Στη Βουλή οι παρακολουθήσεις – Τι λένε τα κόμματα

Έλα στο Google News

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ θα λάβει τελικές αποφάσεις για το πώς θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια αργότερα σήμερα όσον αφορά το νομοσχέδιο για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, δήλωσε στην Πρωινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού, καθώς όπως εξήγησε από θέση αρχής δεν μπορεί να ψηφίσει όλο το νομοσχέδιο.

Επισήμανε ότι σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το νομοσχέδιο υπήρξε μια σημαντική συνεργασία με τον νυν υπουργό δικαιοσύνης για διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων.

Σημείωσε ότι έγιναν αποδεκτές προτάσεις του ΑΚΕΛ και σειρά από δικλίδες ασφαλείας με βάση τις οποίες η Αστυνομία θα υποχρεούται να παραδίδει κατάλογο των παρακολουθήσεων στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου, ο κατάλογος θα παραδίδεται και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα απαγορεύεται η εισαγωγή εξοπλισμού για παρακολουθήσεις, πλην του εξοπλισμού του κράτους για τις παρακολουθήσεις.

“Ριζοσπαστική αλλαγή”

Ριζοσπαστική αλλαγή χαρακτήρισε την άρση των απορρήτου στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τις σοβαρές τροπολογίες και τους αυστηρούς όρους που η βουλή έχει θέσει, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ επισήμανε ότι τα τελευταία δυο χρόνια έγινε λεπτομερής συζήτηση του νομοσχεδίου από τη βουλή για διασφάλιση της καταχρηστικής δυνατότητας των παρακολουθήσεων και υπενθύμισε την αλλαγή που έγινε στο σύνταγμα το 2010 για την άρση του απορρήτου που επιτρέπει τις παρακολουθήσεις για τις ανάγκες της δικαιοσύνης.

Ο στόχος σημείωσε, είναι η διασφάλιση της ασφάλειας του πολίτη. Σίγουρα, είπε ο κύριος Γεωργίου, υπάρχει μια παρέμβαση στα ανθρώπινα δικαιώματα του πολίτη, ωστόσο η ασφάλεια του ιεραρχείται και παρέχεται ένα δυνατό όπλο στην αστυνομία να παρεμβαίνει προς τον σκοπό αυτό.

Ψήφιση νομοσχεδίου από ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει σήμερα το νομοσχέδιο για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, ανέφερε στην Πρωινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής Πανίκος Λεωνίδου.

Σημείωσε ότι με την αλλαγή στο Σύνταγμα δόθηκε η ευκαιρία στη βουλή να προχωρήσει στην ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας με την πρόσθεση σημαντικών δικλείδων για τη διαφύλαξη προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Χρειάζεται η δημιουργία θεσμικού πλαισίου, τόνισε ο κύριος Λεωνίδου, για να μπορεί το πολιτειακό σύστημα να ελέγξει τους σύγχρονους τρόπους με τους οποίους λειτουργούν οι παράνομοι και οι εγκληματίες.

Πρέπει, τόνισε, να καθοριστούν οι ασφαλιστικές δικλείδες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και ταυτόχρονα να παρέχεται και η διασφάλιση των προσωπικών ελευθεριών των πολιτών.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.