Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ δεν ήταν χθες σε θέση να δώσει την ακριβή ημέρα της συνάντησης που θα έχει ο Αντόνιο Γκουτέρες με τον ειδικό του σύμβουλο για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ο ειδικός σύμβουλος θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στην έδρα του διεθνούς οργανισμού για επαφές με την Γραμματεία για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση με τον ΓΓ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, ενώ παράλληλα ο κ. Έιντε θα συναντηθεί και με μέλη του Σ.Α. και άλλους ενδιαφερόμενους.

Στο μπρίφινγκ, ο κ. Ντουζαρίκ ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πότε θα είναι στη Νέα Υόρκη ο κ. Έιντε και αν αληθεύει το γεγονός ότι θα γίνει στην έδρα τον Ηνωμένων Εθνών τριμερής συνάντηση με τον Γενικό-Γραμματέα, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος είπε ότι θα προσπαθήσει να δώσει την ημερομηνία ενώ ανέφερε ότι ο κ. Έιντε θα δει τον Γενικό-Γραμματέα για να τον ενημερώσει για την παρούσα κατάσταση, αλλά δεν γνωρίζει αν έχει προγραμματιστεί κάποια τριμερής συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές επιδόθηκε από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Πρέσβη Κορνήλιο Κορνηλίου, επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα, στην οποία παρατίθενται όλες οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, οι οποίες σχετίζονται με παραβιάσεις της ΑΟΖ, παράνομες έρευνες, απειλές κ.α. Παρότι η επιστολή εστάλη αμέσως μετά την κυκλοφορία στην έδρα του ΟΗΕ ως επισήμου εγγράφου της επιστολής του Τούρκου πρέσβη Σινιρλίογλου, δεν αποτελεί απάντηση σ` αυτή. Δεν αποκλείεται γι` αυτή να σταλεί νέα επιστολή.