Στη μακαρία νήσο μας…

Του
Κώστα Κατσώνη

 

Στο πολύπαθο και μοιρασμένο εδώ και μισό σχεδόν αιώνα νησί μας, τη «μακαρία» νήσο, όπως παλιά την αποκαλούσαμε -καθότι ήταν κάποτε και θα μπορούσε να είναι και σήμερα «μακαρία», δηλαδή καλότυχη κι ευλογημένη- συμβαίνουν αυτές τις μέρες, σχεδόν καθημερινά, «πράγματα και θαύματα» που κάνουν το ευρωπαϊκό κατά τα άλλα κράτος μας να μοιάζει πιότερο σαν καράβι ακυβέρνητο, χωρίς πυξίδα, «ξεκάθαρη» πορεία και στόχευση.

Από πού ν’ αρχίσει κανείς και πού να σταματήσει; Τα κατοχικά δεδομένα παγιώνονται κι ουδαμού διαφαίνεται ελπίδα φωτός «στην άκρη της σήραγγας», ενώ την ίδια ώρα στο πολλαπλώς κλυδωνιζόμενο σκάφος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχεις την αίσθηση ότι οι πάντες μπορούν να λένε και να κάνουν ό,τι θέλουν, λες και είμαστε ένα ξέφραγο αμπέλι, όπως λέει και η λαϊκή θυμοσοφία.

Μπορεί, για παράδειγμα, ο Μακαριότατος (ο ευτυχέστατος και πανευλογημένος!) να απευθύνει στον δύσμοιρο λαό μας τη μέρα της Ανάστασης -μέρα της αγάπης και της ειρήνης- τη «χριστιανική του εγκύκλιο» με μηνύματα ρατσιστικά και διχαστικά, χωρίς πουθενά να μιλά για ειρήνη, συμφιλίωση, επανένωση και ειρηνική συνύπαρξη με τους σύνοικους Τουρκοκυπρίους.

Μπορούν να συμμετέχουν «άδοντες» οι κρατικοί μας αξιωματούχοι σε γενέθλια συγκυβερνώντων πολιτικών προσώπων και να αυτοδιαφημίζονται διαδικτυακά στις κρατικές ιστοσελίδες.

Στην ανοχύρωτη πολιτεία μας έχουν επίσης την ευχέρεια, όπως καταδεικνύεται, οι λογής λογής επιτήδειοι, ντόπιοι και διεθνείς απατεώνες, να παρανομούν, να φοροδιαφεύγουν, να αισχροκερδούν, να αδικοπραγούν ή και να εγκληματούν ακόμα, εντελώς ανενόχλητοι από αρμόδιες αστυνομικές και άλλες προς τούτο εντεταλμένες Αρχές, εξουσίες και Υπηρεσίες.

Κι ενώ όλα αυτά τα τραγελαφικά και προδήλως ανησυχητικά συμβαίνουν, οι κρατικοί αξιωματούχοι πήραν γενικές αυξήσεις στη μισθοδοσία τους, την ίδια ώρα που οι Αγγλο-αμερικανοί, οι εταίροι μας, κτυπούν πισώπλατα και την κρατική οικονομία, επικαλούμενοι τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία λόγω του συνεχιζόμενου και συντηρούμενου από τους ίδιους εδώ και 15 μήνες ρωσο-νατοϊκού πολέμου. Ως αποτέλεσμα των νέων δεδομένων, μάλιστα, ο πρόεδρός μας εξαγγέλλει πάραυτα τη δημιουργία «Εθνικής Επιτροπής Κυρώσεων(!)», ενώ η «Διεύθυνση Συμμόρφωσης» της Τράπεζας Κύπρου παγώνει χιλιάδες λογαριασμούς ρωσικών συμφερόντων. Επιβάλλονται, ταυτόχρονα, κυρώσεις σε Κύπριους διαμεσολαβητές για την προώθηση ρωσικών κεφαλαίων και συμφερόντων, από τους νέους παγκόσμιους χωροφύλακες, που αίφνης και πάλι μας προέκυψαν (βρυκολάκιασαν!).

Σαν να μη μας έφταναν όμως όλα αυτά, όπως και τα προηγηθέντα -με τα πανεπιστήμια και τα κρατικά μας αρχεία να είναι έρμαιο και βορά των χάκερ και των ξεχειλισμένων ντεπόζιτων- είχαμε πασχαλιάτικα και τις «λαμπρατζιές» της πυρομανίας και της ανεξέλεγκτης νεανικής πααβατικότητας και ασυδοσίας, όπου έλαμψε για πολλοστή φορά το ανάπηρο κράτος μας, με την Αστυνομία να σηκώνει -λέει- τα χέρια ψηλά, επειδή οι δράστες είναι… ανήλικοι, έστω κι αν η Πυροσβεστική κλήθηκε εκείνη την «ευλογημένη» κατά τα άλλα νύχτα της Ανάστασης να σβήσει 104 πυρκαγιές! Τα ίδια άλλωστε μας είπε ο επί του Τύπου εκπρόσωπος της Αστυνομίας όταν γνωστοποιήθηκαν και οι δύο εμπρησμοί σχολικών αιθουσών με ζημιές πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ, ξημερώματα του Πάσχα, αλλά και στην περίπτωση της πρόσφατης, επίσης, ασύγγνωστης και ολέθριας εγκληματικής οπαδικής βίας σε αγώνα καλαθόσφαιρας στο ΓΣΠ.

Την ίδια ώρα, οι «οργανωμένες» επαγγελματικού επιπέδου ληστείες οικιών, σταθμών βενζίνης, περιπτέρων κ.τ.λ. βρίσκονται σε έξαρση, με τους δράστες να εγκληματούν σχεδόν ανενόχλητοι και να λυμαίνονται μετά τη λεία τους, με την Αστυνομία να αδυνατεί και πάλι να εξιχνιάσει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε από τις δεκάδες ληστείες των τελευταίων ημερών, ενώ έπεται και συνέχεια…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy