Τα οργανωτικά και οικονομικά αποτελέσματα κατά το 2017 εκτίμησε το Γενικό Συμβούλιο (Γ.Σ.) της ΠΕΟ και ενέκρινε το οργανωτικό και οικονομικό πλάνο για το 2018.

Διαπιστώνοντας ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, το 2017 η ΠΕΟ σταθεροποίησε την οργανωτική της δύναμη ενώ σε κάποιους κλάδους σημειώθηκε αύξηση μελών, το Συμβούλιο χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι το 2017 οργανώθηκαν στη δύναμη της ΠΕΟ πέραν των 6.000 νέων μελών, «γεγονός που επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων προς την Ομοσπονδία μας», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Βασική επιδίωξη για το 2018 είναι η περαιτέρω οργανωτική ανάπτυξη της ΠΕΟ, στοιχείο το οποίο αποδεικνύεται καθοριστικό στους καθημερινούς αγώνες για προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το Γ.Σ. της ΠΕΟ επιβεβαίωσε ότι το 2018 θα είναι χρονιά ιδιαίτερα σημαντική για το συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες των εργαζομένων για προάσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Ανάμεσα στις προτεραιότητες της ΠΕΟ στο προσεχές διάστημα είναι η διεκδίκηση μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις της πλήρους επαναφοράς όσων είχαν παραχωρηθεί με ειδικές συμφωνίες ή άλλως πώς. Επίσης, ο τερματισμός της απαράδεκτης αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης για αγορά υπηρεσιών, η αναστήλωση του κοινωνικού κράτους, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ξηλωθεί, η προώθηση της εφαρμογής του Νόμου για την Ίση Αμοιβή μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, η καταπολέμηση των διακρίσεων στην εργασία και μέτρων που να στηρίζουν την εργαζόμενη οικογένεια κ.α. Αναφορικά με τις θλιβερές εξελίξεις στη Συρία και την περιοχή μας, το Γ.Σ. εκφράζει την έντονη ανησυχία και αγωνία των εργαζομένων της Κύπρου, ενώ σε σχέση με το Κυπριακό το Γενικό Συμβούλιο εκτιμά ότι η διακοπή των συνομιλιών και η παρατεταμένη στασιμότητα δεν είναι μόνο άγονη, αλλά και επικίνδυνη. «Η διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει άμεσα να επανεκκινήσει, με διαφύλαξη των μέχρι σήμερα συγκλίσεων και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων με σοβαρότητα και σταθερότητα να εργαστούν δημιουργικά για την εξεύρεση λύσης», υποδεικνύει. Αναφέρει ακόμη ότι η ΠΕΟ μαζί με τις τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις συνδιοργανώνουν στη Λευκωσία κοινό αγωνιστικό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο χώρο του Λήδρα Πάλας στη νεκρή ζώνη. «Οι επικείμενες εκδηλώσεις να μετατραπούν σε εφαλτήριο αγώνων και διεκδικήσεων να πετύχουμε τους στόχους μας», επισημαίνει και καλεί τους εργαζομένους σε αγωνιστική εγρήγορση και συσπείρωση.