Το όραμα του ΑΚΕΛ για το σήμερα και το αύριο της Κύπρου και του λαού μας, μέσα από τις Θέσεις της Κ.Ε. προς το 23ο συνέδριο του κόμματος, που θα γίνει στις 12, 13 και 14 Ιουνίου, παρουσίασε χθες ο Άντρος Κυπριανού. Στάθηκε ιδιαίτερα στην οικονομία του τόπου, η οποία στηρίζεται σε πήλινα πόδια και αρπαχτές, όπως είπε, και δημιουργεί κινδύνους για νέες φούσκες στα ακίνητα, εξυπηρετεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και γεμίζει τις τσέπες λίγων. Ως εκ τούτου, «δεν μπορεί να πάει μακριά και να πάρει την κοινωνία μπροστά».

Η νέα γενιά σήμερα είναι η πρώτη μετά από έναν αιώνα που θα ζήσει χειρότερα από τη γενιά των γονιών της, τόνισε, κι έψεξε το γεγονός ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, που είναι προσκολλημένες στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο και τη λιτότητα, εξυπηρετούν τους λίγους και όχι τους πολλούς. «Κάθε φορά που το υποδεικνύουμε αυτό, οι κυβερνώντες απαντούν με δείκτες. Εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Βλέπουν τους δείκτες και μάλιστα όχι τους καθοριστικούς, αλλά δεν βλέπουν τους ανθρώπους. Ενδιαφέρονται για τα κέρδη που πάνε σε λίγους, αδιαφορούν όμως για τις ζημιές που τις φορτώνουν στους πολλούς».

Ο Άντρος Κυπριανού σκιαγράφησε το περιβάλλον στο οποίο ζει ο τόπος και ο λαός: «Το βάρος της κρίσης φορτώθηκε στους ώμους των πολλών που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με ένα μισθό· να πληρώσουν χρέη, να καλύψουν βασικές ανάγκες και να πληρώσουν ακριβά την απουσία ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής και τις ελλείψεις του κοινωνικού κράτους που δεν έχει υποδομές ούτε για τα στοιχειώδη».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στην άνευ προηγουμένου κατάπτωση στην οποία ζει η κυπριακή κοινωνία, με τα κρούσματα διαφθοράς και διαπλοκής να διαδέχονται το ένα το άλλο, η απροκάλυπτη εξυπηρέτηση συμφερόντων να θυσιάζει στο βωμό της το περιβάλλον, την ιστορία του τόπου, τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, την κοινωνία ολόκληρη. «Έχουμε δυσφημιστεί παγκόσμια για τα κρούσματα διαφθοράς και διαπλοκής, με τους δείκτες και τις αξιολογήσεις διεθνών οργανισμών να μας δαχτυλοδείχνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα του ΑΚΕΛ να μπει μπροστά για να σταματήσει αυτή η κατηφόρα, να ανακοπούν οι αντιλαϊκές πολιτικές, υπογράμμισε πως η νέα γενιά του τόπου αξίζει μια άλλη Κύπρο. Κι εδώ, είπε, «θέλουμε να εστιαστεί ο προσυνεδριακός διάλογος».

Στο ΑΚΕΛ προσβλέπουν οι Κύπριοι

Σε οπτικογραφημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε στην εκδήλωση, ο εκ των συμπροέδρων της ΕΕΑ/ΒΠΑ, Martin Schirdewan, δήλωσε βέβαιος ότι ολοένα και περισσότεροι Κύπριοι προσβλέπουν στο ΑΚΕΛ προς επίτευξη του στόχου της επανένωσης της Κύπρου, την υπεράσπιση των εργαζομένων και για μια εναλλακτική προοδευτική πορεία στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας.

Ο κ. Schirdewan διαβεβαίωσε ότι η ομάδα της Αριστεράς θα είναι συνεπής σύμμαχος της Κύπρου και του λαού της στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση. «Ο αγώνας για επανένωση της Κύπρου είναι και αγώνας δικός μας», είπε, προσθέτοντας ότι ολόκληρος ο κυπριακός λαός, «Ε/κ και Τ/κ, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο πάντα θα υπάρχει μια πολιτική ομάδα, η Ομάδα της Αριστεράς, που με συνέπεια θα στηρίζει θέσεις αρχών για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, για τον τερματισμό της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και γενικότερα στα ευρωτουρκικά θέματα».