Στην Αρχιεπισκοπή οι εκλογικοί κατάλογοι – Δεν τίθεται θέμα παραβίασης προσωπικων δεδομένων λέει η επίτροπος

Δεν τίθεται θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων, λέει η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

 

Δεν θα δημοσιοποιηθεί κανένας κατάλογος για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, ούτε και θα αναρτηθεί κάπου, αλλά θα κοινοποιηθεί από το ΥΠΕΣ και όποιος θέλει και έχει δικαίωμα ψήφου, μπορεί να ελέγχει, με τον δικό του κωδικό, αν μπορεί να ψηφίσει, δήλωσε η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου. Όπως ανέφερε, «έχει κριθεί ότι από τη στιγμή που προβλέπεται και από τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και προβλέπεται και από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχει η νομική βάση για την κοινοποίηση αυτή και κρίνεται ότι δεν είναι μεταφορά δεδομένων». Εξήγησε ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση αναζητείται η νομική βάση και από τη στιγμή που υπάρχει νομική βάση στον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, που αναγνωρίζεται από το Σύνταγμα, τότε δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα παραβίασης δεδομένων. Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να φωτογραφίζονται πολίτες για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, αφού ο κατάλογος που θα δοθεί στην Εκκλησία δεν θα περιέχει άτομα που δεν είναι ορθόδοξοι χριστιανοί. Πρόσθεσε ότι η Ιερά Σύνοδος ζήτησε καθοδήγηση και η ίδια κατέστησε και το ΥΠΕΣ υπεύθυνο για την επεξεργασία των εκλογικών καταλόγων.

Η Επίτροπος διευκρίνισε ότι έλαβε ερώτημα από τον Γενικό Έφορο Αρχιεπισκοπικών Εκλογών σχετικά με τη δυνατότητα να κοινολογηθούν δεδομένα από τον εκλογικό κατάλογο των Πολιτειακών Εκλογικών Διαδικασιών, στην Εκκλησία της Κύπρου, από την Υπηρεσία Εκλογών, για τους σκοπούς διενέργειας των αρχιεπισκοπικών εκλογών. Απάντησε στις 15 Νοεμβρίου και σύμφωνα με αυτήν, «η κοινολόγηση των απολύτως απαραίτητων δεδομένων από τις πολιτειακές στις θρησκευτικές Αρχές κρίθηκε ως συνάδουσα με τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ) και ως εκ τούτου σύννομη».

«Η κοινολόγηση των δεδομένων από την Υπηρεσία Εκλογών θα γίνει με βάση την καθοδήγηση και το πλαίσιο που έθεσε το Γραφείο μου», καταλήγει η Επίτροπος.

Στο μεταξύ, ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε ότι δεν θα πάρει θέση και δεν θα αναμιχθεί στα των αρχιεπισκοπικών εκλογών και ως εκ τούτου, ο κάθε ψηφοφόρος/υποστηρικτής του Δημοκρατικού Συναγερμού έχει το ελεύθερο να εκφράσει την προτίμησή του στις αρχιεπισκοπικές εκλογές όπως αυτός κρίνει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy