Στη Επ. Ελέγχου η έκθεση «καταπέλτης» του Γενικού Ελεγκτή για ΟΑΥ

Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή στην οποία γίνεται αναφορά για αδιαφανείς πρακτικές  στη σύναψη συμβάσεων του ΟΑΥ με τα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια, αλλά και παραβίαση της νομοθεσίας συζητήθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Σύμφωνα με την έκθεση, η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη σύναψη συμβάσεων με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ήταν αδιαφανής και εμπερικλείει στοιχεία που μπορούν να την κρίνουν ως υψηλού κινδύνου για διαφθορά.

Ο Γενικός Ελεγκτής τονίζει στην έκθεση του ότι η διαπραγμάτευση και οι αμοιβές των νοσηλευτηρίων ήταν μυστικές σε αντίθεση με ότι έγινε στην κατηγορία των προσωπικών γιατρών.

Epitropielegxou 1 Scaled

Ο Γενικός Ελεγκτής σημειώνει στην έκθεση του ότι η απόφαση του ΟΑΥ για μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης της παροχής αυτών των υπηρεσιών δεν είναι σύννομη. Η μη σύναψη σύμβασης με τον ΟΚΥπΥ για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή ισοδυναμεί με μειωμένα έσοδα για τον ΟΚΥπΥ.

Ο Γενικός Ελεγκτής υπέδειξε προς τον ΟΑΥ ότι εάν θεωρεί πως οι πρόνοιες της νομοθεσίας χρήζουν τροποποίησης οφείλει να προωθήσει τροποποιήσεις και να πείσει το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή με  τα επιχειρήματά του.

Epitropielegxou 2 Scaled

Σε σχέση με τις καταχρήσεις ή τις υπερχρεώσεις από γιατρούς, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε γιατρό που χρέωσε σε έξι μήνες το ΓεΣΥ με €1.450.000.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, πως με βάση τα έως τώρα δεδομένα ο συγκεκριμένος γιατρός σε ένα χρόνο θα χρεώσει το ΓεΣΥ με €3 εκατ. και διερωτήθηκε αν αυτό είναι λογικό.

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε πως υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού του ΓεΣΥ, κίνδυνος υποβάθμισης των υπηρεσιών του, δημιουργία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δύο ταχυτήτων για φτωχούς και πλούσιους.

Epitropielegxou 8 Scaled

Από τη συζήτηση υπήρξε διαπίστωση των κενών και αδυναμιών στη θεσμική ανταπόκριση του ΟΑΥ να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα καταχρήσεων, σημείωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης.

Epitropielegxou 4 Scaled

Σημείωσε ότι η Επιτροπή δεσμεύτηκε να ενισχύσει τον ΟΑΥ να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα, προσθέτοντας ότι δε διαπιστώθηκε ότι ενέργειες του οργανισμού πλήττουν το δημόσιο συμφέρον, αλλά αδυναμία του να ανταποκριθεί σε νομικές υποχρεώσεις του, όπως να ζητήσει αλλαγή της νομοθεσίας που αφορά την μετάθεση έναρξης της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ στην 1η Σεπτεμβρίου από την 1η Ιουνίου.

Epitropielegxou 7 Scaled

Ο κ. Λουκαϊδης κατηγόρησε συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες πριν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ ήθελαν ένα πολυ-ασφαλιστικό σύστημα, τώρα στην προσπάθεια τους να πλήξουν το σύστημα, δηλώνουν ότι με χειρισμούς του ο ΟΑΥ επιτρέπει εμμέσως το πολυ-ασφαλιστικό σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Δε θα τα καταφέρουν να σκοτώσουν το ΓΕΣΥ επειδή θα το υπερασπιστούν οι πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις που αγωνίστηκαν για την εφαρμογή του, υπέδειξε ο κ. Λουκαϊδης.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου σημείωσε ότι θέση του κόμματος της είναι όπως ο ΟΑΥ ζητήσει γνωμάτευση από τη Γενική Εισαγγελία ότι οι ενέργειες του οργανισμού είναι συμβατές με τις υφιστάμενες νομοθεσίες και αν αυτό δεν ισχύει, τότε είτε να γίνει τροποποίηση των νόμων, είτε αλλαγή των συμβάσεων που υπογράφηκαν.

Παράλληλα, είπε, ο ΟΑΥ οφείλει να θεσπίσει επαρκείς μηχανισμούς ελέγχου και δικλείδες ασφαλείας για αποφυγή των καταχρήσεων.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος επέμεινε για τα τεράστια προβλήματα που έχει το ΓΕΣΥ, λέγοντας ότι με τους χειρισμούς του ο ΟΑΥ επιτρέπει να μπαίνει από την πίσω πόρτα το πολυ-ασφαλιστικό μέσω ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στα οποία επιτρέπεται να βλέπουν ασθενείς και εντός και εκτός ΓΕΣΥ.

Epitropielegxou 2 Scaled

Μάλιστα ο κ. Σιζόπουλος υποστήριξε ότι ο ίδιο ως γιατρός επέλεξε να μην ενταχθεί στο ΓΕΣΥ για να μην συμμετάσχει, όπως είπε, σε αυτό το σύστημα καταχρήσεων.

Πάντως ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινοντίδης, είπε ότι ο οργανισμός συμμερίζεται τις ανησυχίες του Γενικού Ελεγκτή και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για αντιμετώπιση τους.

Ο ΟΑΥ, είπε, είχε να αντιμετωπίσει περίπλοκες καταστάσεις με απώτερο στόχο την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ για εξυπηρέτηση των ασθενών, εν μέσω πανδημίας.

Οι υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή είναι καλοδεχούμενες και ο οργανισμός θα εργαστεί για αντιμετώπιση τους και πάταξη των καταχρήσεων με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

Epitropielegxou 6 Scaled

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.