Στη Μερκέλ το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Υπάτης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι η Άγκελα Μέρκελ, πρώην ομοσπονδιακή Καγκελάριος της Γερμανίας, θα λάβει το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας για το 2022.

Κάθε χρόνο, το βραβείο -που πήρε το όνομά του από τον Νορβηγό εξερευνητή, επιστήμονα, διπλωμάτη και ανθρωπιστή Fridtjof Nansen- απονέμεται σε ένα άτομο, μια ομάδα ή έναν οργανισμό που έχει υπερβεί το καθήκον του για την προστασία των προσφύγων, των εσωτερικά εκτοπισμένων ή των ανιθαγενών.

Υπό την ηγεσία της τότε ομοσπονδιακής Καγκελαρίου Μέρκελ, η Γερμανία υποδέχθηκε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο το 2015 και το 2016 – στο αποκορύφωμα της σύγκρουσης στη Συρία και παράλληλα με αιματηρές βιαιοπραγίες σε άλλες περιοχές.


Εκείνη την εποχή, η τότε Καγκελάριος είχε δηλώσει: «Ήταν μια κατάσταση που έθεσε τις ευρωπαϊκές μας αξίες σε δοκιμασία με έναν σπάνιο τρόπο. Δεν ήταν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μια ανθρωπιστική επιταγή». Προέτρεψε τους συμπατριώτες της στη Γερμανία να απορρίψουν τον διχαστικό εθνικισμό και αντ’ αυτού να κρατήσουν «πνεύμα αυτοπεποίθησης και ελευθερίας, συμπόνια και ανοιχτό μυαλό».

Ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εξήρε την αποφασιστικότητα της πρώην ομοσπονδιακής Καγκελαρίου Μέρκελ να προστατεύσει τους αιτούντες άσυλο και να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ανθρωπιστικές αρχές και το διεθνές δίκαιο. «Βοηθώντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να επιβιώσουν και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, η Άγκελα Μέρκελ επέδειξε μεγάλο ηθικό και πολιτικό θάρρος», δήλωσε ο κ. Grandi.

«Ήταν πραγματική ηγεσία, η οποία απευθύνθηκε στην κοινή μας ανθρωπιά και στάθηκε αποφασιστικά απέναντι σε εκείνους που κήρυτταν τον φόβο και τις διακρίσεις. Έδειξε τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι πολιτικοί αναλαμβάνουν κατάλληλη δράση και εργάζονται για την εξεύρεση λύσεων στις παγκόσμιες προκλήσεις αντί να μεταθέτουν απλώς την ευθύνη σε άλλους» είπε.


Η επιτροπή επιλογής του Βραβείου δήλωσε ότι αυτό είναι σε αναγνώριση της «ηγεσίας, του θάρρους και της ανθρωπιάς που επέδειξε η πρώην ομοσπονδιακή Καγκελάριος Μέρκελγια τη διασφάλιση της προστασίας εκατοντάδων χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων», καθώς και για τις προσπάθειές της να βρει «βιώσιμες μακροπρόθεσμες λύσεις» για όσους αναζητούν ασφάλεια.

Το βραβείο θα απονεμηθεί στην πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας στις 10 Οκτωβρίου στη Γενεύη σε μια τελετή στην οποία θα βραβευθούν και οι περιφερειακοί νικητές.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.