Στη Βουλή ξανά το θέμα των ενοικίων – Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητούν μείωση και επιδότηση των ενοικίων

Στη Βουλή οδηγείται εκ νέου σήμερα το θέμα των ενοικίων, το οποίο ταλαιπωρεί χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν σε αναστολή ή είναι αντιμέτωπες με δραματική μείωση του κύκλου εργασιών τους.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν τα δύο νομοσχέδια για επέκταση των φορολογικών κινήτρων, αλλά και η πρόταση του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για την προώθηση ολοκληρωμένης πολιτικής από το κράτος για στήριξη όσων επηρεάζονται από τα περιοριστικά μέτρα.

Στη συζήτηση κλήθηκαν να παρευρεθούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Νομικής Υπηρεσίας, ο Έφορος Φορολογίας, εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, της ΠΟΒΕΚ, του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ) και του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥ.Μ.Ε.Α.). Σημειώνεται ότι πρόσφατα εκδόθηκε διάταγμα στο οποίο αναφέρεται ότι «δεν καταβάλλεται προς το κράτος και τους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου το ποσό του ενοικίου, όπως αυτό προβλέπεται στα εν ισχύι ενοικιαστήρια συμβόλαια, που αντιστοιχεί στους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, ή/και Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021 στις περιπτώσεις όπου έχει ήδη καταβληθεί το ενοίκιο Ιανουαρίου του 2021, από τις επιχειρήσεις ή/και αυτοτελώς εργαζόμενους που τελούν υπό πλήρη αναστολή εργασιών, περιλαμβανομένης της υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών».

Παρά ταύτα, έχουν μείνει εκτός χιλιάδες ενοικιαστές. Για το λόγο αυτό η ΠΟΒΕΚ τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι «συνεχίζει τον αγώνα και τις προσπάθειες για μείωση και επιδότηση των ενοικίων, αναστολή των εξώσεων και των εκποιήσεων, παράταση καταβολής δόσεων, απευθείας στήριξη στις επιχειρήσεις, ενίσχυση της ρευστότητας και πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις».

Σημειώνεται ότι με το πρώτο νομοσχέδιο «παραχωρείται πίστωση φόρου σε ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητη ιδιοκτησία σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα (όπου η λειτουργία τους έχει ανασταλεί βάσει του διατάγματος του Υπουργού Υγείας) ως κίνητρο για να προβούν σε εθελοντική μείωση του ενοικίου για περίοδο μέχρι τριών μηνών (1η Ιανουαρίου μέχρι 31η Μαρτίου)». Αναφέρεται επίσης ότι «η πίστωση φόρου που παραχωρείται ισούται με το 50% του ποσού μείωσης του ενοικίου, που δεν υπερβαίνει το 50% και δεν είναι μικρότερη του 30% του μηνιαίου ενοικίου».

Ακόμη, με το δεύτερο νομοσχέδιο παραχωρείται «απαλλαγή της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα σε ιδιοκτήτες οι οποίοι θα προβαίνουν σε εθελοντική μείωση του ενοικίου σε οποιουσδήποτε μήνες εντός της περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021, για ενοικίαση ακίνητης ιδιοκτησίας όπου στεγάζονται επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί με βάση το περί λοιμοκαθάρσεως διάταγμα, νοουμένου ότι η μείωση είναι μεταξύ του 30% και 50% του μηνιαίου ενοικίου». Σημειώνεται ότι τα δύο νομοσχέδια καλύπτουν ελάχιστες περιπτώσεις. Επισημαίνεται επίσης ότι στην έκθεση η οποία συνοδεύει το νομοσχέδιο αναφέρεται ότι «η δημοσιονομική επίπτωση θα είναι αμελητέα, λόγω της μικρής διάρκειας του μέτρου».

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.