Στη Σύνοδο Κορυφής των εννέα Μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ στην Ισπανία συμμετέχει ο ΠτΔ

Στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των εννέα Μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ (EUMED9), που πραγματοποιείται σήμερα στην πόλη Αλικάντε της Ισπανίας, θα συμμετέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης,

Τη Σύνοδο θα απασχολήσουν πρωτίστως οι ενεργειακές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ και σε αυτήν θα λάβουν επίσης μέρος, πέραν του οικοδεσπότη Πρωθυπουργού της Ισπανίας, οι ηγέτες της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Όπως ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, κατά τη Σύνοδο θα αναζητηθούν τρόποι συντονισμού των μεσογειακών εταίρων της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί μια ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση στις προσκλήσεις, προσμετρώντας στην όλη εξίσωση και τα μεσογειακά συμφέροντα.

Ο κ. Πελεκάνος επεσήμανε σε γραπτή του δήλωση πως ανάμεσα στα κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης συγκαταλέγονται αυτά του ρόλου της Μεσογείου για το Μέλλον της Ευρώπης, της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ με επίκεντρο τον ενεργειακό τομέα και το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

Η ανταλλαγή απόψεων για την ενεργειακή στρατηγική αυτονομία της ΕΕ θα έχει ως επίκεντρο τα μέτρα που λαμβάνονται και τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση της τιμής της ενέργειας και του ηλεκτρισμού, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο. Επίσης τις εν εξελίξει προσπάθειες για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και εξεύρεση εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού της ΕΕ, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι προοπτικές του διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, μέσω των οποίων δύναται να αξιοποιηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και άλλου τύπου μορφές πράσινης ενέργειας, όπως το υδρογόνο.

Σε σχέση με τη θεματική ενότητα υπό τον τίτλο «Οικονομικό Πλαίσιο», θα συζητηθεί το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, υπό το φως των υψηλών δεικτών πληθωρισμού και γενικότερα της οικονομικής πίεσης που δέχονται τα κράτη μέλη της ΕΕ, και θα αναζητηθούν λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής, ανέφερε ο κ. Πελεκάνος.

Η Σύνοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί λίγο μετά τις 9μμ (ώρα Κύπρου) και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις των ηγετών στα ΜΜΕ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy