Στην Υγεία δεν χωρούν μισόλογα…

Της
Μαρίνας Κουμάστα

Στην Υγεία δεν χωρούν μισόλογα…
Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις απανωτές παραιτήσεις ιατρών από τον δημόσιο τομέα της Υγείας. Προφανώς τα αίτια δεν είναι οικονομικά. Έχει άλλωστε συμφωνηθεί και αποφασιστεί η αύξηση των αποδοχών των ιατρικών λειτουργών των δημόσιων νοσηλευτηρίων από τις αρχές του 2018.

Το Υπουργείο Υγείας ψάχνει -σε μελέτη που διεξάγει- τους ενόχους του κύματος φυγής των γιατρών από τα νοσοκομεία. Από την άλλη οι γιατροί (αποχωρούντες και μη) προβάλλουν τους δικούς τους ισχυρισμούς. Άλλοι επικαλούνται τον τεράστιο όγκο εργασίας και την επαγγελματική εξουθένωση, άλλοι τις ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό, γεγονότα που δεν τους επιτρέπουν να ασκούν το λειτούργημά τους με σωστό και αποτελεσματικό τρόπο. Με αφορμή τις παραιτήσεις ιατρών από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ακούσαμε και μάθαμε ακόμη κάτι: Γιατροί παραιτήθηκαν λόγω της διοικητικής δυσλειτουργίας της μονάδας όπου εργάστηκαν.

Αδιαμφισβήτητα, η διοίκηση ενός τμήματος αποτελεί το κλειδί για την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητά του. Και ο διευθυντής έχει πολύ σοβαρό και υπεύθυνο ρόλο να διαδραματίσει. Αυτό το ρόλο είχε και έχει ο διευθυντής της ΜΕΘ. Και για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, τα «βόλια» που εκτοξεύονται από «κάποιους» για «κάποιον», το άτομο του διευθυντή της ΜΕΘ στοχεύουν. Και είναι εδώ που προκύπτει το εξής ερώτημα: Ακόμη και αν υποθέσουμε πως ο εν λόγω διευθυντής είναι ανεπαρκής, πώς η Μονάδα -την οποία διοικεί και διευθύνει- λειτουργεί τόσα χρόνια με αποτελέσματα εφάμιλλα αντίστοιχων μονάδων του εξωτερικού; Και πώς ένας «ανεπαρκής» διευθυντής αφήνεται να διοικεί μια μονάδα, μια κλινική, ένα τμήμα ενός νοσοκομείου; Πόσο σοβαρό μπορεί να είναι όταν ένα κράτος, ένα υπουργείο, η διεύθυνση ενός νοσοκομείου γνωρίζει ότι ο Α ή ο Β «δεν κάνει» κι όμως αφήνεται στα χέρια του μια κλινική; Και πόσο σαθρό και άρρωστο μπορεί να είναι το σύστημα, το οποίο επιτρέπει και συντηρεί την ανεπάρκεια εντός του ευαίσθητου τομέα της Υγείας; Την ίδια ώρα όμως πλανάται άλλο ένα ερώτημα: Είναι οι πλείστοι διευθυντές των κλινικών ανεπαρκείς;

Διότι η φυγή ιατρών δεν περιορίζεται στην Εντατική… Έγραψε ο Υπουργός στο twitter πριν από μερικές μέρες ότι «τα βασίλεια και τα καπετανάτα στην Υγεία λειτουργούν με πολιτικές πλάτες». Ναme and shame. Καθαρές κουβέντες, σταράτες. Κι αν υπάρχουν καπετανάτα και βασίλεια να ξηλωθούν. Γιατί η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό. Και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απ’ όλους, ανεξαιρέτως!

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy