Στη διάθεση των πολιτών η νέα ψηφιακή πύλη gov.cy – Καταργείται σταδιακά η «Αριάδνη»

Στη διάθεση των πολιτών και των επιχειρήσεων είναι από σήμερα η νέα ψηφιακή πύλη gov.cy.

Την παρουσίαση της πλατφόρμας έκαναν σε δημοσιογραφική διάσκεψη οι Υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος και Υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος. Ανάμεσα σε άλλα, σήμερα εγκαινιάστηκε η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το βοήθημα τοκετού.

Η συγκεκριμένη πύλη διαθέτει πέρα των 350 υπηρεσιών του δημοσίου σε ηλεκτρονική μορφή. Κάποιες από αυτές βρίσκονται ήδη στην πλατφόρμα Αριάδνη.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Καινοτομίας τα τελευταία δύο χρόνια μπήκαν στην πύλη περίπου 120 υπηρεσίες ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εισαχθούν άλλες 120.

Ο κ. Κόκκινος είπε ότι οι πολίτες θα καταχωρούν τα προσωπικά τους στοιχεία μόνο μια φορά και σημείωσε ότι τα στοιχεία τους θα είναι περασμένα στο σύστημα για οποιαδήποτε αίτηση θέλουν να κάνουν.

Όπως είπε, απλοποιείται και είναι πιο γρήγορη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και χωρίς τη φυσική παρουσία των πολιτών στα επαρχιακά γραφεία των Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Πρόσθεσε ότι με τη νέα πύλη εξοικονομείται κατά 50% ο χρόνος για τους πολίτες και το κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ μειώνεται κατά 40-70% ο διοικητικός φόρτος διαχείρισης των αιτήσεων μέσω αυτοματοποίησης.

Επίσης γνωστοποίησε ότι στην πύλη gov.cy θα βρίσκονται από αύριο οι αιτήσεις για επίδομα μητρότητας και το επίδομα ανεργίας μέχρι το τέλος του μήνα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι για το νέο κέντρο επικοινωνίας θα κατακυρωθεί η προσφορά μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, αρχές της επόμενης, σημειώνοντας ότι θα τεθεί σε εφαρμογή 3-4 μήνες μετά την κατακύρωση της προσφοράς.

Όπως είπε, στόχος είναι να τερματιστούν οι αναπάντητες κλήσεις των πολιτών.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος απολογήθηκε για το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν απαντούν στις κλήσεις των πολιτών.

Να σημειωθεί ότι στα σκαριά για να μπουν στην νέα διαδικτυακή πύλη είναι οι αιτήσεις για καθυστερημένες και ληξιπρόθεσμες εισφορές, η σύνταξη χηρείας, η θεσμοθετημένη σύνταξη και η πληρωμή ποινικών διώξεων.

Στο μεταξύ, η νέα πύλη gov.cy και η πλατφόρμα Αριάδνη θα λειτουργούν παράλληλα, ενώ στόχος είναι, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Καινοτομίας, να καταργηθεί η πύλη Αριάδνη σε δύο μήνες.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.