Στην 4η Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων ΣτΕ συμμετέχει ο ΠτΔ

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στην εναρκτήρια τελετή της 4ης Συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα «Ενωμένοι γύρω από τις αξίες μας».

Στην 4η Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, συμμετέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στην πανηγυρική έναρξη της Συνόδου και στη συνέχεια κατά τη διεξαγωγή της συζήτησης με θέμα «Διαφύλαξη δημοκρατίας σε δύσκολους καιρούς – κίνδυνοι, ανθεκτικότητα κι επαναδέσμευση», ανέδειξε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις ενδείξεις δημοκρατικής οπισθοδρόμησης στην Ευρώπη, που εκφράζονται, μεταξύ άλλων, μέσα από τις διακρίσεις κατά των μειονοτήτων και των ευάλωτων ομάδων, την απουσία πολιτικού πλουραρισμού, τη φίμωση της αντιπολίτευσης, την αδιαφανή λήψη αποφάσεων και απουσία ισχυρών μηχανισμών κατά της διαφθοράς.

Σημείωσε την ίδια στιγμή ότι η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, αποτελεί άλλη μια ένδειξη επιθετικότητας κατά των δημοκρατικών αρχών και αξιών. Υπογράμμισε την ιστορική ευθύνη των κρατών – μελών του Συμβουλίου για συλλογική αντίδραση προς την κατεύθυνση αναστροφής τέτοιων φαινομένων αλλά και για προώθηση και ενίσχυση της Δημοκρατίας και της χρηστής διακυβέρνησης σε όλη την Ευρώπη.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε δείπνο εργασίας, στο οποίο συμμετείχαν οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων με θέμα «Ενωμένοι για την Ουκρανία». Σε παρέμβασή του, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε την προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υποστήριξη της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι η ανεξαρτησία, η εδαφική ακεραιότητα και η διαφύλαξη των συνόρων όλων των κρατών αποτελεί, ιδιαίτερα για την Κύπρο, αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες. Υπογράμμισε τις θλιβερές ομοιότητες όσων βιώνει σήμερα η Ουκρανία με τις τραγικές συνέπειες της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής που η Κύπρος βιώνει τα τελευταία 49 χρόνια και τόνισε ότι ως Κύπρος θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί.

Η σύγκληση της Συνόδου, που είναι η πρώτη από το 2005 και μόλις η 4η στη μακρά ιστορία του Συμβουλίου, το οποίο ιδρύθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κρίθηκε ως αναγκαία λόγω των διεθνών συνθηκών όπως διαμορφώνονται, ιδιαίτερα μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Περίπου 40 Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμμετέχουν στη Σύνοδο, μεταξύ αυτών ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούττε, η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι όπως επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καθώς και παρατηρητές από τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy