Στη μάχη για το κλίμα και οι Τοπικές Αρχές

Πρέσβης για το Σύμφωνο των Δημάρχων ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Κυριάκος Χατζηττοφής

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Τη δική τους προσπάθεια στην προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα με τις σοβαρές διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καταβάλλουν οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόσφατα οι ηγέτες των τοπικών και περιφερειακών Αρχών από όλη την Ευρώπη επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν την αλλαγή του κλίματος και να καταστούν πρεσβευτές του Συμφώνου των Δημάρχων. Πρέσβης για το Σύμφωνο των Δημάρχων είναι και ο Κύπριος δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Κυριάκος Χατζηττοφής, του οποίου ο δήμος ομολογουμένως ήδη έχει αναπτύξει αρκετές δράσεις που αφορούν το περιβάλλον, αλλά και την ευαισθητοποίηση των δημοτών προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι σημερινοί πρέσβεις καλούνται μεταξύ άλλων να ενθαρρύνουν περισσότερες πόλεις και περιφέρειες να προσχωρήσουν στο Σύμφωνο.

Θα γίνουν οι απεσταλμένοι για το κλίμα, μιλώντας σε διεθνείς εκδηλώσεις και ενθαρρύνοντας τους δήμους, τις πόλεις και τις περιφέρειες να προσχωρήσουν στο Σύμφωνο.

Τα μέρη που έχουν υπογράψει το Σύμφωνο έχουν την τεχνική υποστήριξη της ΕΕ και πρόσβαση στη χρηματοδότηση για το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για τη βιώσιμη ενέργεια και το κλίμα.

Οι υπογράφοντες το Σύμφωνο πρέπει να υποβάλουν στην ΕΕ ένα Σχέδιο δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια και το Κλίμα (SECAP) που να καλύπτει δράσεις μετριασμού και προσαρμογής και να δείχνει τη συμβολή τους στη μείωση των εκπομπών CO2. Το SECAP βασίζεται σε έναν βασικό κατάλογο καταγραφής εκπομπών και σε μια αξιολόγηση κινδύνου και ευπάθειας ως προς το κλίμα.

Είναι υποχρέωση όσων έχουν υπογράψει, αναφέρει στη «Χαραυγή» ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, να ενεργήσουν προς υλοποίηση των στόχων που έχουν ήδη τεθεί.

Συγκεκριμένα η Ε.Ε. δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές αερίων μέχρι το 2020 τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Επίσης η Ε.Ε. έθεσε δύο άλλους φιλόδοξους στόχους μέχρι το 2020 -την αύξηση του ποσοστού χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η αιολική, η ηλιακή και η βιομάζα σε 20% της συνολικής ενεργειακής παραγωγής από 9% περίπου που είναι σήμερα και τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 20% των προβλεπόμενων για το 2020 επιπέδων.

Από την πλευρά της η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε την υποχρέωση μείωσης των εκπομπών αερίων κατά 5% μέχρι το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Παράλληλα υπάρχει δέσμευση για αύξηση της χρήσης των ΑΠΕ από 5% σε 13% μέχρι το 2020, ενώ υπάρχει ενδεικτικός στόχος της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά 1% μέχρι το 2016 που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων κάτι για το οποίο οι Τοπικές Αρχές έχουν ξεχωριστή ευθύνη.

kyriakos xatzittofis

Οπως μας ανάφερε ο Κυριάκος Χατζηττοφής, ακολουθεί μια συνάντηση στο Μαρακές, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών σχεδιάζει να διοργανώσει μια διάσκεψη πόλεων προκειμένου να συζητήσει την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, να ενισχύσει την έκκληση για πολυεπίπεδη διακυβέρνηση σε θέματα κλίματος και να παροτρύνει τους δημάρχους στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες της Λεκάνης της Μεσογείου να προσχωρήσουν στο Σύμφωνο των Δημάρχων.

Επεσήμανε ακόμη ότι η επιτυχία της πρωτοβουλίας για τους πρεσβευτές θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στην εκπόνηση πολιτικών για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη λήψη μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής.

Αναφερόμενος στα οφέλη που αποκομίζουν οι Τ.Α. που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου σημείωσε ενδεικτικά ότι όταν συμμετείχαν σε ένα έργο αξίας 13 εκατομμυρίων γύρω στους έξι δήμους και 8 κοινότητες για αντικατάσταση 63 χιλιάδων λαμπτήρων του οδικού φωτισμού, το ενεργειακό όφελος ήταν πολύ μεγάλο.

Σημαντική είναι, τόνισε ο Κ. Χατζηττοφής και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών ομάδων πληθυσμού με χαμηλά εισοδήματα. Προσπάθεια την οποία έχει ήδη εφαρμόσει ο Δήμος Αγίου Αθανασίου. «Θα πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση νοικοκυριών με χαμηλά εισοδηματικά, ώστε να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους. Για παράδειγμα να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά στις ταράτσες των σπιτιών τους, μειώνοντας έτσι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης δήμοι και κοινότητες θα πρέπει να καταστούν παραγωγοί ενέργειας μέσω των ΑΠΕ που επίσης είναι κάτι που είναι εφικτό». Η νέα πρωτοβουλία έχει σαν στόχο οι αρμόδιοι Επίτροποι, πρόσθεσε ο Κ. Χατζηττοφής, που έχουν να κάνουν με τα ζητήματα ενέργειας και γενικά με το περιβάλλον να δώσουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Οπως για παράδειγμα έγινε στο παρελθόν με την επιχορήγηση των θερμομονώσεων και να δοθεί περισσότερη σημασία στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα». Η βοήθεια δεν αφορά κατ’ ανάγκη μόνο χρήματα, αλλά μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους. «Για παράδειγμα ενώ αρχικά υπήρξαν καλοί όροι για την παραχώρηση δανείου που αφορούσε ένα μεγάλο έργο για τους λαμπτήρες οδικού φωτισμού, λόγω κουρέματος ανατράπηκε. Εμείς ζητούμε από την κυβέρνηση να παρέμβει και να επανεξεταστεί το αίτημά μας».


Αγιος Αθανάσιος: Ενας δήμος με περιβαλλοντικές ευαισθησίες 

Πάντως ο Δήμος Αγίου Αθανασίου είναι ένας δήμος με περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως έχει βραβευθεί με το βραβείο Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων στην Κύπρο, ενώ έχει λάβει και πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για το Δημοτικό Μέγαρο.

Συγκεκριμένα το Δημοτικό Μέγαρο είναι ένα σύγχρονο, λειτουργικό κτίριο που ανεγέρθηκε το 1994 και στο οποίο έγινε μερική επέκταση στον δεύτερο όροφο το 2012. Σημαντικό είναι ότι οι χρήστες του κτιρίου είναι ενεργειακά ευαισθητοποιημένοι και παρόλο που στον αρχικό σχεδιασμό δεν λήφθηκε καμία πρόνοια για εξοικονόμηση ενέργειας, η επέκταση του δεύτερου ορόφου, αλλά και οι επεμβάσεις που έγιναν στο κτίριο το καθιστούν ενεργειακά αποδοτικότερο με κουφώματα αλουμινίου, με θερμοδιακόπτη και διπλούς υαλοπίνακες, θερμομόνωση οροφής, αποδοτικά κλιματιστικά διαιρεμένου τύπου και φωτιστικά LED. Τα φωτιστικά είναι κυρίως λαμπτήρες φθορισμού και το ζεστό νερό χρήσης παράγεται τοπικά με ηλεκτρικά ταχύθερμα χωρίς αποθήκευση.

Επίσης γίνονται μια σειρά από άλλες δράσεις που είναι συνεχείς και αφορούν το περιβάλλον, όπως είναι η κομποστοποίηση, η ανακύκλωση και άλλα. «Στον Δήμο Αγίου Αθανασίου εξετάζουμε το σχέδιο με την προπληρωμένη σακούλα. Είναι απλοποιημένο σχέδιο που αγοράζεις τη σακούλα και έτσι δεν θα πληρώνει ο δημότης τέλος σκυβάλων ή θα καταβάλλει ένα μικρότερο τέλος και το υπόλοιπο θα καλύπτεται από την προπληρωμένη σακούλα».


6.700 Τοπικές Αρχές έχουν υπογράψει το Σύμφωνο Δημάρχων 

Το Σύμφωνο των Δημάρχων ξεκίνησε το 2008 και εθελοντικά δεσμεύει τις πόλεις και τις περιφέρειες να ανταποκριθούν και να υπερβούν τους στόχους για το κλίμα και την ενέργεια της ΕΕ. Εως σήμερα, περισσότερες από 6.700 Αρχές -που αντιπροσωπεύουν πάνω από 200 εκατομμύρια άτομα- έχουν υπογράψει.

Οι βασικές δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι δημοτικές Αρχές με την υπογραφή του Συμφώνου αφορούν την ανάληψη πρόσθετων υποχρεώσεων πέραν αυτών που έχει η Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα όρια τους, την ετοιμασία απογραφής εκπομπών για ένα έτος ως βάσης αναφοράς, την ετοιμασία και εφαρμογή ενεργειακού σχεδιασμού δράσης που να καθορίζει πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι και τη δημιουργία κατάλληλων διοικητικών δομών για την υλοποίηση και παρακολούθηση της εφαρμογής του σχεδίου δράσης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy