Στην Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η «απαγόρευση των διαδηλώσεων» λόγω πανδημίας

Στην Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το ζήτημα των διώξεων πολιτών για παραβίαση κυβερνητικών διαταγμάτων που απαγόρευαν τις διαδηλώσεις

Το ζήτημα των διώξεων πολιτών για παραβίαση κυβερνητικών διαταγμάτων που απαγόρευαν τις διαδηλώσεις, ανοίγουν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Κουκουμάς και Αλεξάνδρα Ατταλίδου, αντίστοιχα.

Η ανάρτηση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Κουκουμά στα ΜΚΔ για το θέμα που ενέγγραψαν στην Επ. Ανθρώπινων Δικαιωμάτων οι δύο βουλευτές:

«Σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μαζί με τη βουλευτή των Οικολόγων Alexandra Attalides, εγγράψαμε προς συζήτηση το ζήτημα των διώξεων πολιτών για παραβίαση κυβερνητικών διαταγμάτων που απαγόρευαν τις διαδηλώσεις.

Πριν 1,5 χρόνο είχε γίνει μεγάλη συζήτηση για το ζήτημα, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι μπορούσε, λόγω πανδημίας, να απαγορεύσει επ’ αόριστον και καθολικά όλες τις διαδηλώσεις.

Με αυτό το πρόσχημα, εξαπέλυσε την αστυνομία και τον «Αίαντα» σε βάρος της αντικυβερνητικής πρώτης διαδήλωσης των Ως Δαμέ, στις 13 Φεβρουαρίου 2021. Αντίθετα, το ΑΚΕΛ, μερίδα του νομικού κόσμου και άλλοι τόνιζαν ότι οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας επέτρεπαν μεν περιορισμούς στο δικαίωμα διαδήλωσης (χρόνος, χώρος, μέτρα προστασίας), αλλά όχι απόλυτη απαγόρευσή τους. Ένα χρόνο μετά, ξεκαθαρίζεται με τον πιο επίσημο τρόπο ποιος είχε δίκαιο και ποιος όχι.

Τον περασμένο Μάρτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε απόφαση του σε βάρος της Ελβετίας, (15 Μαρτίου 2022, Communauté genevoise d’ action syndicale (CGAS) c.Suisse – 21881/20) επιβεβαίωσε ότι η καθολική και παρατεταμένη απαγόρευση των διαδηλώσεων συνιστά δυσανάλογο και συνεπώς απαράδεκτο μέτρο.

Είναι χρήσιμο να μαθαίνουμε, έστω κι όταν ένα θέμα φεύγει από την επικαιρότητα, ποιος τελικά επιβεβαιώνεται ποιος όχι. Βέβαια, δεν είναι η έλλειψη νομικών γνώσεων το πρόβλημα της συναγερμικής κυβέρνησης, αλλά ο δομικός αυταρχισμός και η αλαζονεία της.

Όμως, εν προκειμένω υπάρχει πιο επιτακτική ανάγκη να συζητηθεί και στη Βουλή το θέμα που ενέγραψε το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι. Το κράτος συνεχίζει ακόμα να σέρνει στα Δικαστήρια πολίτες που συμμετείχαν σε εκείνη τη διαδήλωση περιλαμβάνοντας μέσα στις κατηγορίες και την παραβίαση των διαταγμάτων.

Ακόμα και τώρα που γνωρίζει ότι παράνομες δεν ήταν συλλήβδην οι διαδηλώσεις, αλλά τα διατάγματα της κυβέρνησης. Επιπρόσθετα δε, όπως υπογραμμίζουμε στο αιτιολογικό της εγγραφής του θέματος «Αναγκαίο είναι επίσης να ελεγχθεί αν αυτές οι διώξεις ασκήθηκαν επιλεκτικά και αν υπεισήλθαν άλλες σκοπιμότητες που άπτονται του περιεχομένου της κάθε διαδήλωσης». Με άλλα λόγια αν τελικά διώκονται μόνο όσοι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις που στρέφονται κατά της κυβέρνησης…»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy