Στη Μερσίνη στις 9 Αυγούστου το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας

Το «Αμντουλχαμίντ Χαν» θα προστατεύει το δικαίωμα και το δίκαιο της Τουρκίας στις θάλασσες, δηλώνει ο Τατάρ

 

Η Τουρκία θα στείλει το γεωτρύπανο Αμντουλχαμίντ Χαν στον πρώτο του σταθμό υπηρεσίας από τη Μερσίνη στις 9 Αυγούστου, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ. Σύμφωνα με την τουρκική δημόσια ραδιοτηλεόραση «TRT», ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις με το Ισραήλ, ο κ. Ντονμέζ ανέφερε ότι «υπάρχει ένας διάλογος που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της νέας κυβερνητικής περιόδου στο Ισραήλ. Οι επαφές μας με το Υπουργείο Ενέργειας συνεχίζονται. Υπάρχει θετική ατζέντα. Σχεδιάζουμε μια επίσκεψη με την πρώτη ευκαιρία».

Για το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν για την αποστολή περισσότερου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο κ. Ντονμέζ ανέφερε ότι «η χωρητικότητα του TANAP μπορεί να διπλασιαστεί. Τα ετήσια 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα αυξηθούν σε 31-32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα».

Για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε, «θα χρειαστούν κάποιες επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας. Χρειάζεται λίγος χρόνος για αυτά. Συμμετείχαμε ενεργά στο TurkStream και στο TANAP. Μέχρι στιγμής έχουμε συμβάλει τόσο στη δική μας ασφάλεια εφοδιασμού, όσο και στην ασφάλεια εφοδιασμού των Ευρωπαίων γειτόνων μας».

Σύμφωνα με τον κ. Ντονμέζ, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επηρεάζουν γρήγορα τις τιμές των στρατηγικών προϊόντων, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Είπε, επίσης, ότι η Τουρκία διαθέτει επαρκή συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου και έχει τη δυνατότητα να αγοράσει φυσικό αέριο από την αγορά spot.

Αναφέροντας ότι υπάρχει κρίση στην αγορά ενέργειας, ιδίως στην αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο κ. Ντονμέζ πρόσθεσε ότι «η κατανάλωση φυσικού αερίου είναι υψηλή το χειμώνα και είναι απαραίτητη η άντληση αερίου στις αποθήκες το καλοκαίρι».

Εξάλλου, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, μετέβη στο λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης όπου επισκέφθηκε το νέο τουρκικό γεωτρύπανο «Αμντουλχαμίντ Χαν».

Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, το νέο πλοίο είναι σημαντικό «για τις δραστηριότητες γεώτρησης στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκικής Δημοκρατίας». Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι «οι υπηρεσίες ενός τέτοιου πλοίου θα είναι πολύ μεγάλες» και πρόσθεσε ότι «θα προστατεύει το δικαίωμα και το δίκαιο της Τουρκίας στις θάλασσες, για την εξερεύνηση και την ανάπτυξη του πλούτου στις περιοχές αυτές μέσω διαφόρων γεωτρήσεων, θα είναι φυσικά πολύ μεγάλη». Ευχήθηκε όπως «οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ίσως γύρω από την Κύπρο, να είναι καρποφόρες».

Περαιτέρω, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε εκ νέου στη λύση των δύο κρατών, με ειδική μνεία σε «μια πολιτική συμφωνία στην Κύπρο με τη συνεργασία δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα με βάση την ισότητα». Πρόσθεσε επίσης ότι στοχεύουν να συνεχίσουν τον αγώνα στην Ανατολική Μεσόγειο «στο πλαίσιο της μεταβαλλόμενης συγκυρίας ανάλογα με όλες αυτές τις εξελίξεις, τόσο στη θάλασσα όσο και στις περιοχές δικαιοδοσίας και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε την κυριαρχία και τα εθνικά μας συμφέροντα στον ουρανό».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.