έδωσαν ξανά χθες διαβεβαιώσεις όσον αφορά την εφαρμογή των κυρώσεων. Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο έσπευσε άρον – άρον να αλλάξει τα κριτήρια και τις διαδικασίες που ακολουθούνται όσον αφορά τους ελέγχους για τις «χρυσές» βίζες.

Είναι προφανές ότι οι εποπτικές Αρχές στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στις κυπριακές Αρχές. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι πρόσφατες υποδείξεις από αξιωματούχους των ΗΠΑ και τα δημοσιεύματα στο εξωτερικό, τα οποία είναι καχύποπτα (για να το πούμε ευγενικά) απέναντι στην Κύπρο.

Χθες ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε αυτό το οποίο φωνάζει εδώ και χρόνια το ΑΚΕΛ και ορισμένες άλλες δυνάμεις της κοινωνίας. Ότι «μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια να κτίσεις μια (καλή) εικόνα και να καταστραφεί σε μια ημέρα, κάτι που επηρεάζει την οικονομία και έχει πολλαπλές συνέπειες σε άλλους τομείς της καθημερινότητάς μας».

Δυστυχώς για την Κύπρο η εικόνα που έκτισε η προηγούμενη κυβέρνηση με το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων και τις πολιτικές της αρπαχτής έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Φτάσαμε στο σημείο να κινήσει η ΕΕ διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της χώρας και μάλιστα με κατηγορητήριο πολύ βαρύ, που αφορά την παραβίαση βασικών συνθηκών της ΕΕ.

Το χειρότερο όμως είναι ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν μέλος αυτής την κυβέρνησης και μάλιστα ο πιο στενός συνεργάτης του τέως Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Είχε επίσης πολύ ενεργή εμπλοκή στο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων. Το 2017, όταν η Κύπρος βρισκόταν στο στόχαστρο των εποπτικών Αρχών σε ΕΕ και ΗΠΑ για το θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε στείλει επιστολή στο Bloomberg σε σχέση µε δηµοσίευµα το οποίο έκανε λόγο για «πώληση ευρωπαϊκών διαβατηρίων σε Ρώσους», προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι περιλαμβάνει «σειρά κακοπροαίρετων υπαινιγµών που είναι εξαιρετικά αντιεπαγγελµατικοί και δεν αντιπροσωπεύουν τη σοβαρή δηµοσιογραφία». Συμμετείχε επίσης σε δεκάδες συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου, στις οποίες εγκρίθηκαν χιλιάδες «χρυσά» διαβατήρια.

Ενδεχομένως ο Νίκος Χριστοδουλίδης να αντικρίζει το θέμα με το σκεπτικό «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα». Ενδεχομένως όμως να αποδειχθεί ότι και αυτές οι δηλώσεις του είναι απλά «δεσμεύομαι», όπως έγινε με πολλά άλλα θέματα (π.χ. τους διορισμούς, που από τις δεσμεύσεις για αξιοκρατικά κριτήρια καταλήξαμε στους συγγενείς, φίλους και κουμπάρους, αλλά και τις δεσμεύσεις για την προστασία των δανειοληπτών που ακόμη βρίσκονται στα συρτάρια). Ο χρόνος θα δείξει. Το βέβαιο είναι ότι η οικονομία δεν μπορεί να αντέξει άλλο χτύπημα, όπως το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy