Ο Δήμος Αγίου Αθανάσιου εταίρος σε πανευρωπαϊκό πρόγραμμα  για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση της μεταναστευτικής ροής

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Ξεκινούν από τον τόπο τους και καλύπτουν με τα πόδια ή όποιο προσφερόμενο μέσο, αρκετά χιλιόμετρα κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες μέχρι να φτάσουν σε σημεία κοντά σε θάλασσα… Και ξέρουν πως από κει τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα… Όμως δεν έχουν άλλη επιλογή. Άντρες, γυναίκες με βρέφη στην αγκαλιά ή και ακόμα και αγέννητα στην κοιλιά τους, μικρά παιδιά αλλά και άνθρωποι με ειδικές ανάγκες… Χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι στοιβαγμένοι σε σαπιοκάραβα και βάρκες, με πυξίδα κάποια ακτή της Μεσογείου, συνήθως την κοντινότερη παραλία της Ελλάδας ή της Ιταλίας -πριν την απόφαση Σαλβίνι να απαγορεύσει την είσοδο στα λιμάνια της χώρας του- και με τελικό προορισμό κάποια ευρωπαϊκή ώρα…

Μια πραγματική οδύσσεια που, συνήθως, δεν έχει την Ιθάκη της, αφού αυτοί οι ταξιδευτές, οι μετανάστες αυτοί του 21ου αιώνα, ναυαγούν στα μισά της διαδρομής ή στην καλύτερη των περιπτώσεων περιμαζεύονται από τις ακτοφυλακές για να οδηγηθούν σε γκέτο προσφύγων.

Τα τελευταία χρόνια, όλοι μας γινόμαστε καθημερινά σχεδόν μάρτυρες και θεατές των όσων θλιβερών καταγράφονται από τον φωτογραφικό φακό και αποτελούν σταθερό μέρος της διεθνούς ειδησεογραφίας… Ανθρώπινα πτώματα που τα ξεβράζει η θάλασσα σε κάποιες απόμερες ακτές, άνθρωποι-ράκη που διασώζονται και μεταφέρονται σε χώρους φιλοξενίας μεταναστών και δεν ξέρουν ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της προσφυγιάς τους.

Ένα διαχρονικό φαινόμενο η μετανάστευση και είναι βέβαιο ότι τα σύνορα των κρατών θα είναι πάντα διαπερατά από ανθρώπους που προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους από τους πολέμους που αφανίζουν τις πατρίδες τους ή που αναζητούν μια καλύτερη ζωή κάπου αλλού, αφού στις χώρες τους δεν έχουν τη δυνατότητα εξασφάλισης ούτε και των στοιχειωδών για ανθρώπινη επιβίωση.

Με αυτά τα δεδομένα, επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε είναι η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για μια αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, μέσα από τον επιμερισμό ευθυνών μεταξύ των κρατών της Ευρώπης.

Σ’ αυτά τα πλαίσια δημιουργήθηκε και το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα «Snapshots from the borders» (Στιγμιότυπα από τα σύνορα) στο οποίο συμμετέχουν 13 χώρες, 19 πόλεις και 13 εθελοντικές οργανώσεις από κράτη όπως Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Μάλτα, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βέλγιο, Λετονία, Λιθουανία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Τσεχία, Κάτω Χώρες, Δανία, Πολωνία, Εσθονία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Σλοβακία, Ιρλανδία.

Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι η Λαμπεντούζα, το μικρό νησί στη νότια Ιταλία που τα τελευταία χρόνια με τη γενικότερη πολιτική και κοινωνική αναστάτωση στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, αποτελεί κάθε χρόνο, τόπο άφιξης δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, ιδιαίτερα από χώρες της Αφρικής οι οποίοι στην προσπάθειά τους να περάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη με αυτοσχέδια ή ακατάλληλα μέσα, χάνουν τη ζωή τους μέσα στη θάλασσα, με τα μικρά παιδιά να κυριαρχούν σε αυτό τον τραγικό απολογισμό.

Διαμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής

Από αυτή την πρωτοβουλία και δράση δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει η Κύπρος, η μοναδική χώρα της Ευρώπης με «τείχος» που κρατά μοιρασμένη την πρωτεύουσά της. Τη μικρή μας πατρίδα που βίωσε και συνεχίζει να βιώνει, σχεδόν μισό αιώνα, το πρόβλημα της προσφυγιάς, αντιπροσωπεύει επάξια με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα «Snapshots from the borders», ο Δήμος Αγίου Αθανασίου.

Όπως μας εξηγεί η συντονίστρια του έργου στον Δήμο Αγίου Αθανασίου, Άντρη Αγαθοκλέους, το «Στιγμιότυπα από τα σύνορα» είναι ένα τριετές ευρωπαϊκό σχέδιο (ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 και ολοκληρώνεται το 2020) και χρηματοδοτείται από περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σκοπός του προγράμματος είναι να βελτιώσει την κριτική αντίληψη σε εθνικούς και τοπικούς φορείς λήψης αποφάσεων ώστε να κατανοήσουν το θέμα της μεταναστευτικής ροής στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δημιουργήσει και να ενίσχυση ένα δίκτυο πόλεων, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν άμεσα αποφάσεις σε θέματα για τη μεταναστευτική πολιτική.

Παράλληλα, επιδιώκεται να βοηθηθεί η κοινή γνώμη να μάθει και να κατανοήσει ό,τι σχετίζεται με την παγκόσμια μετανάστευση και τους βασικούς καθοριστικούς παράγοντές της και κατ’ επέκταση να αυξήσει την κριτική γνώμη των τοπικών φορέων λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής σε σχέση με τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν τις μεταναστευτικές ροές και οι οποίοι έχουν τη ρίζα τους στους πολέμους, τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, τις κλιματικές αλλαγές κ.λπ.

Τοίχος επικοινωνίας και αλληλεγγύης αντί τείχη μίσους και διαχωρισμού

Μια από τις κύριες δραστηριότητες του Snapshots From The Borders θα είναι η καμπάνια «No more bricks in the Wall» που θα γίνει ταυτόχρονα σε 19 πόλεις της Ευρώπης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. «Είναι μια συλλογική δουλειά με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους πολίτες, με συζητήσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις, φωτογραφίες, συνεντεύξεις και ενημερωτικές συναντήσεις για ανταλλαγή καλών πρακτικών σε θέματα μετανάστευσης», όπως αναφέρει ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Μαρίνος Κυριάκου.

Όλα αυτά θα προβληθούν και θα λειτουργήσουν σαν μικρά τούβλα και θα δημιουργήσουν έναν τεράστιο διαφορετικό τοίχο που θα αντιπροσωπεύει τις γέφυρες επικοινωνίας, αλληλεγγύης αλλά και της ενότητας των λαών αντί το διαχωρισμό και το μίσος που προωθούν τα πραγματικά τείχη.
«Θα συνεχίσουμε να έχουμε τον ενεργό ρόλο που καλούμαστε να διαδραματίσουμε ως Τοπικές Αρχές, στην επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, αποκλείοντας φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού», επισημαίνει ο κ. Κυριάκου, τονίζοντας ότι «οφείλουμε σαν Τοπική Αρχή να έχουμε ρόλο στη διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συμπεριφορών και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία». Οι Τοπικές Αρχές, όπως υποδεικνύει, είναι οι θεματοφύλακες της στήριξης του συνόλου των πολιτών και της δημιουργίας συνθηκών ενότητας και αλληλεγγύης.