Στη Νομική Υπηρεσία για τις παραλίες ο Χάσικος

Αίτημα για νομική συμβουλή αναφορικά με την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων Κανονισμών που αντίκεινται με Ευρωπαϊκή Οδηγία και το Εθνικό Δίκαιο, υπέβαλε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, σε σχέση με τους περί Προστασίας της Παραλίας τροποποιητικούς Κανονισμούς του 2013.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Εσωτερικών έχει αποταθεί στον Γενικό Εισαγγελέα για νομική συμβουλή μετά και τη δεύτερη άρνηση της πλειοψηφίας των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων να εγκρίνει τους εν θέματι Κανονισμούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτή η στάση της πλειοψηφίας των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων συγκρούεται:

  • Των διατάξεων της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ ( Ν.76(Ι)/2010 ).
  • Των εσωτερικών αρχών κατά των διακρίσεων και της ίσης μεταχείρισης, στη βάση προνοιών του Συντάγματος, αλλά και οριζόντιων Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου.
  • Του Άρθρου 12 του περί Προστασίας της Παραλίας Νόμου που αναφέρει, ότι: «Άδεια που χορηγείται δυνάμει των διατάξεων των Άρθρων 5Β και 5Γ δεν δημιουργεί ή παρέχει στον κάτοχο της οποιοδήποτε δικαίωμα, προνόμιο, συμφέρον ή πλεονέκτημα στο μέρος της παραλίας στο οποίο αναφέρεται.
  • Της γνωμάτευσης (αναφορά 2/2013) του Ανωτάτου Δικαστηρίου της 9ης Μαΐου 2014.

Ο κ. Χάσικος, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, στις 14 Νοεμβρίου 2014,επεσήμανε μεταξύ άλλων “τα πολύ σοβαρά νομικά και άλλα ζητήματα που εγείρονται, λόγω της τροποποίησης που, αυτόβουλα, εισήγαγε σε αυτούς η Βουλή των Αντιπροσώπων, με την οποία, ουσιαστικά, ακυρώνεται ή και αναιρείται, τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας, που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο, αλλά, ενδεχομένως και πρόνοιες του Συντάγματος και άλλου Εθνικού Δικαίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η τροποποίηση που ψήφισε το Σώμα, η οποία αφορά τους όρους προσφοροδότησης, ουσιαστικά «φωτογραφίζει» τους υφιστάμενους επιχειρηματίες, που για χρόνια δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις δημόσιες παραλίες, οι οποίες δεν τους ανήκουν, αλλά αποτελούν περιουσία του Δημοσίου.

Η πράξη αυτή της Βουλής, προστίθεται στην επιστολή, ιδιαιτέρως η σπουδή που επέδειξαν κάποιοι Βουλευτές να προστατεύσουν τα συγκεκριμένα συμφέροντα, δημιουργεί εύλογες υποψίες και ερωτηματικά σε κάθε αντικειμενικό παρατηρητή και γνώστη των καταστάσεων.

Διότι, σύμφωνα με την επιστολή, στην προκειμένη περίπτωση, η Βουλή, αντί να ενεργήσει εντός του ευρύτερου πλαισίου νομιμότητας, κινήθηκε και νομοθέτησε, υπό την πίεση προφανώς συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων και όχι προς όφελος του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος και των υποχρεώσεων μας ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy