Στη φόρα απίστευτες κομπίνες για το σκάνδαλο «χρυσών» διαβατηρίων

Δεκάδες «επενδυτές» συνδέονται με ξέπλυμα ή/και κυρώσεις της ΕΕ!

Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων – Οι μισοί «επενδυτές» συνδέονται με ξέπλυμα ή/και κυρώσεις της ΕΕ!

Βαρύτατες ευθύνες για την κυβέρνηση και τη ΜΟΚΑΣ σε σχέση με το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, προκύπτουν από την χθεσινή κατάθεση του Διοικητή της ΚΤ, Κωνσταντίνου Ηροδότου, ενώπιον της Ερ. Επιτροπής.

Ο Κ. Ηροδότου, αφού επεσήμανε ότι η ΚΤΚ δεν είχε οποιοδήποτε ρόλο στο Επενδυτικό Πρόγραμμα, αποκάλυψε μεταξύ άλλων:

• Το 2017 η ΚΤΚ ζήτησε στοιχεία για να αναλύσει τις επιπτώσεις του Επ. Προγράμματος σε σχέση με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Σημειώνεται ότι η ΚΤΚ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και σε εκθέσεις της για τις τιμές των ακινήτων.

• Το 2018 η ΚΤΚ κατέθεσε εισήγηση προς τη Συμβουλευτική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, προκειμένου να διευρυνθεί η νομοθεσία για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ώστε να εποπτεύονται και οι ντιβέλοπερς, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση.

• Το 2019 η ΚΤΚ ενημέρωσε το Υπ. Εσωτερικών για τις «ανησυχίες» της σε σχέση με τα «χρυσά» διαβατήρια και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

• Το πόρισμα Καλογήρου δεν κοινοποιήθηκε ποτέ στην ΚΤΚ για έλεγχο των συναλλαγών που έγιναν μέσω των τραπεζών. Σημειώνεται ότι η Επ. Καλογήρου τερμάτισε τις εργασίες της τον Σεπτέμβριο του 2020.

Οι αποκαλύψεις του Κ. Ηροδότου επιβεβαιώνουν ότι, εκτός από τις προειδοποιήσεις από την Κομισιόν και άλλους θεσμούς του εξωτερικού, υπήρχαν προειδοποιήσεις και από τους θεσμούς εντός Κύπρου για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων. Παρά ταύτα η κυβέρνηση συνέχισε να σφυρίζει αδιάφορα, μέχρι που η Κομισιόν έσυρε την Κύπρο σε διαδικασία επί παραβάσει.

Μπηχτή για Γιωρκάτζη

Ο Κ. Ηροδότου ερωτήθηκε και για τη μαρτυρία της προϊστάμενης της ΜΟΚΑΣ, Εύας Παπακυριακού, ότι το 2018 η τέως Διοικήτρια Χ. Γιωρκάτζη σε σύσκεψη με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών και τη ΜΟΚΑΣ διαβεβαίωσε ότι γίνονται έλεγχοι για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και τα «χρυσά» διαβατήρια.

«Δεν θέλω να σχολιάσω την αναφορά όπως δεν σχολίασε και τη διάσημη λίστα ΠΕΠ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διοικητής, ρίχνοντας ουσιαστικά μπηχτή για την προκάτοχό του.

Πολιτογραφήσεις με ξέπλυμα μέχρι και το 2020

Τα «χρυσά» διαβατήρια είναι ταυτισμένα με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, όπως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν χθες στην Ερευνητική Επιτροπή από τον Διοικητή της ΚΤΚ, Κωνσταντίνο Ηροδότου.

Μάλιστα το ξέπλυμα συνεχίστηκε μέχρι και το 2020, όταν η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τερματίσει το πρόγραμμα υπό το βάρος της διαδικασίας επί παραβάσει την οποία κίνησε η Κομισιόν εναντίον της Κύπρου.

Ενδεικτική είναι η αναφορά του Διοικητή ότι για το 50% των ονομάτων που αναφέρονται στα έγγραφα του Al Jazeera (29 από τα 57) υπήρχαν «δυνητικά αρνητικές πληροφορίες». Αποκάλυψε επίσης ότι μεταξύ 2013- 2019 οι τράπεζες επέρριψαν 130 συναλλαγές και έκαναν 77 αναφορές στη ΜΟΚΑΣ, ενώ το 2020 απέρριψαν 9 συναλλαγές, τερμάτισαν 3 και έκαναν 33 αναφορές στη ΜΟΚΑΣ. Ανέφερε επίσης ότι η ΚΤΚ επέβαλε 11 πρόστιμα, συνολικού ύψους 8,3 εκατ. ευρώ.

Πρόστιμο για υπόθεση Λόου

Εν τω μεταξύ, ο Διοικητής αποκάλυψε ότι τις επόμενες μέρες θα επιβληθεί πρόστιμο σε τράπεζα για την υπόθεση του Μαλαισιανού καταζητούμενου Τζο Λόου. Σημειώνεται ότι η πολιτογράφηση έγινε το 2015, ενώ λίγες μέρες αργότερα η τράπεζα έκανε αναφορά στη ΜΟΚΑΣ. Παρά ταύτα, ο επιτόπιος έλεγχος από την ΚΤΚ ξεκίνησε το 2019, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.