Στην δίνη των «εκλογών» το επανάνοιγμα οδοφραγμάτων

Στον «αέρα» και η 8η Ιουνίου – Διαμαρτυρία Τ/κ εργαζομένων έξω από τη Βουλή

Συγκρατημένη παρουσιάστηκε η τ/κ πλευρά ως προς τη συζήτηση μέτρων για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, κυρίως λόγω του «προεκλογικού» κλίματος που υπάρχει στα κατεχόμενα και με τον κ. Ακιντζί να τάσσεται υπέρ του ανοίγματος και τους πολιτικούς του αντιπάλους να θέτουν προσκόμματα. Για παράδειγμα, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ επιμένει και θέτει ως όρο ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να έχει μηδενικά κρούσματα για να ανοίξουν τα οδοφράγματα. Αν ισχύσει αυτό, τότε τίθεται εν αμφιβόλω και η από κοινού συνεννόηση των δύο ηγετών για «μερικό άνοιγμα» των οδοφραγμάτων στις 8 Ιουνίου για συγκεκριμένες κατηγορίες (εγκλωβισμένοι, Τ/κ εργαζόμενοι, μαθητές).

Πάντως η συνεδρία της Δικοινοτικής Επιτροπής Υγείας, με τη συμμετοχή μεγάλης ομάδας επιδημιολόγων από ε/κ πλευράς και των συντονιστών των τεχνικών επιτροπών και από τις δύο πλευρές (Αντριανός Κυριακίδης και Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί), δεν έβγαλε άσπρο καπνό. Η ε/κ πλευρά απέστειλε την έκθεσή της για την επιδημιολογική κατάσταση και ως εκ τούτου δεν υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις από την τ/κ πλευρά. Από τα όσα άκουσαν από την τ/κ πλευρά οι Ε/κ επιδημιολόγοι, φαίνεται κάποιοι εξ αυτών να είναι ικανοποιημένοι από την εικόνα. Μια εικόνα που θα μεταφέρουν, όπως αναμένεται, σήμερα στον Πρόεδρο ενόψει της συζήτησης μέτρων που θα ληφθούν για την 3η φάση άρσης των περιορισμών. Ωστόσο δεν πρόκειται να υπάρξουν ανακοινώσεις, όπως εκτιμάται, αν δεν διαφανεί τι θα γίνει στις 8 Ιουνίου.

Στη σημερινή σύσκεψη με την επιδημιολογική συμβουλευτική επιτροπή υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συζητηθούν τα μέτρα που θα ληφθούν για την τρίτη φάση άρσης των περιορισμών που αρχίζει την 9η Ιουνίου – 13 Ιουλίου και περικλείει την έναρξη λειτουργίας των αεροδρομίων, λιμανιών, ξενοδοχείων, θεάτρων και σινεμά ανοιχτού χώρου, γυμναστηρίων και καλοκαιρινών προγραμμάτων σχολών ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αναμένεται ότι θα συζητηθεί και θα ληφθούν τελικές αποφάσεις και για την επανέναρξη των νηπιαγωγείων.

Υπέρ του ανοίγματος των οδοφραγμάτων τοποθετήθηκε σαφώς η συντονίστρια των τεχνικών επιτροπών με δήλωσή της στην κυριακάτικη έκδοση της «Γενί Ντουζέν», Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί. «Θεωρώ ότι οι διελεύσεις θα αρχίσουν χωρίς βιασύνη και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα. Πάρα πολλοί τομείς το περιμένουν αυτό. Οι διελεύσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στις κατηγορίες που αναφέρονται. (…) Επομένως, θεωρώ ότι και στις δύο πλευρές δεν θα καταστεί δυνατή η παρεμπόδιση αυτού του ανοίγματος…»

Ενδεικτική του αρνητικού κλίματος που δημιουργεί η ψευδοκυβέρνηση είναι και η εκδήλωση διαμαρτυρίας σήμερα έξω από τη «βουλή» στα κατεχόμενα από Τ/κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές. Οι Τ/κ διαμαρτύρονται για το ότι το «υπουργικό συμβούλιο» στην τελευταία του συνεδρία (την Παρασκευή) δεν έλαβε καμία απόφαση για τις διελεύσεις και εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα.

Το επανάνοιγμα των οδοφραγμάτων προβάλλει πιεστικά και για τους δύο ηγέτες ενόψει και της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Σ. Ασφαλείας για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Νίκη Κουλέρμου