Στη Σύνοδο EUMED λαμβάνει μέρος την Παρασκευή ο Πρόεδρος – Ενημερώνει για Κυπριακό

Αρχίζουν σήμερα το απόγευμα, στην Αθήνα, οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των μεσογειακών κρατών της ΕΕ με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, της Σλοβενίας και της Κροατίας, ενώ κατά το πρώτο μέρος των εργασιών θα παραστεί και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στη Σύνοδο Κορυφής θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Αθήνα.

Κατά τις απογευματινές εργασίες της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων της EUMED για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκονται, ανάμεσα σε άλλα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προσπάθειες για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, το Μεταναστευτικό, θέματα που αφορούν τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, καθώς και ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής.

Στο πρώτο μέρος των εργασιών της Συνόδου, που αφορά το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, θα συμμετέχει, επίσης, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, καθώς και ομόλογοί του από τις συμμετέχουσες χώρες.

Σε Παρέμβασή του κατά τις εργασίες της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να αναφερθεί στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο ίδιος σε σχέση με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία η Κύπρος στοχεύει να φέρει μαζί κορυφαίους επιστήμονες και επικεφαλής αρμόδιων διεθνών οργανισμών, για τη χάραξη πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή και υπό τον συντονισμό τους να επιτευχθεί η εξεύρεση πρακτικών και εφικτών λύσεων στα κοινά προβλήματα οι οποίες θα επιφέρουν οφέλη για τους πολίτες.

Σημειώνεται ότι σημαντικό ορόσημο προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο μεταξύ 13-15 Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται, επίσης, να ενημερώσει εκτενώς τους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις.

Εξάλλου, γύρω στις 7.40μμ, οι ηγέτες των κρατών θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, και θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας, κατά το οποίο θα συζητηθεί η κατάσταση το Αφγανιστάν, καθώς και ζητήματα που άπτονται των υβριδικών απειλών.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει, μεταξύ άλλων, και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.