Στη χώρα των σκανδάλων και της διαφθοράς

Της Ελένης Μαύρου

Σε νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τη διαφθορά αναφέρεται ότι το 95% των Κυπρίων θεωρούν δεδομένο το πρόβλημα της διαφθοράς στη χώρα. Και αν το Ευρωβαρόμετρο καταγράφει εντυπώσεις, η Έκθεση που έδωσε πριν λίγους μήνες στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα καταγράφει γεγονότα.

Καταγράφει συγκεκριμένα ότι από το 2013 η Κύπρος σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση διαφθοράς σε όλη την ΕΕ. Της έκθεσης αυτής προηγήθηκε σειρά εκθέσεων διεθνών οργανισμών, ευρωπαϊκών θεσμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της διαφθοράς στην Κύπρο, από τη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ. Όχι τυχαία!

Η χιονοστιβάδα σκανδάλων με τη βιομηχανία πώλησης διαβατηρίων που διασύρουν την Κύπρο ανά το παγκόσμιο έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Θυμάστε ότι, εντελώς τυχαία, αφού πολιτογραφήθηκε (παράτυπα) οικογένεια Σαουδάραβα, ο Πρόεδρος ταξίδεψε οικογενειακώς δωρεάν με το πολυτελές ιδιωτικό του τζετ για διακοπές στις Σεϊχέλλες;

Θυμάστε το Troika Laundromat που εμπλέκει σε υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος το δικηγορικό γραφείο Νίκος Αναστασιάδης; Μάλιστα, σημειώνεται ότι ο κ. Αναστασιάδης ήταν εταίρος στην επιχείρηση το χρονικό διάστημα που πραγματοποιήθηκαν οι επίμαχες συναλλαγές.

Θυμάστε ότι υποθέσεις παράνομης στοιχηματικής δραστηριότητας εκατομμυρίων έτυχαν σκανδαλώδους διαχείρισης και στην πράξη κουκουλώθηκαν; Ότι δεκάδες κόκκινοι φάκελοι ποτέ δεν διερευνήθηκαν;

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη χρεώνεται την καταστροφή σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στη Γεροσκήπου στο πλαίσιο ενός πάρε-δώσε με τον Αρχιεπίσκοπο, την καταστροφή του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού με την άρνησή της να προβεί σε στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τους πύργους, την παραχώρηση δασικής γης για τη δημιουργία δήθεν γηπέδου γκολφ στον Πρωταρά και πολλά άλλα.

Ακόμα και η πρόσφατη υπόθεση με το Nava στον Πρωταρά παραπέμπει σε κυβερνητικές πλάτες. Εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια εκκρεμούν καταγγελίες από το Τμήμα Περιβάλλοντος για εκτεταμένες παράνομες επεμβάσεις στην παραλία από το συγκεκριμένο κέντρο ψυχαγωγίας χωρίς να γίνει τίποτα. Τώρα βγήκε προσωρινό διάταγμα αναστολής λειτουργίας, κανείς όμως δεν μας είπε τι άλλαξε από πέρσι ή πρόπερσι.

Όταν λοιπόν η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί σε όλα αυτά, πώς να αναμένει κανείς να εφαρμοστεί λογοδοσία, διαφάνεια και χρηστή διοίκηση στο κράτος, στην κυβέρνηση, στους θεσμούς;

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Κύπρος καθυστέρησε στη μεταφορά της 5ης Οδηγίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ούτε τυχαίο είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ν. Αναστασιάδης υπονόμευσε και συγκρούστηκε με πρωτοφανή σφοδρότητα με το θεσμό του Γ. Εισαγγελέα, του Γ. Ελεγκτή και με σχεδόν όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς.

Δεν αμφισβητεί κανείς ότι η διαφθορά είναι διαχρονικό φαινόμενο. Όμως η επιλεκτική διαχείρισή του και ενίοτε η συγκάλυψη φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς έχουν οξύνει το πρόβλημα. Η διαφθορά συνιστά πλέον γάγγραινα για τη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία.

Χρειάζονται αποφασιστικές νομοθετικές και θεσμικές τομές που θα ενισχύουν τον έλεγχο, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία του κράτους, των θεσμών, των ιδιωτικών συμφερόντων. Χρειάζονται όμως και αντιστάσεις από την κοινωνία. Γιατί κοινωνία η οποία ανέχεται τέτοια φαινόμενα, ή ακόμα χειρότερα τα αναπαράγει, δεν είναι υγιής. Και το γνωστό «όλοι, το ίδιο είναι» απλώς επιτρέπει τη διαιώνιση και επέκταση αυτής της γάγγραινας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy