Στη δημοσιότητα το όνομα του σφαγείου με τα 92 κρούσματα – Δεν μεταδίδεται ο ϊός μέσω κατανάλωσης τροφίμων

Σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας από συμβαλλόμενο ιδιωτικό εργαστήριο, το οποίο πραγματοποίησε εργαστηριακό έλεγχο στο προσωπικό Σφαγείου της Επαρχίας Λευκωσίας, από σύνολο 146 δείγματα που λήφθηκαν, εντοπίστηκαν 92 περιστατικά COVID-19.

Ο εντοπισμός μεγάλου αριθμού κρουσμάτων σε εργαζόμενους στο αναφέρεται για το Σφαγείο CYPRA στην Λευκωσία.

 

 

Η μετάδοση του ιού μέσω κατανάλωσης τροφίμων δεν είναι πιθανή

Επιστήμονες και Αρχές σε όλο το κόσμο παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 και επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η μετάδοση του ιού μέσω της κατανάλωσης τροφίμων δεν είναι πιθανή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι τα τρόφιμα ενέχουν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία σε σχέση με τη νόσο COVID-19. Η Ευρωπαϊκή Αρχή περεταίρω επισημαίνει πως τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν σε προηγούμενες εστίες λοιμώξεων από παρόμοιους κορωνοϊούς (SARS-CoV, MERS-CoV) δείχνουν ότι δεν έχειν σημειωθεί μετάδοση μέσω της κατανάλωσης τροφίμων και ότι, βάσει των μέχρι σήμερα διαθέσιμων στοιχείων, δεν προκύπτει ότι ο νέος κορωνοϊός είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους όσον αφορά στη μετάδοσή του μέσω της πρόσληψης τροφίμων. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχει επίσης δηλώσει ότι ο ιός εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Αξιολόγησης Επικινδυνότητας της Γερμανίας (BfR) δεν υπάρχουν γνωστές αναφορές σχετικά με λοιμώξεις από άλλους κορωνοϊούς που να οφείλονται σε κατανάλωση τροφίμων ή σε επαφή με ξηρές επιφάνειες. Η μετάδοση μέσω επιφανειών που έχουν πρόσφατα μολυνθεί από ιούς είναι όμως δυνατή με την αφή, καθώς τα παθογόνα που βρίσκονται στα χέρια μπορούν να εισέλθουν μέσω του βλεννογόνου της μύτης, του στόματος ή των ματιών και να οδηγήσουν σε μόλυνση. Ωστόσο αυτό είναι πιθανόν να συμβεί μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη μόλυνση της επιφάνειας από άτομο που νοσεί, λόγω της σχετικά χαμηλής σταθερότητας των κορωνοϊών στο περιβάλλον. Τέλος, και η Εθνική Αρχή για την Υγιεινή και Ασφάλεια των τροφίμων της Γαλλίας (ANSES) δηλώνει, βάσει της έως σήμερα γνώσης, ότι αποκλείεται η άμεση μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 μέσω της πεπτικής οδού.

Ως εκ τούτου, καλούνται οι καταναλωτές να τηρούν απλούς κανόνες υγιεινής κατά την παρασκευή των τροφίμων όπως:
• Βασικός κανόνας υγιεινής και ασφάλειας στην κουζίνα,
• Καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι,
• Καλό μαγείρεμα του φαγητού (κρέας),
• Σωστή αποθήκευση τροφίμων ευπαθή τρόφιμα σε θερμοκρασία ψυγείου,
• Καθαρισμός της επιφάνειας κοπής κρέατος μετά από κάθε χρήση,
• Αποφυγή των μολύνσεων, με τη χρήση διαφορετικών επιφανειών κοπής για το ψάρι, το κρέας, τα λαχανικά και το ψωμί, ενώ συστήνεται να μην αφήνετε άλλα τρόφιμα δίπλα σε ωμό κρέας.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.