Στη δίνη πολιτικών εμμονών οι γεωργοκτηνοτρόφοι – Εμμονή κυβέρνησης να δώσει τα σιλό σε ιδιώτες

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Τα σιλό είναι σε λειτουργήσιμη κατάσταση και μπορούν να διασφαλίσουν επάρκεια σιτηρών, αλλά η κυβέρνηση τα δίνει σε ιδιώτες

 

 

Τα σιλό στο λιμάνι Λεμεσού, τα οποία κληρονόμησε το κράτος από την Επιτροπή Σιτηρών, είναι σε λειτουργήσιμη κατάσταση και μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα για σκοπούς διασφάλισης της επάρκειας σιτηρών και ζωοτροφών ενόψει της κρίσης που έχει ξεσπάσει ανά το παγκόσμιο λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση συνεχίζει να τα διατηρεί άδεια και επιμένει στην ανάθεσή τους σε «στρατηγικό επενδυτή», θέτοντας σε κίνδυνο τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα καθώς και την ευρύτερη κοινωνία.

Τα πιο πάνω προκύπτουν από τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία συζητήθηκε η απαίτηση της κυβέρνησης για αποδέσμευση 90 χιλ. ευρώ με σκοπό την «αγορά υπηρεσιών εξωτερικού συμβούλου για ολοκλήρωση της διαδικασίας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, στον οποίο θα παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης του σιλό Λεμεσού», όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της ομάδας του ΑΚΕΛ, οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών και Γεωργίας ανέφεραν ότι τα σιλό βρίσκονται σε αξιοποιήσιμη κατάσταση και δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για την αξιοποίησή τους. Επεσήμαναν ωστόσο ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προνοεί την ανάθεσή τους σε στρατηγικό επενδυτή. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι ενδεχομένως να μη συμφέρει οικονομικά στο κράτος να τα λειτουργήσει το ίδιο, επειδή οι περισσότεροι δυνητικοί πελάτες βρίσκονται στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου και ως εκ τούτου θα είναι δαπανηρή η μεταφορά τους.

Ζημιές εκατομμυρίων

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, τα σιλό στο λιμάνι Λεμεσού είναι αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και ανήκουν στην ιδιοκτησία του κράτους. Παρά ταύτα κατά τις ιδιωτικοποιήσεις στο λιμάνι ο χώρος δόθηκε σε έναν από τους διαχειριστές και πλέον το κράτος πληρώνει ενοίκιο 322 χιλ. ευρώ το χρόνο (και με ρήτρα στο συμβόλαιο για αύξηση του ποσού κατά 25% κάθε πέντε χρόνια). Συνολικά μέχρι τη λήξη του συμβολαίου το κράτος αναμένεται να πληρώσει σε ενοίκια 45-46 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σε περίπτωση που το κράτος διακόψει την ενοικίαση του χώρου, με βάση το συμβόλαιο ο διαχειριστής θα είναι υποχρεωμένος στα επόμενα πέντε χρόνια να καταβάλει προσπάθειες για αξιοποίηση των σιλό και μετά θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Δηλαδή, πρόσθεσε, θα μπορεί να τα ξηλώσει και να αξιοποιήσει το χώρο διαφορετικά.

 

«Τα ολιγοπώλια θα οδηγήσουν την κοινωνία να πει το ψωμί – ψωμάκι»
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, ανέφερε ότι μετά το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών σημειώθηκε «κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των σιτηρών», καθώς και ότι υπάρχει επάρκεια σιτηρών για μόλις 1,5 μήνα.
Επισημαίνεται ότι στην κρίσιμη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών, το ΑΚΕΛ είχε προειδοποιήσει ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα με την επάρκεια των σιτηρών, αλλά και ότι θα αυξηθούν οι τιμές. Μάλιστα ο Άντρος Καυκαλιάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα ολιγοπώλια θα οδηγήσουν την κοινωνία να πει το ψωμί – ψωμάκι».
Ένα χρόνο μετά οι προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ επαληθεύονται με τον χειρότερο τρόπο, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει τις πολιτικές της εμμονές για ανάθεση των σιλό σε στρατηγικό επενδυτή.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.