Στην έδρα της Ένωσης µιλούν πια για έναν πολύ δύσκολο χειµώνα


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


  • Στην έδρα της Ένωσης µιλούν πια για έναν πολύ δύσκολο χειµώνα όσον αφορά τις οικονοµικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδηµίας
  • Ευρωπαϊκή Ένωση: Σχεδόν εξ ολοκλήρου στο «κόκκινο» και το «βαθύ κόκκινο»

 

Του ειδικού µας συνεργάτη  Βαγγέλη Αρεταίου

Τρόµο προκαλεί στην ΕΕ η νέα µετάλλαξη του κορονοϊού από την Μποτσουάνα την ώρα που σε όλες τις χώρες της Ένωσης η πανδηµία βρίσκεται σε νέα έξαρση.

Η Κοµισιόν και τα κράτη-µέλη αποφάσισαν εσπευσµένα την περασµένη Παρασκευή να αναστείλουν όλες τις πτήσεις από επτά χώρες της Νότιας Αφρικής, συµπεριλαµβανοµένης της Μποτσουάνα και της Νότιας Αφρικής, µετά από έκκληση της προέδρου της Κοµισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και εισηγήσεις ειδικών. Το Βέλγιο πήρε ήδη νέα µέτρα κατά της πανδηµίας και πολλοί στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για «light lockdown», ενώ νέα µέτρα ιδιαίτερα αυστηρά σε ορισµένες περιπτώσεις, όπως στην Αυστρία, λαµβάνονται στις περισσότερες χώρες της Ένωσης.

Με την ΕΕ να βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου πλέον στο «κόκκινο» και το «βαθύ κόκκινο» του επικαιροποιηµένου επιδηµιολογικού χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η Κοµισιόν έντονα θορυβηµένη από τις διαφορετικές πολιτικές που κάθε χώρα-µέλος κινδυνεύει να υιοθετήσει όσον αφορά τις προϋποθέσεις µετακίνησης στην επικράτεια της Ένωσης, αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόταση σύµφωνα µε την οποία από τις 10 Ιανουαρίου 2022 το ψηφιακό πιστοποιητικό εµβολιασµού θα ισχύει εννιά µήνες µετά τη δεύτερη δόση εµβολιασµού κατά της COVID-19. Αυτό σηµαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει είτε να κάνουν την τρίτη δόση ή, προκειµένου να µετακινηθούν από χώρα-µέλος σε χώρα-µέλος, θα πρέπει να παρουσιάζουν τεστ PCR. Το ίδιο θα ισχύει και για όσους έρχονται στην ΕΕ από τρίτες χώρες.

Όπως δήλωσε η Επίτροπος αρµόδια για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, η Κοµισιόν κατέληξε στην πρόταση αυτή λαµβάνοντας υπόψιν την καθοδήγηση του ECDC, µε στόχο να δοθεί στα κράτη-µέλη χρόνος να προσαρµόσουν τις εκστρατείες εµβολιασµού, αλλά και να διασφαλιστεί πως οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ενισχυτικές δόσεις.

Σύµφωνα µε την ανακοίνωση της Κοµισιόν, η εισήγηση για την ισχύ του πιστοποιητικού αφορά τον αρχικό εµβολιασµό και όχι την τρίτη ή ενισχυτική δόση, καθώς δεν υπάρχουν ακόµα αρκετά στοιχεία για να καθοριστεί η διάρκεια της αποτελεσµατικότητάς της.

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στα νέα µέτρα

Η πρόταση της Κοµισιόν αποτελεί µια προσπάθεια των Βρυξελλών να αποφύγουν τον κίνδυνο αποκλίσεων ανάµεσα στις χώρες-µέλη την ώρα που πληθαίνουν, κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη, οι αντιδράσεις πολιτών απέναντι στα νέα µέτρα κατά της πανδηµίας, δυναµική που ανησυχεί τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης καθώς ανοίγουν έναν ακόµα επικίνδυνο δρόµο προς τα πολιτικά άκρα, σύµφωνα µε εκτιµήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες.

Η πορεία της πανδηµίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και στην έδρα της Ένωσης µιλούν πια για πέµπτο κύµα, αλλά και για έναν πολύ δύσκολο χειµώνα όσον αφορά τις οικονοµικές και κοινωνικές επιπτώσεις της.

Η πρόταση της Κοµισιόν για επικαιροποίηση του συντονισµού µεταξύ των κρατών-µελών όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση εντός της ΕΕ περιλαµβάνει επιπρόσθετα την αλλαγή του σχεδιασµού του χάρτη ρίσκου της ΕΕ ώστε να συνδυάζει τα επιδηµιολογικά δεδοµένα µε τα δεδοµένα που αφορούν τα ποσοστά εµβολιασµού, µια πιο αποτελεσµατική διαδικασία επιβολής έκτακτων περιορισµών στη διακίνηση µεταξύ των κρατών-µελών, καθώς και την «επικέντρωση στο άτοµο» όσον αφορά τη χρήση του πιστοποιητικού. Στόχος, δηλαδή, είναι να διασφαλιστεί µε συµφωνία των κρατών-µελών πως ένα άτοµο που κατέχει το ψηφιακό πιστοποιητικό δεν θα πρέπει να υπόκειται σε επιπρόσθετους περιορισµούς, όπως τεστ ή καραντίνα, ανεξάρτητα από το σηµείο αναχώρησής τους εντός της ΕΕ, ενώ θα µπορεί να ζητείται η διενέργεια τεστ PCR πριν ή µετά την άφιξη για άτοµα τα οποία δεν έχουν το πιστοποιητικό.

Χορήγηση του εµβολίου των Pfizer-BioNTech για παιδιά

Ουσιαστικά, σε συνδυασµό και µε την πρόσφατη γνωµοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισµού Φαρµάκων (ΕΜΑ), η τρίτη δόση αποτελεί µονόδροµο τόσο για λόγους υγείας όσο και για πρακτικούς λόγους για όσους πολίτες θέλουν να ταξιδέψουν αποφεύγοντας την ταλαιπωρία και το κόστος τεστ PCR.

Εν τω µεταξύ, ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χορήγηση του εµβολίου των Pfizer-BioNTech κατά του κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.

Σύµφωνα µε τον επιδηµιολογικό χάρτη του ECDC που δηµοσιεύθηκε επικαιροποιηµένος την περασµένη Πέµπτη, στη «βαθιά κόκκινη» κατηγορία βρίσκονται η Ελλάδα, η Κροατία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η ∆ανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η ∆ηµοκρατία της Ιρλανδίας και η Ισλανδία. Η νότια και ανατολική Γερµανία βρίσκεται στη βαθιά κόκκινη ζώνη, ενώ οι βορειοδυτικές περιφέρειες βρίσκονται στην κόκκινη κατηγορία. Στην κόκκινη κατηγορία βρίσκονται η Κύπρος, η Ρουµανία, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία και η Νορβηγία, καθώς και η Γαλλία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.