«Πρεμιέρα» για οργανωμένες παραλίες με καιρικό… μπλοκ και πρωτόκολλο λόγω κορωνοϊού

Προσέξτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα όσοι θα βρεθείτε στις παραλίες

Σε πολύ έντονους ρυθμούς δούλεψαν δήμοι και κοινότητες για το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών που θα λειτουργούν διαφορετικά από άλλες χρονιές…

Σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο υπάρχουν αρκετές αλλαγές και οι υπεύθυνοι έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα και άνοιξαν τις «πόρτες» τους στο κοινό.

Οι δυσκολίες που παρατηρούνται κατά τη σημερινή ημέρα, δεν είναι ούτε το πρωτόκολλο, ούτε και η αλλιώτικη κατάσταση που δημιουργείται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο καιρός δεν θα κάνει το χατίρι σε αρκετούς συμπολίτες μας, οι οποίοι θα αναβάλουν τη δική τους «πρεμιέρα» για πιο μέτα.

Τι πρέπει να προσέξετε – Τι αναγράφεται στο πρωτόκολλο για τις οργανωμένες παραλίες

Στα 4 μέτρα ορίζεται η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών στις παραλίες, ενώ η ελάχιστη απόσταση στις ξαπλώστρες ορίζεται στα 2 μέτρα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης για τη λειτουργία των παραλιών που εξέδωσαν οι Ιατρικές Υπηρεσίες και οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι θαλάσσια σπορ μπορούν να κάνουν μόνο μέλη της ίδιας οικογένειας ή άτομα που θα τηρούν αυστηρά την απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ τους.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο σειράς οδηγιών προς επαγγελματίες υγείας για την προφύλαξή τους από τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2), προτρέπουν τους υπεύθυνους οργάνωσης, παροχής υπηρεσιών και ελέγχου παραλιών, να εφαρμόζουν μια σειρά από μέτρα προστασίας στις παραλίες, αναφέρεται. Στην κατηγορία των εργαζομένων στις υπηρεσίες ή/και επιχειρήσεις οργάνωσης, παροχής υπηρεσιών και ελέγχου παραλιών, περιλαμβάνεται όλο το προσωπικό που έρχεται σε άμεση επαφή με το κοινό ή με χώρους που επισκέπτεται το κοινό, προστίθεται.

Συγκεκριμένα, το προσωπικό που ασχολείται με την οργάνωση, παροχή υπηρεσιών και ελέγχου παραλιών, συστήνεται να εκπαιδευτεί και να του δοθούν γραπτές οδηγίες, σχετικά με τον τρόπο της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού (SARS-CoV-2), να είναι σε θέση να γνωρίζει τα συμπτώματα του ιού και να τα αναγνωρίζει έγκαιρα. Σκοπός είναι να μπορεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια, εργαστηριακό έλεγχο και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μόλυνσης τόσο του κοινού όσο και άλλων εργαζομένων, συμπληρώνεται.

Συστήνεται αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό, ενώ σε βήχα ή φτέρνισμα, θα πρέπει να καλύπτεται η μύτη και το στόμα με χαρτομάντιλο το οποίο θα πρέπει να απορρίπτεται άμεσα στα απορρίμματα. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο χαρτομάντιλο, να γίνεται κάλυψη της μύτης και του στόματος με το εσωτερικό του αγκώνα και μετά καθαρισμός με αντισηπτικό, συμπληρώνεται. Σε κάθε περίπτωση αναφέρεται ότι το προσωπικό θα πρέπει να φέρει μάσκα σε περιπτώσεις στενής επαφής με το κοινό.

Για τη χωροθέτηση εξοπλισμού και τη ρύθμιση δραστηριοτήτων στην παραλία, αναφέρεται ότι η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών. Επίσης, η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στα 2 μέτρα. Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα, με ευθύνη του λουόμενου. Η άθληση θα ρυθμίζεται από τις εκάστοτε ειδικές οδηγίες και τα διατάγματα που αφορούν το εν λόγω θέμα.

Ακόμη, το προσωπικό των παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες-καρέκλες μετά από τη χρήση κάθε πελάτη. Απαγορεύεται η πλανοδιοπώληση (π.χ λαχεία, παιχνίδια θαλάσσης), σύμφωνα με τα διατάγματα όπως αυτά εκάστοτε τροποποιούνται. Απαγορεύεται η χρήση αποδυτηρίων και ντους που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους. Επίσης, απαγορεύεται η πλανοδιοπώληση τροφίμων στην παραλία (π.χ. χυμοί, νερό, γλυκά κ.α.), ενώ προκρίνονται στο βαθμό που είναι εφικτό, η μείωση των συναλλαγών σε μετρητά.

Αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών θαλάσσιων σπορ, ζητείται εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας που αφορούν το προσωπικό με βάση τα διατάγματα και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.