Σε ρυθμούς εξετάσεων μπαίνουν από την ερχόμενη Δευτέρα οι τελειόφοιτοι των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της Κύπρου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Εξετάσεων φέτος θα παρακαθίσουν στις παγκύπριες εξετάσεις 7.689 υποψήφιοι, με τους 324 από αυτούς να είναι παλιοί απόφοιτοι των σχολείων. Εξάλλου, 1.994 παρακάθονται στις εξετάσεις μόνο για απόλυση, ενώ 5.695 για πρόσβαση στα πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας. Οι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές σχολές είναι 654, ενώ 940 υποψήφιοι ζήτησαν κάποια διευκόλυνση.

Όπως φαίνεται, οι 7.689 υποψήφιοι που παρακάθονται στις φετινές εξετάσεις είναι ο μικρότερος αριθμός της τελευταίας πενταετίας. Σε ό,τι αφορά τις επιλογές υποψηφίων κατά Τμήμα Σπουδών και κατ’ αριθμό υποψηφίων, δηλαδή τα Τμήματα που έχουν οι υποψήφιοι ως πρώτη προτίμηση, ψηλά στη λίστα βρίσκεται η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπως και τα τελευταία χρόνια. Ακολουθεί η Λογιστική και Χρηματοοικονομική Πανεπιστημίου Κύπρου, Ψυχολογία (Πανεπιστημίου Κύπρου), Πληροφορική (Πανεπιστημίου Κύπρου) και την πεντάδα των προτιμήσεων συμπληρώνει η Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Από τα πιο δημοφιλή τμήματα η Ψυχολογία

Τώρα σε ό,τι αφορά τα πιο δημοφιλή τμήματα τα οποία και έχει επιλέξει γενικότερα η πλειοψηφία των υποψηφίων πρώτο κατατάσσεται το Τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο πέρσι ήταν δεύτερο στις προτιμήσεις μετά το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ. Ακολουθεί το Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού, το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης ΤΕΠΑΚ και την πεντάδα συμπληρώνει το Τμήμα Επιστημών Αγωγής – Δημοτική Εκπαίδευση.

Καλή επιτυχία εύχονται γονείς και μαθητές

Οι παγκύπριες εξετάσεις είναι μόνο μία δοκιμασία από τις πολλές αναφέρει σε μήνυμα προς τους μαθητές και τις μαθήτριες ενόψει των εξετάσεων η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Η ΕΔΟΝ εύχεται σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες καλή επιτυχία στις εξετάσεις τους που ξεκινούν τη Δευτέρα 20 Μαΐου. Άλλη μια δύσκολη σχολική χρονιά τελειώνει, με τους μαθητές να έχουν αφιερώσει ώρες και χρήμα σε φροντιστήρια, ώστε να μπορούν να καλύψουν την τεράστια διδακτέα ύλη, την οποία δεν μπορούν να καλύψουν στο σχολείο, ούτε σε ποσότητα, ούτε σε ποιότητα, προσθέτει η ΕΔΟΝ.

Η Γραμματεία της ΠΣΕΜ εύχεται σε όλους τους μαθητές καλή επιτυχία στις εξετάσεις τους. Για τους τελειόφοιτους μαθητές αυτή η χρονιά, όπως αναφέρει, ήταν μια χρονιά γεμάτη πίεση και άγχος για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις μεγάλες απαιτήσεις της διδακτέας ύλης που δεν συμβαδίζει με τον διαθέσιμο διδακτικό χρόνο. «Κάθε χρόνο όπως και φέτος σπαταλούμε ως μαθητές πάρα πολύ χρόνο, αλλά και χρήματα για τα φροντιστήρια για να έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες επιτυχίας στις εξετάσεις. Δυστυχώς το εκπαιδευτικό σύστημα σήμερα χαρακτηρίζεται από ατέλειωτες εξετάσεις και βαθμοθηρία. Ένα εξετασιοκεντρικό σύστημα το οποίο το Υπουργείο προσπαθεί να ενισχύσει με την προώθηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Ένα εξετασιοκεντρικό σχολείο στο οποίο αντισταθήκαμε»