Στη δημοσιότητα το νέο διάταγμα του Υπουργού Υγείας για τα μέτρα τα οποία τίθενται σε ισχύ από 08/03

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας το νέο διάταγμα του Υπουργού Υγείας με τα νέα μέτρα, για αναχαίτιση της πανδημίας, τα οποία τίθενται σε ισχύ από τις 8 Μαρτίου του 2022 και ώρα 05:00.

Μεταξύ άλλων, από τις 8 Μαρτίου, αποδεσμεύονται τα θετικά στον ιό άτομα, που δύναται να αποδεσμευτούν την 7η ημέρα, νοουμένου ότι εξασφαλίζουν αρνητική εξέταση (Rapid ή PCR).

Συγκεκριμένα, με το νέο διάταγμα αναφέρει ότι εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, δύναται η διαδικασία να επαναλαμβάνεται μέχρι αρνητικοποίησης ή μέχρι την 10η ημέρα αυτοπεριορισμού, με την απόφαση να έχει αναδρομική ισχύ.

Επίσης, σημειώνεται ότι οι στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού, που δεν έχουν απομονωθεί από το θετικό στον ιό άτομο (πχ. γονείς που προσέχουν ανήλικο παιδί) αντί να παραμένουν σε περιορισμό για 10+7 ημέρες, δύνανται μετά την αποδέσμευση του κρούσματος την 7η ημέρα να υποβάλλονται σε εξέταση (Rapid ή PCR) και εάν εξασφαλίσουν αρνητικό αποτέλεσμα να αποδεσμεύονται. Η συγκεκριμένη απόφαση θα έχει, επίσης, αναδρομική ισχύ.

Εξάλλου, στο νέο διάταγμα περιλαμβάνεται το πλάνο αναπροσαρμογής των μέτρων κατά της νόσου COVID-19, το οποίο θα περιλαμβάνει τα υποστατικά και τις επαγγελματικές δραστηριότητες, που θα ταξινομούνται βάσει της επικινδυνότητας και θα γνωρίζουν οι πολίτες ποιες θα είναι οι ανάλογες προϋποθέσεις, ώστε να εισέλθουν στα συγκεκριμένα υποστατικά είτε για τα άτομα με ιστορικό εμβολιασμού, είτε για τα άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού.

Στο μεταξύ, στο νέο διάταγμα περιλαμβάνεται η αύξηση χωρητικότητας σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, καζίνο και γυμναστήρια και η αύξηση του μέγιστου αριθμού ατόμων σε εκδηλώσεις, περιλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων, στα 500 άτομα, νοουμένου ότι το εμβαδόν του χώρου επιτρέπει την αναλογία 1.5 τ.μ ανά άτομο.

Επιπλέον, με το νέο διάταγμα αίρεται η απαγόρευση διεξαγωγής μαθητικών παρελάσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.