Στη Μόσχα ο ΥΠ.ΟΙΚ για να περισώσει ό,τι….περισώζεται

Σπεύδει στη Μόσχα για να περισώσει τη Συμφωνία η κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για μια εξέλιξη που φέρνει σοβαρές οικονομικές παρενέργειες, αφού επιχειρηματικοί κύκλοι που μίλησαν στον ΑΣΤΡΑ μας ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «πάμε για να σώσουμε ότι περισώζεται».

Διαβάστε επίσης: Αισιοδοξία Λευκωσίας για κατάληξη στο θέμα της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας με Ρωσία

Η αποστολή ανακοινώθηκε χτες, και μεταβαίνει στη Μόσχα με επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας τον Υπουργό οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, στις 10 και 11 Αυγούστου.

Επίσημα το κυβερνητικό επιτελείο δεν τοποθετείται ενόψει της μετάβασης στη Μόσχα, πέραν μιας λιτής δήλωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για κατάληξη στο θέμα της σύμβασης, «η οποία υπενθυμίζω υπεγράφη το 2009».

Φαίνεται ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση καθώς καλά ενημερωμένη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε το πρωί στον ΑΣΤΡΑ ότι το θέμα, είχε συζητηθεί και κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στην οποία, το πλαίσιο των όσων εισέπραξε ο Πρόεδρος από τον Πρόεδρο Πούτιν δεν ήταν και το καλύτερο.

Η ίδια πηγή εκτιμά ότι η ερμηνεία της ρωσικής αυτής κίνησης έχει περισσότερο πολιτικό παρά τεχνικό περιεχόμενο.

Σε ερώτησή μας κατά πόσον συνέτεινε για αυτή την απόφαση και η κίνηση της Λευκωσίας για ενίσχυση των σχέσεων της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ίδια πηγή μας ανέφερε ότι ενδεχομένως να παίζει ρόλο και αυτό, όπως ρόλο φαίνεται, ανέφερε, να διαδραμάτισαν αλλαγές στο πλαίσιο αντιμετώπισης του money laundering και στο σχέδιο πολιτογραφήσεων.

Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι ξεκινά διαδικασία καταγγελίας της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο από τις 3 Αυγούστου ωστόσο οι κινήσεις της Ρωσίας επί του θέματος ήταν γνωστές εδώ και τέσσερις μήνες.

Με βάση τα όσα αναφέρονται επίσημα από τη Μόσχα το ρωσικό Υπουργείο επιθυμούσε τροποποιήσεις της συμφωνίας, για αύξηση του παρακρατούμενου φόρου για μερίσματα και πληρωμές τόκων στο 15%.

Το αίτημα της Ρωσικής πλευράς για αύξηση του παρακρατούμενου φόρου σε μερίσματα και τόκους δεν είναι θετική εξέλιξη εκτιμά ο Ρωσοκυπριακός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος που σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι οι λόγοι για τους οποίους η Κύπρος αξιοποιείται ως βάση για επενδύσεις στη Ρωσία, κινούνται πέραν των διατάξεων σχετικά με την παρακράτηση φόρου στα μερίσματα και τους τόκους.

Σοβαρές ευθύνες αποδίδει στην κυβέρνηση το ΑΚΕΛ για την απόφαση της ρωσικής Ομοσπονδίας να καταγγείλει τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο. Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, κάλεσε την κυβέρνηση να μην προσπαθεί να ρίξει στα μαλακά το ζήτημα δίδοντας λιγότερη σημασία από αυτή που έχει.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη τόνισε ο κ. Στεφάνου, οφείλει να λογοδοτήσει γιατί χώρες όπως η Ολλανδία, φαίνεται να μην περιλαμβάνονται στις αλλαγές που Ρωσία επιθυμεί και γιατί γίνεται ρητή αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι προθέσεις της Ρωσικής πλευράς ήταν, όπως ανέφερε, γνωστές από τον περασμένο Μάρτιο και δεν ήταν τυχαίο ότι γινόταν ρητή αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επέκρινε την κυβέρνηση ότι με τους πανηγυρισμούς της για το Νόμο Ρούμπιο Μενέντεζ που προβλέπει διάρρηξη σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσική Ομοσπονδία για εξυπηρέτηση των στρατηγικών συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει δυσαρεστήσει τη Ρωσική Ομοσπονδία. Παράλληλα, ανέφερε, η Κύπρος πληρώνει το τίμημα της απογείωσης της διαπλοκής και της διαφθοράς επί ημερών της.

Κώστας Κωνσταντίνου