Στην ενίσχυση της συνεργασίας με την Κύπρο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Καζακστάν

Óôïí Ðñüåäñï ôïõ ÊáæáêóôÜí, ê. Kassym-Jomart K. Tokayev, åðÝäùóå äéáðéóôåõôÞñéá ï ÐñÝóâçò ôçò ÊÄ, Äñ. Êýðñïò ÃéùñãáëëÞò

Στην ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Καζακστάν σε διμερές, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Καζακστάν ο οποίος δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Κύπρου στη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών, ο νέος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Δημοκρατία του Καζακστάν, Δρ Κύπρος Γιωργαλλής, επέδωσε την Τρίτη τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της χώρας, Kassym-Jomart K. Tokayev, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αστάνα.

Ο Πρέσβης διαβίβασε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και εξέφρασε την ετοιμότητα και δέσμευσή του για την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων των δυο χωρών, αλλά και της συνεργασίας τους, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στα πλαίσια των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Καζακστάν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Καζακστάν ανταπέδωσε τους θερμούς του χαιρετισμούς προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη και αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Καζακστάν, εστιάζοντας στην ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας των δύο χωρών σε διμερές, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Καταλήγοντας, εξέφρασε την ετοιμότητά του για υποστήριξη του έργου του νέου Πρέσβη, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρώτο Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Umarov Kairat, ο Πρέσβης εστίασε μεταξύ άλλων στις προσπάθειες της Τουρκίας κατά την πρόσφατη Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών για απόδοση καθεστώτος «παρατηρητή» στο ψευδοκράτος, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 541 (1983) και 550 (1984). Συναφώς, ενημέρωσε για τις ευρύτερες εξελίξεις τόσο στο Κυπριακό όσο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Από πλευράς του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε την προσήλωση της χώρας του στη λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών, ως επίσης και στο διεθνές δίκαιο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις αρχές της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας των κρατών. Ως προς την Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε με έμφαση τη σημασία που αποδίδει το Καζακστάν στα περί Κύπρου Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προβαίνοντας σε ειδικές αναφορές στα Ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984).

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Καζακστάν, ο Πρέσβης ενημέρωσε για τη σημασία που αποδίδεται από την Κυπριακή Δημοκρατία στην περαιτέρω εμβάθυνσή τους, η οποία θα πρέπει ωστόσο να συνάδει με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Επί των διμερών σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας και Καζακστάν, οι συνομιλητές επαναβεβαιώσαν το εξαίρετο των σχέσεων και αντάλλαξαν στοχοπροσηλωμένες εισηγήσεις για περαιτέρω εμβάθυνσή τους, ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση περαιτέρω αξιοποίησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου συνεργασίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy