Στίγμες και πρόσωπα του κυπριακού θεάτρου

Στιγμές από το θέατρο για παιδιά στην Κύπρο

Λένε πως η αξία του θεάτρου για παιδιά είναι ανεκτίμητη. Συμβάλλει στην ανάπτυξη της φαντασίας, στην διαπαιδαγώγηση, τη ψυχαγωγία, την εικαστική συγκίνηση, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και τόσα άλλα. Για μένα το θέατρο ήταν και είναι πολύτιμο. Οι θεατρικές παραστάσεις που παρακολούθησα στην παιδική ηλικία, νομίζω πως με έχουν καθορίσει ως άνθρωπο και φυσικά έχουν καθορίσει την επαγγελματική μου πορεία και την εξέλιξη μου ως καλλιτέχνη.

Ο Πιτσιρίκος και ο Κάρλσον που ζει στη στέγη των Λίντγκρεν-Προκοφιέβα  (ΘΟΚ, 1989) σε σκηνοθεσία Σβετλάνας Χαραλάμπους και Θαύματα στο μαγεμένο δάσος του Λεβ Ουστίνωφ (Σατιρικό, 1989) σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ξύστρα ήταν οι πρώτες παραστάσεις που είδα στη ζωή μου, σε ηλικία 5 ετών. Ακόμα θυμάμαι τα σκηνικά, στιγμές από την παράσταση, λεπτομέρειες από τις κινήσεις των ηθοποιών. Η πρώτη ήταν η παράσταση που έβαζα τη μαμά μου να μου την περιγράφει ξανά και ξανά για να τρώω όλο το φαγητό μου και η δεύτερη θυμάμαι πως με έκανε να θέλω να ανέβω στη σκηνή.

Ευτυχώς ανήκω σε μια γενιά που μεγάλωσε με καλό θέατρο. Ανήκω στην τυχερή γενιά που μεγάλωσε με τις παιδικές παραστάσεις της δεκαετίας του ‘80 και ’90, όταν το θέατρο για παιδιά στην Κύπρο άρχισε να σημειώνει ιδιαίτερη ανάπτυξη, τόσο με τις παραστάσεις της παιδικής σκηνής του ΘΟΚ όσο και με τις παραστάσεις στο ελεύθερο θέατρο. Παραστάσεις με σπουδαίους συντελεστές και πρωταγωνιστές ηθοποιούς όπως: Αννίτα Σαντοριναίου, Λένια Σορόκκου, Βαρνάβας Κυριαζής, Σταύρος Λούρας, Ανδρέας Μούστρας,  Δημήτρης Ξύστρας, Κώστας Βήχας, Ανδρέας Μουσουλιώτης, Γιώργος Μουαΐμης, Πόπη Αβραάμ, Έλενα Παπαδοπούλου, Μήδεια Χάννα, Αντρούλα Ηρακλέους (Ας σταματήσω όμως εδώ κι ας με συγχωρέσουν όσοι δεν τους ανάφερα, γιατί τώρα που το σκέφτομαι σχεδόν όλοι οι σπουδαίοι ηθοποιοί πέρασαν και από τις παιδικές σκηνές).

Ανήκω, επίσης, στην τυχερή γενιά που έβλεπε θέατρο από την τηλεόραση. Κάθε Κυριακή στο ΡΙΚ προβάλλονταν παραστάσεις, τις οποίες «γράφαμε» σε κασέτες. Θυμάμαι βλέπαμε την κάθε παράσταση άπειρες φορές, μαθαίναμε τα λόγια απέξω και οργανώναμε δικές μας παραστάσεις στη γειτονιά.

Γιατί δεν το κάνουμε αυτό και τώρα; Γιατί δεν οπτικογραφούμε τις παιδικές παραστάσεις και να τις προβάλουμε από την τηλεόραση ή διαδικτυακά; Αυτές τις μέρες, με την υποχρεωτική παραμονή μας στα σπίτια και το κλείσιμο των θεάτρων, έγινε μια καλή αρχή! Πολλοί θίασοι άρχισαν να ανεβάζουν online τις παραστάσεις τους και να τις διαθέτουν δωρεάν! Ελπίζω αυτή η κίνηση να συνεχιστεί! Ας γεμίσουμε το διαδίκτυο με θέατρο και τέχνη! Αφού τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο θέατρο ας πάμε το θέατρο στα παιδιά!

Βασιλική Ανδρέου

Θαύματα στο μαγεμένο δάσος (Σατιρικό 1989) : Ζωή Κυπριανού, Νίκος Ντούπης, Χάρης Πισίας

Φωτογραφία 1: Από τις πρόβες της παράστασης Ο Πιτσιρίκος και ο Κάρλσον που ζει στη στέγη (ΘΟΚ 1989) : Τάκης Χριστοφάκης, Παντελής Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Μουαΐμης, Κώστας Βήχας, Ανδρέας Τσουρής, Έλενα Παπαδοπούλου, Γιώργος Τσιάκκας, Λίνα Ζένιου Παπά, Μήδεια Χάννα