Στη φόρα οι κόντρες των μετόχων του MEGA Ελλάδος

Το απόγευμα της Τρίτης, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής βρέθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Πήγασος» Φώτης Μπόμπολας προκειμένου να καταθέσει επίσης για τα δάνεια τόσο της «Πήγασος» όσο και της «Τηλέτυπος», όπου ανήκει το τηλεοπτικό δίκτυο Mega. Ο κ. Μπόμπολας είπε ότι τα δάνεια του «Πήγασου» ανέρχονται σε 160 εκατ. και είναι ενήμερα και εξυπηρετούνται κανονικά. Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι μέσα στο ποσό αυτό είναι και το ομολογιακό δάνειο των 80 εκατ. ευρώ, που είχε συναφθεί το 2014 και εκταμιεύτηκε το 2016. Το δάνειο αυτό, προσέθεσε, είναι σε καθεστώς «παγώματος» και οι τόκοι του, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, έχουν πληρωθεί κανονικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής για τα δάνεια του «Πήγασου» ο Φώτης Μπόμπολας τόνισε πως οι τράπεζες έχουν ζητήσει και έχουν λάβει εμπράγματες εγγυήσεις που ανέρχονται στο ποσό περίπου των 112 εκατομμυρίων ευρώ και δόθηκαν με βάση το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών της «Πήγασος» ήταν 240 εκατομμυρίων ευρώ και ο τζίρος της «Τηλέτυπος» 180 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που, όπως υποστήριξε, καθιστούσε απολύτως δικαιολογημένες τις δανειακές συμβάσεις που υπεγράφησαν τότε. Υπογράμμισε, επίσης, ότι προ κρίσης οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις και εξασφαλίσεις.

Ο κ. Μπόμπολας αναφερόμενος στην «Τηλέτυπος» σημείωσε ότι ο «Πήγασος» δεν ελέγχει παρά το 32,5% των μετοχών της. Όπως είπε ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας ανέρχεται σε 103 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν εξυπηρετούνται και έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι για τον δανεισμό της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, έχουν τεθεί ως εγγυήσεις μεταξύ άλλων ένα μεγάλο οικόπεδο ιδιοκτησίας του ομίλου και η ταινιοθήκη του, που έχει αποτιμηθεί από διεθνή εταιρεία σε περίπου 80 εκατ. ευρώ και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου. Τόνισε, επίσης, ότι αν δεν υπάρξει, τελικά, λύση στο πρόβλημα με την «Τηλέτυπος» τότε θα εκποιηθούν όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι και θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μπόμπολας υπεραμύνθηκε της ενημέρωσης που παρέχει το τηλεοπτικό δίκτυο Mega λέγοντας ότι είναι αντικειμενική και πλουραλιστική, αφού δεν υπάρχει μόνο ένας μέτοχος αλλά άφησε έκθετο τον Διευθυντή Ειδήσεων του καναλιού Μανώλη Καψή όσον αφορά στην πρόσφατη ανακοίνωσή του με την οποία υποστήριζε ότι το κανάλι έχει προσκομίσει και φορολογική ενημερότητα για το διαγωνισμό αδειοδότησης, λέγοντας ότι ο κ. Καψής δεν είχε καμία εντολή από το ΔΣ να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση. Και προχώρησε περαιτέρω λέγοντας ότι ο ίδιος είχε δεχθεί να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της «Τηλέτυπος» και ότι είχε πείσει και άλλους επιχειρηματίες όπως ο κ. Μάρης με τον οποίο συνεργάζεται στο STOIXIMAN.GR να συμμετάσχουν, αλλά τελικά δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια γιατί δεν υπήρξε ανταπόκριση από τους άλλους δύο μετόχους της εταιρείας.

Επέμεινε ότι ο ίδιος ουδέποτε χρησιμοποίησε το σταθμό για να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα και εξαπέλυσε επίθεση κατά των άλλων μετόχων της εταιρείας λέγοντας ότι ο ίδιος, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μη καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων, προχώρησε σε λήψη δανείου βάζοντας υποθήκη το σπίτι του, αλλά άλλοι μέτοχοι που συμμετέχουν σε άλλα ΜΜΕ δεν έκαναν απολύτως τίποτε.

«Σε ό,τι με αφορά έκανα ότι μπορούσα. Για τη σημερινή κατάσταση του Mega φταίνε οι μέτοχοί του», υπογράμμισε ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στην νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην «Τηλέτυπος».

Γραπτές δηλώσεις παρέδωσε ο Ψυχάρης

Παράλληλα, εμφανίστηκε αλλά δεν κατέθεσε τελικά στην Εξεταστική Επιτροπή για τη δανειοδότηση ΜΜΕ ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης (κεντρική φωτογραφία). Ο εκδότης έδωσε στην Επιτροπή μια προσωπική και μια εισαγωγική δήλωση τις οποίες, για λόγους υγείας, ήταν προφανές ότι δεν μπορούσε να αναγνώσει ο ίδιος στο σύνολό τους και το έπραξε η Γραμματέας της Εξεταστικής Επιτροπής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη. Λόγω της προφανούς αδυναμίας του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, πρότεινε τελικά ο κ. Ψυχάρης να μην καταθέσει, πρόταση με την οποία συμφώνησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά όχι η Χρυσή Αυγή, της οποίας ο εκπρόσωπος Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε ότι ο εκδότης «παίζει θέατρο». Στη θέση του Σταύρου Ψυχάρη θα κληθεί να καταθέσει στην Επιτροπή για το ίδιο θέμα στις 30 Αυγούστου ο Παναγιώτης Ψυχάρης, που είναι διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ και μέλος του ΔΣ της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ.

Στις γραπτές δηλώσεις που προσκόμισε ο Σταύρος Ψυχάρης αναφέρει μεταξύ άλλων και αφού σημειώνει ότι ορισμένοι τον ήθελαν ήδη «μακαρίτη», ότι δεν προτίθεται να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν την δανειοδότηση του ΔΟΛ γιατί έχει λάβει την ιδιότητα του κατηγορουμένου για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία και ότι δεν μπορεί να εισφέρει πληροφορίες για τα δάνεια του ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ καθώς είναι θέματα που δεν έχει χειριστεί ο ίδιος. Τόνισε, πάντως, και γραπτώς ότι δεν έχει καμία αντίρρηση να απαντήσει γενικώς σε ερωτήσεις γραπτώς με τη βοήθεια ειδικών.

Επίσης, προχωρά σε μια σύντομη ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του η οποία δεν του επιτρέπει να καταθέσει προφορικά στην Επιτροπή. Σημειώνει ότι πάσχει από ήπια μορφή πάρκινσον την οποία «έχει δαμάσει» και ότι έχει κάνει εγχείριση καρδιάς (αλλαγή βαλβίδας) στις ΗΠΑ. Υπογράμμισε ότι έγινε στόχος στο διαδίκτυο «ορυμαγδού επιθετικών και κακόβουλων σχολεία που πήραν ενοχλητικές διαστάσεις» και με επίκεντρο την κατάσταση της υγείας του. Όσον αφορά στην αλλαγή της στάσης του απέναντι στην αυτοπρόσωπη κλήση του ο κ. Ψυχάρης ανέφερε: «Είχα ζητήσει να αναβληθεί η εμφάνισή μου διότι έχω προφανή δυσχέρεια μακράς συνομιλίας», αλλά «οι καλοθελητές άρχισαν να με περιγράφουν στο διαδίκτυο ως μέλλοντα μακαρίτη».

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy