Στην Ιαπωνία ο Μπάιντεν για μείωση της κινεζικής επιρροής

epaselect epa09965064 South Korean President Yoon Suk-yeol (L) and US President Joe Biden (R) visit the Korean Air and Space Operations Center at Osan Air Base prior to Biden's departure to Japan, in Pyeongtaek, South Korea, 22 May 2022. Biden heads to Japan following a three-day visit to South Korea. EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετέβη την Κυριακή στην Ιαπωνία για να αναγγείλει ένα σχέδιο για μεγαλύτερη οικονομική σύνδεση των ΗΠΑ με τον Ινδικό και τον Ειρηνικό. Το πρόγραμμα έχει δεχθεί κριτική -πριν ανακοινωθεί- ότι θα προσφέρει ελάχιστα οφέλη στις χώρες της περιοχής.

Ο Μπάιντεν πρόκειται να συναντηθεί με τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για μείωση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας.

Στο Τόκιο τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν θα μιλήσει με τον αυτοκράτορα Ναρουχίτο πριν από τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα κατά τις οποίες αναμένεται να συζητηθούν τα σχέδια της Ιαπωνίας να ενδυναμώσει τη στρατιωτική της ισχύ ως αντίβαρο στην Κίνα.

Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει το πολυαναμενόμενο Ινδο-Ειρηνικό Οικονομικό Πλαίσιο για την Ευημερία (IPEF), ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί να δεσμεύσει τις χώρες της περιοχής μέσω κοινών προτύπων σε τομείς όπως η ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, η καθαρή ενέργεια, οι υποδομές και το ψηφιακό εμπόριο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.