Στη μέγγενη τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις

Μεγάλη μείωση στο ρυθμό των καταθέσεων αλλά και στα νέα δάνεια

Στη μέγγενη βρίσκονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας να δείχνουν μεγάλη μείωση στο ρυθμό των καταθέσεων αλλά και στα νέα δάνεια.

Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο ο ρυθμός των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα κατέγραψε αρνητικό πρόσημο (-0.1%) για πρώτη φορά από το 2015. Ενδεικτικά, την αντίστοιχη περσινή περίοδο ο ρυθμός των καταθέσεων βρισκόταν στο +5,8%. Δηλαδή παρατηρούνται πλέον μεγάλες εκροές αλλά και αδυναμία για αποταμιεύσεις.

Την ίδια ώρα, ο ρυθμός των δανείων μειώθηκε στο 0,8%, σε σύγκριση με 1,4% την αντίστοιχη περσινή περίοδο, γεγονός το οποίο αποδίδεται στις υψηλές χρεώσεις των τραπεζών αλλά και τη διστακτικότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε επενδύσεις, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας η οποία επικρατεί.

Συνολικά οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα μειώθηκαν τον Νοέμβριο στα 51,7 δις ευρώ, ενώ τα δάνεια ανήλθαν στα 27,1 δις ευρώ. Σημειώνεται ωστόσο ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις κουβαλούν επίσης το βάρος των δανείων που έχουν περάσει στις εταιρείες εξαγοράς, το οποίο ανέρχεται στα 16 δις ευρώ περίπου.

Στα εγχώρια νοικοκυριά τον Νοέμβριο το σύνολο των καταθέσεων ανήλθε στα 26,5 δις ευρώ, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να διαμορφώνεται στο 4,2% σε σύγκριση με 4% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επίσης, τα δάνεια ανήλθαν στα 10,9 δις ευρώ, με το ρυθμό μεταβολής να διαμορφώνεται στο 2,5%, σε σύγκριση με 3,7% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στις εγχώριες επιχειρήσεις οι καταθέσεις ανήλθαν στα 10,7 δις ευρώ, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να διαμορφώνεται στο 5%, σε σύγκριση με 10% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επίσης, τα δάνεια ανήλθαν στα 10,2 δις ευρώ, με το ρυθμό μεταβολής να διαμορφώνεται στο 1,4%, σε σύγκριση με 4,1% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων η Κεντρική Τράπεζα επεσήμανε ότι «για όλες τις κατηγορίες δανείων διανύουμε περίοδο αυστηρότερων κριτηρίων και άρα μειωμένης προσφοράς δανείων, καθώς και μειωμένης ζήτησης». Επεσήμανε επίσης ότι «η αρνητική επίδραση του πληθωρισμού στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών φαίνεται να αναβάλλει τις καταναλωτικές τους αποφάσεις». Τα νέα στοιχεία τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα επιβεβαιώνουν τις πιο πάνω ανησυχίες.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy