Στην αγριότερη τελική φάση ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η Ρωσία εφαρμόζει την τακτική «πολιορκία και λιμοκτονία»

Την αγριότερη, τελική φάση της φαίνεται πως περνά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μετά την παταγώδη αποτυχία του τετ-α-τετ των Υπουργών Εξωτερικών στην Αττάλεια. Έτσι οι γεμάτες απελπισμένους αμάχους ουκρανικές πολιτείες περικυκλώνονται η μία μετά την άλλη, με τον ρωσικό στρατό να μετατρέπει ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας σε ένα μεγάλο «καζάνι» ή «kessel», όπως αποκαλείται στη στρατιωτική αργκό, μπλοκάροντας τις οδούς ανεφοδιασμού και αυξάνοντας σταδιακά τη «θερμοκρασία» για τους αποκλεισμένους ενόπλους και πολίτες με επιλεκτικούς βομβαρδισμούς, ενώ παράλληλα ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τη διαφυγή όσων το επιθυμούν.

Οι Αμερικανοί και Βρετανοί επιτελείς αποκαλούν αυτή την πάγια τακτική των Ρώσων, που βέβαια στη σύλληψή της είναι πανάρχαια, «siege and starve», «πολιορκία και λιμοκτονία» και η τελευταία φορά που την είδαμε να εφαρμόζεται σε κατειλημμένη από ισχυρές δυνάμεις μεγαλούπολη ήταν στο Χαλέπι της Συρίας. Η εναλλακτική είναι βέβαια η ισοπέδωση των πόλεων εκ του μακρόθεν με αεροπορικά πλήγματα, μια πρακτική ιδιαίτερα διαδεδομένη στην πολιτισμένη Δύση… Μια ματιά στο χάρτη -τον οποίο δημοσιοποίησε χθες η Εφημερίδα των Συντακτών- αποδεικνύει τη ζοφερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ουκρανικός στρατός, ύστερα από δύο εβδομάδες και δύο μέρες μαχών. Γύρω από το Κίεβο έχουν συγκεντρωθεί πλέον οι μεγαλύτερες μονάδες των εισβολέων, με «πολλές γραμμές προώθησης» των ρωσικών στρατευμάτων: Αμερικανοί αναλυτές που διαθέτουν πρόσβαση σε δορυφορικές απεικονίσεις εκτιμούν πως το γιγαντιαίο ρωσικό κομβόι αρμάτων, εκτοξευτών ρουκετών και βοηθητικών οχημάτων έχει πλέον αναπτυχθεί σε θέσεις μάχης γύρω από την πόλη και σε αρκετά σημεία προέλασε «περίπου 5 χιλιόμετρα», φτάνοντας σε απόσταση βολής (10-15 χλμ.) από το κέντρο της μεγαλούπολης. Συνεπώς ο Πούτιν είναι πλέον σε θέση να διατάξει ταυτόχρονη επίθεση στην πρωτεύουσα από τέσσερα σημεία, αλλά φυσικά κανείς δεν γνωρίζει αν θα το πράξει ή απλά αυξάνει την πίεση στον Ζελένσκι για να τον σύρει στο τραπέζι της συνθηκολόγησης.

Στο στόχαστρο οι αποστολές όπλων της Δύσης

Εν τω μεταξύ, καθώς εντείνονται οι επιδρομές και οι στρατιωτικές δυνάμεις ανασυντάσσονται, η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση, διά στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ότι θεωρεί ως «νόμιμο στόχο» για το στρατό της τις αποστολές οπλισμού προς την Ουκρανία -θέση την οποία, όπως αναφέρει, έχει καταστήσει σαφή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Ζελένσκι: «Θέλω διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και χειροπιαστά αποτελέσματα»

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε χθες κάλεσμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν για διαπραγματεύσεις. Ο Ουκρανός Πρόεδρος ελπίζει το Ισραήλ να βοηθήσει έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ιερουσαλήμ, χάρη στη «σημαντική θετική επιρροή» του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Ναφτάλι Μπένετ, στη ρωσική ηγεσία. Σύμφωνα με το Reuters, ο Ζελένσκι είπε ότι τα κλιμάκια διαπραγμάτευσης των δύο χωρών συζητούν «συμπαγείς» προτάσεις και δεν «ανταλλάσσουν τελεσίγραφα». Στη συνέντευξη Τύπου ο Ζελένσκι τόνισε ότι αν οι Ρώσοι θέλουν να μπουν στο Κίεβο και «ισοπεδώσουν την ιστορική μνήμη της Ουκρανίας και ένα κομμάτι της ιστορίας της Ευρώπης, βεβαίως μπορούν να το κάνουν. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, ας το κάνουν». Νωρίτερα, ο Ζελένσκι κάλεσε τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν και τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, να βοηθήσουν για την απελευθέρωση του δημάρχου της ουκρανικής πόλης Μελιτόπολης, ο οποίος απήχθη χθες από Ρώσους, σύμφωνα με το Κίεβο.

 

Περιοδεία Μπορέλ στα Δυτικά Βαλκάνια

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, θα περιοδεύσει στη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη από σήμερα Κυριακή 13 Μαρτίου έως την Τετάρτη 16 του μήνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, η επίσκεψη θα επιβεβαιώσει τη δέσμευση και την υποστήριξη της ΕΕ για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, και με αφορμή τον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και των επιπτώσεών του στην ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της.

 

Reuters: Ετοιμάζεται «ψευδο-δημοψήφισμα»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να διεξάγουν ένα «ψευδο-δημοψήφισμα» στη Χερσώνα. Ο αν. επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου της Χερσώνας φέρεται να δήλωσε μάλιστα ότι σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια νέα αποσχισθείσα δημοκρατία, όπως το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε την ουκρανική πόλη μία εβδομάδα μετά την πρώτη έναρξη της εισβολής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy