Στην Επιτροπή Ελέγχου ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας για τη λίστα Γιωρκάτζη

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου σε συνεδρία που ξεπέρασε τη μία ώρα και συζήτηση μεταξύ των μελών της, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, αποφάσισε να προωθήσει το αίτημα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου να ενημερώσει την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το περιεχόμενο της λίστας που κατέθεσε στη Βουλή η τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη για τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, αποστέλλοντας στον Διοικητή την επιστολή που ο ίδιος ζήτησε με δύο επιστολές προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

Όπως αναφέρθηκε σε δηλώσεις μελών της Επιτροπής μετά τη συνεδρία, η σχετική επιστολή θα συνταχθεί από την Προεδρία της Βουλής και ως διαφαίνεται η συνεδρία θα είναι κεκλεισμένων των θυρών και σε αυτήν ο Διοικητής θα δώσει διευκρινίσεις για τα στοιχεία στη λίστα Γιωρκάτζη, που όπως αναφέρθηκε, αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Αναφέρθηκε επίσης ότι η λίστα Γιωρκάτζη επεστράφη στον νυν Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας από τον Πρόεδρο της Βουλής. Μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος της Βουλής επέστρεψε τη λίστα στην Κεντρική Τράπεζα επειδή αυτή έπρεπε να καταστεί πιο ξεκάθαρη σε κάποια στοιχεία.

Οι Βουλευτές που προέβησαν σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ξεκαθάρισαν ότι τα κόμματα τους επιζητούν πλήρη διαφάνεια. Πρόκειται τις τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, τη Βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, τον Πρόεδρο τον Οικολόγων Γιώργος Περδίκη και τον Βουλευτή του ΕΛΑΜ Λίνο Παπαγιάννη, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι δεν είδαν τη λίστα Γιωρκάτζη και ότι προβαίνουν σε δηλώσεις με βάση το περιεχόμενο της ενημέρωσης που είχαν από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Με βάση τη δήλωση της Αναπληρωτού Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου, Ειρήνης Χαραλαμπίδου ο Πρόεδρος της Βουλής διαβίβασε την επί του θέματος, επιστολή του Διοικητή της Κεντρικής, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως η Επιτροπή Ελέγχου συζητούσε για το αυτονόητο, δηλαδή τη διαφάνεια επί μία και πλέον ώρα. Ανέφερε επίσης ότι ο νυν Διοικητής απαντώντας σε αίτημα μελών της Επιτροπής Οικονομικών για ενημέρωση της Βουλής αναφορικά με τη λίστα απέστειλε δύο επιστολές ζητώντας σχετική πρόσκληση από αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή στην οποία θα παραστεί και να απαντήσει ερωτήματα.

Στη δήλωση της, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί να στιγματίζονται όλοι οι Βουλευτές για κάποιες περιπτώσεις και ότι πρέπει να διευκρινιστεί αν δόθηκαν δάνεια με καταχρηστικούς όρους.

Ανέφερε περαιτέρω πως επειδή το θέμα αφορά πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα εντός Κύπρου, διατύπωσε τη θέση ότι με κύριο στόχο να τεθεί υπεράνω η διαφάνεια, θα πρέπει χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς να εκτεθούν πρόσωπα που δεν πρέπει, η Βουλή να ασκήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Η Κεντρική Τράπεζα και η Βουλή δεν είναι ανακριτικές αρχές, διευκρίνισε η κ. Χαραλαμπίδου, προσθέτοντας ότι θέλουμε να ανταποκριθούμε στην ετοιμότητα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε πως η θέση του ΔΗΣΥ στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, είναι «όλα στο φως και ξεκάθαρα», πάντα όπως προβλέπει η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και με σεβασμό προς στις νομοθεσίες για προστασία των προσωπικών δεδομένων ή άλλων συναφών που ψήφισε το ίδιο το Κοινοβούλιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Δημητρίου είπε ότι «δεν είδαμε την περιβόητη λίστα». Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι το κοινοβούλιο οφείλει να σεβαστεί τις νομοθεσίες που ψήφισε, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί αιτίαση, σε βάρος της ζητούμενης διαφάνειας.

Είπε ακόμα ότι στη λίστα Γιωρκάτζη δεν περιλαμβάνονται μόνο Βουλευτές, αλλά και πολλά άλλα άτομα.

«Εμείς ως πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα» συνέχισε επαναλαμβάνοντας ότι ο ΔΗΣΥ ξεκάθαρα, τάσσεται, υπέρ της διαφάνειας.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι κατέθεσε εισήγηση στην Επιτροπή Ελέγχου να προσέλθει στην Επιτροπή ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας για να εξηγήσει το είδος και τον όγκο των στοιχείων που κατέθεσε στη Βουλή σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων από την τέως Διοικητή ώστε να συζητηθεί ο τρόπος επεξεργασίας αυτών των δεδομένων και στοιχείων και ενδεχομένως η δημοσιοποίηση τους.

Συνεχίζοντας είπε πως υπάρχουν πολλές, διαφορετικές και έντονες απόψεις και δήλωσε πως η θέση του Κινήματος είπε πως πρέπει να προχωρήσει η πλήρης διερεύνηση των στοιχείων, η ορθή επεξεργασία τους και τέλος η δημοσιοποίηση τους.  Δεν νοείται στο τέλος της διαδικασίας να μην υπάρξει δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν τους Βουλευτές, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε πως από τα συμφραζόμενα των μελών της Επιτροπής, του Προέδρου της Βουλής και των υψηλόβαθμων στελεχών των κομμάτων ότι η συνεδρία με τον Διοικητή θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Ακολούθως ο κ. Περδίκης όταν ρωτήθηκε για τις τοποθετήσεις των κομμάτων για την αποστολή ή όχι της επιστολής προς τον Διοικητή είπε πως όταν γίνεται μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, δεν χρειάζεται να δημοσιοποιηθούν οι τοποθετήσεις. Ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Βουλής που συμμετείχε στη συζήτηση ανέλαβε να συμβάλει στη συγγραφή της επιστολής προς τον Διοικητή.

Αναφέροντας ακολούθως ότι ο μόνος που είδε τη λίστα είναι ο Πρόεδρος της Βουλής, δήλωσε πως η εξέταση των στοιχείων της λίστας θα πρέπει να γίνει ή τώρα ή ποτέ και ανέφερε πως αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν τώρα, ο ίδιος θα παραδώσει τα όπλα.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε πως η θέση του Κινήματος του είναι να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα όσων εμπλέκονται στη λίστα.

Πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια, ανέφερε προσθέτοντας ότι στη λίστα υπάρχουν και άλλοι αξιωματούχοι πέραν των Βουλευτών.  Πρόσθεσε πως η όποια επεξεργασία στα στοιχεία της θα δημιουργήσει σκιές ως προς την επιχειρούμενη διαφάνεια.