Στη γωνία ξανά η Κύπρος για το σκάνδαλο με το επενδυτικό πρόγραμμα

Όταν το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ δήλωνε «ουδέν μεμπτόν»

Τη ζημιά των «χρυσών» διαβατηρίων θα την πληρώνει η Κύπρος για πολύ καιρό ακόμη, όπως φαίνεται, έστω και αν η κυβέρνηση επιλέγει να στρουθοκαμηλίζει για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ αναμένει καταλογισμό ευθυνών και τιμωρία των ενόχων για το σκάνδαλο με το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει και σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, η συνέντευξη του Επίτροπου Δικαιοσύνης της ΕΕ στην εφ. «Ο Φιλελεύθερος» είναι ενδεικτική της ζημιάς που προκάλεσαν στην εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας η αυθαιρεσία, η διαπλοκή και η συγκάλυψη των σκανδάλων από πλευράς των κυβερνώντων γύρω από το πάρτι των «χρυσών» διαβατηρίων.

«Ο κ. Ρέιντερς υπογραμμίζει ότι πρέπει να μπει τέλος στην παραχώρηση “χρυσών” διαβατηρίων, να γίνουν ανεξάρτητες έρευνες και να τιμωρηθούν όσοι έχουν παραβεί το νόμο, ενώ αναφέρεται δηκτικά σε ξεπούλημα αρχών και αξιών που εκτρέφουν φαινόμενα διαφθοράς. Όταν το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε ότι γύρω από το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα είχε στηθεί ένα πάρτι “χρυσών” διαβατηρίων, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ δήλωνε “ουδέν μεμπτόν”. Προφανώς για τον κ. Αναστασιάδη δεν είναι μεμπτό το Υπουργικό του να εγκρίνει δεκάδες διαβατήρια προερχόμενα από αιτήσεις από το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι Δ.Ε.Π.Ε. Ούτε είναι προφανώς μεμπτό για τον κ. Αναστασιάδη το Υπουργικό του να εγκρίνει διαβατήρια προερχόμενα από αιτήσεις από το ίδιο δικηγορικό γραφείο σε εταιρεία της μαρίνας Αγίας Νάπας, στην οποία ο γαμπρός του είναι εκ των διευθυντών. Η όλη στάση του κ. Αναστασιάδη οδηγεί -δυστυχώς- σε ευτελισμό των θεσμών και της πολιτικής ηθικής. Οι πολίτες δεν θέλουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αγνοεί προκλητικά τη σύγκρουση συμφέροντος και τη θεσμική διαπλοκή».

«Φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν αποδέχεται ακόμα και τη σύσταση του Διεθνούς Οργανισμού Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (ΙNTOSAI) αναφορικά με την άμεση πρόσβαση του Γενικού Ελεγκτή σε έγγραφα και πληροφόρηση χωρίς κανένα περιορισμό για σκοπούς διαφάνειας», επισημαίνει από την πλευρά του και το Κίνημα Οικολόγων. Προσθέτει επίσης ότι η όποια παρεμπόδιση στο έργο του Γενικού Ελεγκτή για διερεύνηση του μεγάλου σκανδάλου των «χρυσών» διαβατηρίων είναι απαράδεκτη, θέτει περιορισμούς στην ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και υποσκάπτει το κράτος δικαίου.

«Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τονίζουμε την ανάγκη διερεύνησης όλων των πτυχών της υπόθεσης των “χρυσών” διαβατηρίων. Είναι καιρός να τερματιστεί επιτέλους ο διασυρμός της Κύπρου. Είναι επίσης σημαντικό να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα που συμβάλλει στη διαφάνεια και στη λογοδοσία. Υπενθυμίζουμε πως εκκρεμούν ακόμα 1.433 αιτήσεις πολιτογραφήσεων. Από αυτή την κατάσταση προκύπτουν πολλά ερωτήματα, ενώ οι ευθύνες βαραίνουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διότι, άλλα κόμματα απλά έκαναν πλάτες στην κυβέρνηση στα “χρυσά” διαβατήρια και άλλα κόμματα ακόμα κατηγορούν τον Αl Jazzera για τις αποκαλύψεις».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.