Του Κώστα Κατσώνη

 

Αν και έχουν περάσει μόνο λίγες μέρες από την είσοδό μας στη νέα χρονιά, που την υποδεχτήκαμε με πολλές ελπίδες και προσδοκίες, η σκληρή πραγματικότητα και η αναλγησία του σύγχρονου κόσμου, μας έχει ήδη προσγειώσει ανώμαλα, καθώς τίποτε δεν φαίνεται να αλλάζει, ενώ τα πράγματα φαντάζουν ακόμα χειρότερα και το «επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία» παραμένει ένα ασύλληπτο και άπιαστο όνειρο για  εκατομμύρια συνανθρώπους μας.

Πριν καλά κοπάσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις, τα πυροτεχνήματα και οι φανφάρες, ανά το παγκόσμιο, για την υποδοχή του καινούργιου χρόνου, η ανθρωπότητα  εμβρόντητη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα όσα τεκταίνονται και εξελίσσονται στον χώρο της Μέσης Ανατολής μετά την άκρως και επικίνδυνα προκλητική  δολοφονία από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες του Ιρανού στρατηγού Σολεϊμανί,  δεύτερου τη τάξει ισχυρού άνδρα της Τεχεράνης. Ο πολύς κ. Τραμπ, ο ηγέτης της μεγάλης υπερδύναμης, που επαίρεται καθημερινά για τα «επιτεύγματά του», την ίδια ώρα που είναι υπόδικος στη χώρα του για σκανδαλώδεις πρωτοβουλίες και σχεδιασμούς με στόχο την επανεκλογή του, δίνει και πάλι το στίγμα του, με μια πολεμοκαπηλική επιχείρηση, που έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, προκαλώντας νέες εντάσεις στη χειμαζόμενη Μέση Ανατολή και νέες αχρείαστες ανθρωποθυσίες στον σπαρασσόμενο κόσμο του 21ου αιώνα. Την ίδια ώρα η Τουρκία του Ερντογάν, του νεοφανούς σουλτάνου της Ανατολίας, που οραματίζεται την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη δημιουργία της Μεγάλης Τουρκίας, στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη, παραβιάζοντας το εμπάργκο στην πώληση όπλων που επέβαλαν τα Ηνωμένη Έθνη και δημιουργώντας ταυτόχρονα νέα τετελεσμένα στον χώρο της ΑΟΖ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εκμεταλλευόμενη την καθολική ανοχή που επιδεικνύουν οι δυνατοί της Γης, ένθεν και ένθεν, αλλά και οι ανίσχυροι Ευρωπαίοι εταίροι μας, που απλά παρακολουθούν τα γεγονότα και εξαντλούνται σε ευχολόγια και ατέρμονες διαβουλεύσεις. Στη Συρία και στην Υεμένη, στη Λιβύη, στη Σομαλία και σε πολλά άλλα πολεμικά πεδία συνεχίζονται οι ξεχασμένοι πόλεμοι που αβγαταίνουν τις πολεμικές βιομηχανίες, με τις χιλιάδες νεκρούς και τα εκατομμύρια των προσφύγων, ενώ η φτώχεια, η ανέχεια και η δυσπραγία ταλανίζουν εκατομμύρια συνανθρώπους μας στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Την ίδια ώρα μία ολόκληρη ήπειρος, η μαρτυρική Αυστραλία καίγεται κυριολεκτικά από μια ανεξέλεγκτη πύρινη λαίλαπα, απότοκο της κλιματικής αλλαγής, που έχει ήδη προκαλέσει μια ασύλληπτη στις διαστάσεις της οικολογική καταστροφή, με 80 χιλιάδες στρέμματα και μισό δισεκατομμύριο ζώα να έχουν καεί, και τριακόσιες χιλιάδες ανθρώπους να παραμένουν άστεγοι, ενώ σε άλλες περιοχές του πλανήτης μας έχουμε καταστροφικές πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που απειλούν  να καταστρέψουν ολοκληρωτικά  τον πλανήτη μας.


Κι ενώ λοιπόν όλα αυτά τα τραγικά τεκταίνονται γύρω μας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής οι πλανητάρχες και άλλοι μεγαλόσχημοι «κακή τη ώρα» ηγέτες αυτού του  κόσμου περί άλλα τυρβάζουν. Αντί να επικεντρωθούν και να συστρατευθούν στο τιτάνιο και πανανθρώπινο αγώνα της ανθρώπινης επιβίωσης και της ειρηνικής συνύπαρξης, μεθοδεύουν νέες πολεμικές αναμετρήσεις και εκατόμβες για τον δύσμοιρο πλανήτη μας. Παρ’ όλα αυτά, όλοι εμείς, οι φιλειρηνικοί άνθρωποι, οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη σωτηρία του πλανήτη, αλλά και την οικουμενική επικράτηση της ειρήνης. Καλή χρονιά, λοιπόν, σε μια ειρηνική και επανενωμένη Κύπρο, κοινή και ευημερούσα πατρίδα για όλους τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες, Λατίνους κ.ά.