Στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό και ο Μπορέλ

Οι εγγυήτριες δυνάμεις θα εκπροσωπηθούν από τους Υπουργούς Εξωτερικών

 

Την πρώτη βδομάδα Μαρτίου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η  άτυπη διάσκεψη Τύπου 5+1 για το Κυπριακό, πιθανόν στο Greentree της Νέας Υόρκης. Τελικές αποφάσεις τόσο για την ακριβή ημερομηνία, όσο και για την τοποθεσία, αναμένεται να ληφθούν από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, λαμβάνοντας υπόψιν και τη γενικότερη κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι υπήρξε μια πρώτη ενημέρωση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών για τις σκέψεις που γίνονται και αφορούν δύο πιθανές ημερομηνίες κατά την πρώτη βδομάδα Μαρτίου για πραγματοποίηση της διάσκεψης. «Αναμένουμε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να λάβει τις τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα κοινοποιηθούν επίσημα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. Εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Αντόνιο Γκουτέρες ενδεχομένως να αναμένει και την ολοκλήρωση των διεργασιών για υιοθέτηση του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αμέσως μετά να λάβει τελικές αποφάσεις για την άτυπη διάσκεψη και να ενημερώσει σχετικά.

Όσον αφορά τη διάρκεια που θα έχει η άτυπη διάσκεψη, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως οι πληροφορίες αυτή τη στιγμή είναι πως θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Όμως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και αν ο ΓΓ ζητήσει οι παρευρισκόμενοι να μείνουν περισσότερες ημέρες, πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμη πως η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να εκπροσωπηθούν στη διάσκεψη σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Πρόσθεσε πως ο ίδιος βρίσκεται σε επαφή, ανάμεσα σε άλλους, και με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ, ενώ αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενη επίσκεψη του κ. Ράαμπ στην Κύπρο το αμέσως επόμενο διάστημα για συζήτηση και για προετοιμασία ενόψει της άτυπης διάσκεψης.

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, και λαμβάνοντας υπόψιν το τι έγινε και στο παρελθόν, επεσήμανε πως ενδεχομένως αυτή να είναι παρούσα στη διάσκεψη διά του Ύπατου Εκπροσώπου της για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ. Επεσήμανε ακόμη πως ο ίδιος ο κ. Μπορέλ, τον οποίο συνάντησε στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη επίσκεψή του στην Κύπρο πριν τη διάσκεψη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για καλύτερα αποτελέσματα.

«Οι εκτιμήσεις είναι ότι υπάρχει μια θετική συγκυρία. Ελπίζουμε αυτή η συγκυρία να οδηγήσει και σε συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα και να έχει διάρκεια. Το σίγουρο είναι ότι για την ΕΕ, και αυτό μου μεταφέρθηκε ξεκάθαρα, αποτελεί προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Αναγνώριση του ψευδοκράτους ζητά ο Τατάρ

Για να είναι βιώσιμη μια λύση στην Κύπρο θα πρέπει να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο συνέδριο που διοργανώθηκε από το «Συμβούλιο Τουρκοκυπριακών Συνδέσμων της Μεγάλης Βρετανίας» (CTCA), τον «Σύνδεσμο Τουρκοκυπρίων της Αγγλίας» (BTCA) και τη δεξαμενή σκέψης Circle Foundation με θέμα «Το μέλλον της Κύπρου». «Στην Κύπρο», είπε, «υπάρχουν δύο κράτη, το ένα στο “βορρά” και το άλλο στο “νότο” και το ένα θα πρέπει να αναγνωρίσει το άλλο. Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια λύση στην Κύπρο που να είναι μόνιμη και βιώσιμη».

Μιλώντας στην ίδια συζήτηση η Βρετανίδα Υφυπουργός Ευρωπαϊκής Γειτονίας, Wendy Morton, ανέφερε ότι η Μεγάλη Βρετανία συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες για επίτευξη μιας περιεκτικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Ανέφερε επίσης ότι στηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες των ΗΕ για επίτευξη λύσης στο νησί.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.